Eritrese predikant sterft in gevangenis

Eritrese christenen voelen zich vertrapt en verlaten.

Dominee Girmay Araya, een van de oprichters van de Volle Evangelie Kerk in Eritrea, is in zijn cel overleden. Hij zat al 2,5 jaar gevangen.

Girmay werd in 2021 gearresteerd en opgesloten in een maximaal beveiligde gevangenis. De oorzaak van zijn overlijden is niet bekendgemaakt. Hij leed waarschijnlijk aan diabetes en andere aandoeningen die vaak verband houden met langdurige gevangenisstraf en marteling. Girmay laat een vrouw en vijf kinderen achter.

Op 24 mei vierde Eritrea zijn Onafhankelijkheidsdag. Het werd een onafhankelijk land in 1993 en president Isayas Afewerki regeert sindsdien over Eritrea. 22 jaar geleden sloot de regering alle kerken die zich niet officieel geregistreerd hadden, na aan een bevel in 1997 om registratie aan te vragen. Erkenning is er alleen voor de Eritrees-Orthodoxe, rooms-katholieke en evangelisch-lutherse kerken.

Tot op de dag van vandaag zit een onbekend aantal christenen die tot niet-erkende kerken behoren in de gevangenis. Christenen in Eritrea hebben niet het recht om samen te komen voor aanbidding, christelijke boeken en tijdschriften uit te geven, christelijke muziek te produceren of Bijbels en preken te verspreiden. Ze mogen hun geloof niet delen met andere Eritreeërs op het werk, op school of in militaire kampen. Als ze dit doen, kunnen ze in de gevangenis belanden.

Al twintig jaar

Gelovigen in Eritrea worden nog steeds regelmatig gearresteerd en vastgehouden. Soms worden ze vrijgelaten, maar velen blijven jarenlang in de gevangenis. Enkele prominente predikanten die al (bijna) twee decennia in de gevangenis hebben doorgebracht en van wie de namen openbaar zijn: dr. Kilfu Gebremeskel (gevangen sinds mei 2004), pastor Haile Nayzgi (sinds mei 2004), pastor Million Gebreselasie (sinds juni 2004), Futsum Gebrenegus (sinds november 2004), Gebremedhin Gebregiorsis (sinds november 2004), Tekleab Menghisteab (sinds november 2004), Kidane Weldou (verdwenen in 2005, nog steeds verondersteld gevangen te zitten) en Ogbamichael Teklehaimanot (sinds januari 2005).

De opsomming is niet compleet; velen zitten anoniem opgesloten.

4

Eritrea

Eritrea staat op plek 4 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bid alstublieft voor vrede in de harten van de PC op het grondgebied van Beni, vooral in de plaatsen Manzia en Mangina. Vraag de Heer om gezinnen die rouwen te troosten. Bid dat deze aanval niet zal leiden tot de sluiting van Gods huis, maar eerder het geloof zal versterken van christenen die door deze zeer moeilijke tijd gaan. Bid tegen angst in de harten van Gods dienstknechten in het noordoosten van de DRC. Bid voor de veiligheid van Gods volk in het noordoosten van de DR Congo 21 februari 2024

Golf van geweld ontmoedigt Congolese christenen

Een golf van geweld heeft Congolese christenen deze maand getroffen. Tientallen christenen zijn vermoord bij aanslagen door militanten van de ADF. De toenemende agressie doet helaas veel gelovigen terugkeren naar traditionele religieuze overtuigingen. Nieuws sijpelt traag door in het moeilijk toegankelijke noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Naar nu bekend is geworden, zijn op maandag 5 februari ten minste vijftien pinkstergelovigen, onder wie de voorganger, in het dorp Manzia gedood […]

Lees meer
Kerk in Kivu, Congo 25 oktober 2023

Slachting onder christenen in Congo

Ten minste 26 christenen in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn dinsdag vermoord door ADF-rebellen. “Ze zijn afgeslacht als beesten”, liet een christelijke ooggetuige weten. Bij de gruwelijke slachtpartij zijn meer dan tien kinderen omgekomen. De Allied Democratic Forces (ADF), een groepering die banden heeft met de terreurbeweging IS, overviel in de nacht van maandag op dinsdag het christelijke dorp Masosi bij de stad Oicha in Noord-Kivu. “Toen […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven