Filipijnse jongeren moeten afzien van christelijke studie

Vrouw in de Filipijnen

Zeker vijf tieners op de Filipijnen zijn gedwongen af te zien van een studiebeurs voor discipelschapstraining. Moslimgeestelijken in het overwegend islamitische zuiden hebben ouders onder druk gezet, omdat kinderen ‘gehersenspoeld’ zouden worden in het lesprogramma.

Met steun van Open Doors kregen 38 jongeren tussen de 13 en 18 jaar, die zich tot het christendom hadden bekeerd, de kans om te studeren over het christelijk geloof. Maar toen islamitische leiders daar lucht van kregen, zetten ze de ouders onder druk van de aangeboden training af te zien. Vijf leerlingen trokken zich daarop terug, van wie sommigen uit respect voor hun ouders.

Actief betrokken

Ondanks de dreigementen en het ontbreken van een beurs willen de studenten nog steeds graag de christelijke leergang en discipelschapstraining bijwonen. Ze zijn allemaal actief betrokken bij dit soort trainingsbijeenkomsten in hun gemeenschap. De studenten gaven aan dat ze zonder de beurs veel moeite zouden hebben gehad met hun studie.

De Filipijnen zijn een land met een christelijke signatuur. Bijna 80 procent van de 144 miljoen inwoners is katholiek. In het zuiden vormen moslims de meerderheid en zijn er militante groepen actief die afscheiding nastreven. Voor voormalige moslims die tot bekering zijn gekomen, is het dan ook niet eenvoudig een studie te volgen over het christendom in de Filipijnen. De meeste jongeren die voorheen moslim waren, krijgen de kans ook niet vanwege afkeuring door hun familie.

Vrees

Hoewel slechts vijf van de 38 studenten zijn gezwicht voor de druk, vrezen de lokale predikant en zijn team dat er meer jongeren gedwongen zullen worden de beurs te weigeren. “De beurs wordt verstrekt uit oprechte bezorgdheid en hulp aan deze studenten”, aldus de predikant. “Niemand wordt gedwongen zich tot het christendom te bekeren. Ze mogen langzaamaan meer leren over Isa Almasih (Jezus Christus), en velen van hen hebben Isa Almasih als Christus en Verlosser aanvaard.”

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch …

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds Lees verder »

Lees meer
St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea 25 januari 2024

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden. Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de …

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby Lees verder »

Lees meer
Mensenrechtenorganisaties publiceren regelmatig satellietbeelden van beschoten kerken in Myanmar 24 januari 2024

Myanmar bombardeert kerk tijdens dienst

De eerste kerkdienst van het jaar eindigde voor de dorpskerk in Kanan (West-Myanmar) in een verschrikkelijk drama. Het leger van Myanmar bombardeerde de kerk op zondag 7 januari. Daarbij vielen zeventien doden, onder wie negen kinderen. De bittere strijd van de Myanmarese junta tegen opstandelingen is sinds enkele jaren weer opgelaaid. Na de militaire machtsgreep in februari 2021 verkeert het land in een soort burgeroorlog, omdat minderheden in verzet zijn …

Myanmar bombardeert kerk tijdens dienst Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven