‘Geen paniek in de hemel door coronacrisis’" />

‘Geen paniek in de hemel door coronacrisis’

Nederland

Harderwijk – Open Doors neemt maatregelen om de hulp aan de vervolgde kerk niet in gevaar te laten komen door de opmars van het coronavirus. Op de Europese kantoren zijn reizen en bijeenkomsten zijn geannuleerd. Veel medewerkers zetten vanuit huis het werk voort.

Het kantoor van Open Doors in Italië, dat in Europa het zwaarst getroffen is door de coronacrisis, reageert online met de oproep ‘er is geen paniek in de hemel’. “Wij leren van de vervolgde kerk hoe we ons onder beperkingen moeten gedragen”, aldus een woordvoerder. “We vormen één familie. Zij inspireren ons door hun gebed, getuigenissen en moed om risico’s te nemen.”

Het Franse kantoor van Open Doors valt die boodschap van hoop bij: “Dit is precies wat de kerk in het Westen nodig heeft.” Het kantoor is tijdelijk gesloten wegens ziekte. “We weten niet of die te maken heeft met het coronavirus, omdat Frankrijk onvoldoende testmateriaal heeft. Maar er is geen reden voor ongerustheid, we werken thuis verder”, laat een woordvoerder weten.

Het Nederlandse kantoor blijft open, al werkt vrijwel al het personeel vanuit huis. Er werken enkele mensen op kantoor, meldt directeur Maarten Dees, “omdat cruciale systemen voor onze bedrijfsvoering niet online toegankelijk zijn. Maandag hebben we een uitstekende online vergadering gehouden met 42 werknemers. In deze omstandigheden ontstaat een nieuwe verbondenheid in ons team. Tot hiertoe is de Here ons zeer nabij; we vertrouwen ons in ons werk, zeker ook op dit moment, aan Hem toe.”

In Spanje zijn alle kantoormedewerkers naar huis gestuurd, andere activiteiten als reizen en presentaties opgeschort of geannuleerd. “Omdat het land op slot zit, werken we de komende weken thuis”, laat een woordvoerder weten. Het Amerikaanse kantoor van Open Doors verstuurt deze week vooral berichten over hoe om te gaan met bezorgdheid en lessen uit de vervolgde kerk.
 

Advies uit kerk Wuhan

De Chinese voorganger Huang Lei raadt westerse kerken aan te leren van zijn gemeente in Wuhan, de brandhaard van de coronacrisis. De kerkleden kunnen elkaar alleen online ontmoeten, zegt hij. ‘We hebben zo’n vijftig groepjes die via internet met elkaar contact houden. We bidden, doen aan Bijbelstudie, leven met elkaar mee, delen getuigenissen en zingen liederen. Normaal deden we dat eens per week, maar nu doen we het dagelijks.’

Vooral ouderen en mensen met een beperking zijn dankbaar voor deze online bijeenkomsten, voegt hij eraan toe. ‘Voorheen voelden ze zich aan hun lot overgelaten, zaten eenzaam thuis. Nu genieten ze van het contact met hun broeders en zusters, en doen actief mee aan gebedsbijeenkomsten.’

Huangs kerkenraad vergadert twee keer per week online. Bovendien groeit er nu intensiever contact met de overige gemeenteleden. Ook is er vaker overleg met kerken elders in China. De coronacrisis dwingt de kerk in China tot verandering. ‘Laten we deze viruscrisis gebruiken om nog meer Jezus na te volgen. In plaats van kerk-doen meer kerk-zijn’, aldus Huang Lei.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven