Golf van geweld ontmoedigt Congolese christenen

Bid alstublieft voor vrede in de harten van de PC op het grondgebied van Beni, vooral in de plaatsen Manzia en Mangina. Vraag de Heer om gezinnen die rouwen te troosten. Bid dat deze aanval niet zal leiden tot de sluiting van Gods huis, maar eerder het geloof zal versterken van christenen die door deze zeer moeilijke tijd gaan. Bid tegen angst in de harten van Gods dienstknechten in het noordoosten van de DRC. Bid voor de veiligheid van Gods volk in het noordoosten van de DR Congo

Een golf van geweld heeft Congolese christenen deze maand getroffen. Tientallen christenen zijn vermoord bij aanslagen door militanten van de ADF. De toenemende agressie doet helaas veel gelovigen terugkeren naar traditionele religieuze overtuigingen.

Nieuws sijpelt traag door in het moeilijk toegankelijke noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Naar nu bekend is geworden, zijn op maandag 5 februari ten minste vijftien pinkstergelovigen, onder wie de voorganger, in het dorp Manzia gedood door ADF-rebellen. Pastor Alphonse Mumbere (37) laat een vrouw achter die vier maanden zwanger is en drie kinderen. Ook twee evangelisten, Saasita Baraka (34) en Seli Schak (40), kwamen om het leven.

Bij een andere aanslag in de buurt van Mangina in het noordoosten verloren een dominee en zeker vijftien kerkgangers het leven, toen ze tijdens de ochtenddienst werden overvallen door ADF-militanten. In de kerk kwamen minstens acht mensen om. De kerkgangers sloegen door de overval op de vlucht, maar velen werden buiten neergeschoten. Partners van Open Doors vrezen dat het aantal doden veel hoger uitvalt dan gemeld.

Traditioneel geloof

Het toenemende geweld heeft helaas veel christenen in de noordoostelijke provincies ertoe aangezet om terug te keren naar traditionele religies. “Ze zeggen dat het beter is om de bescherming van deze traditionele goden te hebben omdat de situatie slecht is”, legt dominee Kambale Aristoteles uit. “De voortgang van Gods Woord wordt belemmerd, omdat mensen denken dat God niet zal ingrijpen. Daarom is uw gebed van het grootste belang om de christenen in Mangina en andere dorpen te sterken en te troosten. Wij danken u in het vertrouwen dat u voor ons zult bidden.” 

Open Doors werkt sinds 2016 via partners en kerken in D.R. Congo. Onze visie voor de Congolese kerk is een kerkgemeenschap die fysieke en geestelijke ondersteuning geeft aan vervolgde christenen en die weerbaar zijn als ze met vervolging te maken krijgen. Open Doors wil dat bereiken door traumazorg, economische ondersteuning, weerbaarheidstraininingen en discipelschap.

Om voor te bidden:

  • Bid om troost en om vrede in de harten van de christenen rond de stad Beni en in omringende dorpen als Manzia en Mangina.
  • Vraag de Here God om de kerk in D.R. Congo te bewaren en te bouwen, en het geloof te versterken van christenen die door een zeer moeilijke tijd gaan.
  • Bid dat Gods liefde de angst en het bijgeloof overwint, zodat mensen niet terugkeren naar traditionele religies.
  • Bid om bescherming voor de veelgeplaagde bevolking in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo.
41

Dem. Rep. Congo

Dem. Rep. Congo staat op plek 41 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vrouwen dragen bananen in dorp DR Congo 8 februari 2024

Dominee in Congo ontvoerd, kinderen vermoord

Een Congolese dominee is samen met zijn vrouw en een onbekend aantal kerkleden ontvoerd door de rebellenbeweging ADF. De beide kinderen van de predikant en drie kerkleden werden vermoord. Update 15 februari: Helaas is ook het predikantsechtpaar vermoord. Hun lichamen zijn vlakbij de kerk gevonden. Zij zijn inmiddels begraven. Het kerkgebouw blijft gesloten. De aanval vond dinsdag 30 januari plaats in Bayeti, een dorp in de provincie Ituri, in het […]

Lees meer
De kerk in Kasindi Lubiriha viert jaar na aanslag weer feest 18 januari 2024

Congolese kerk viert jaar na aanslag toch weer feest

Ondanks een bloedige bomaanslag en angst voor terreur groeit een kleine kerk in het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo. “We hebben vijftien nieuwe gelovigen gedoopt, kerkelijke ambtsdragers bevestigd en de eerste steen gelegd voor een martelarenmonument.” In het door groene heuvels omgeven Kasindi Lubiriha, niet ver van de grens met Oeganda, vierden zondag 15 januari honderden christenen feest. Op exact dezelfde plek waar vorig jaar vijftien christenen waren […]

Lees meer
Kerk in Kivu, Congo 25 oktober 2023

Slachting onder christenen in Congo

Ten minste 26 christenen in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn dinsdag vermoord door ADF-rebellen. “Ze zijn afgeslacht als beesten”, liet een christelijke ooggetuige weten. Bij de gruwelijke slachtpartij zijn meer dan tien kinderen omgekomen. De Allied Democratic Forces (ADF), een groepering die banden heeft met de terreurbeweging IS, overviel in de nacht van maandag op dinsdag het christelijke dorp Masosi bij de stad Oicha in Noord-Kivu. “Toen […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven