Grote overstroming maakt duizenden mensen dakloos" />

Grote overstroming maakt duizenden mensen dakloos

Oezbekistan

In Oezbekistan zijn tienduizenden mensen op de vlucht voor het water nadat een grote dam begin mei is doorgebroken. In de regio waar de overstroming plaatsvond, zijn ook kleine, illegale huiskerken en huisgroepen voor dove christenen. Veel mensen die op de vlucht zijn, hebben niets meer: geen huis, geen eten, kleding of belangrijke documenten. Heftig, juist in deze coronatijd!

Christenen uit omliggende dorpen en plaatsen bieden onderdak aan gevluchte mensen. Een van hen nam twee gezinnen in huis op.

“We hebben eigenlijk niet eens genoeg eten voor onze kinderen. Ik werk niet omdat we in quarantaine zitten. Maar we hebben een aantal mensen in huis opgenomen die er nog slechter aan toe zijn dan wij. Zij hebben alles verloren. Ik kan niet veel doen, maar wat ik kan is de liefde van God met hen delen en delen van dat wat ik nog wel heb”, vertelt een christen.

Gebedspunten

  • De gevolgen van deze overstroming zijn groot. Duizenden mensen dakloos en veel oogst op de velden is verrot. Bid voor de mensen die op de vlucht zijn geslagen, op zoek naar (tijdelijke) woonplek.
  • Bid om wijsheid en inzicht voor christenen die gevluchte mensen in huis opnemen. Bid dat zij door hun houding laten zien wie de Here Jezus is.
  • Bid voor christenen in Oezbekistan die vervolging ervaren om hun geloof. Vaak staan zij onder grote druk van hun familie en de overheid.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk in Oezbekistan 9 mei 2022

Verplichte camera’s bij kerken en gebedshuizen in Oezbekistan

In Oezbekistan zijn alle bij de staat geregistreerde gebedshuizen verplicht bewakingscamera’s te installeren. Dit leidt tot een onveilig gevoel bij gelovigen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aan verschillende geloofsovertuigingen opgedragen door een zogeheten Internet Protocol (IP) de gebedshuizen te voorzien van bewakingscamera’s, zowel binnen als buiten. Dit gold al voor moskeeën sinds 2018 en vanaf begin 2022 ook voor andere religieuze gemeenschappen. Mensenrechtenverdedigers vertelden Forum 18 dat de geheime […]

Lees meer
Uzbekistan 29 november 2021

Politie in Oezbekistan valt scholen en huizen binnen

De politie deed afgelopen weekend een inval in het huis van een voorganger van een huiskerk in Oezbekistan. Om vijf uur in de ochtend stonden politiemannen in burger op de stoep bij de voorganger en doorzochten zijn hele huis. Ze waren op zoek naar christelijke materialen. Ook de woningen van een aantal huiskerkleden werden doorzocht. Datzelfde gebeurde afgelopen week ook op scholen. Politieagenten in burger meldden zich op verschillende middelbare […]

Lees meer
24 maart 2021

Nieuwe godsdienstwet in Oezbekistan brengt geen verlichting

Open Doors roept de wereldwijde kerk op tot gebed nu Oezbekistan met een aangepaste wet religieuze activiteiten verder aan banden legt. De huidige wet leverde Oezbekistan al kritiek op vanwege de ‘vage’ bepalingen, maar de vernieuwde wet – die vanaf 1 januari 2022 in moet gaan – perkt de godsdienstvrijheid nog meer in. “Het maken van deze wet verandert in de praktijk niets voor de situatie van christenen in Oezbekistan”, […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven