De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen.
Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk land te zetten. De Kuki zijn in meerderheid christelijk, de Meitei overwegend hindoeïstisch.
De onrust bereikte deze week een nieuw hoogtepunt omdat de Kuki-stam op 3 augustus een massale rouwceremonie wilde houden voor de dodelijke slachtoffers van het geweld in Manipur. Hoewel inheemse leiders akkoord waren gegaan met dat plan, keerden Meitei zich ertegen. Zoals gevreesd braken er daarop protesten en schermutselingen uit met het leger en tussen verschillende etnische groepen. India staat op plaats elf van de Ranglijst Christenvervolging.
Nog meer geweld
Volgens Open Doors zijn door het geweld in de afgelopen drie maanden 124 mensen omgekomen, ruim 4.500 gebouwen en huizen verwoest, evenals vierhonderd kerken van zowel Kuki -als Meitei-gemeenschappen. Daarnaast zijn circa 50.000 inwoners op de vlucht geslagen en ongeveer 7.000 mensen in kampen opgevangen.
De christelijke schrijver/journalist Babu Verghese, die in juli in Manipur was, vatte de explosieve situatie kort samen: “Het ruikt naar bloed in Manipur. Het zijn niet hindoes versus christenen, maar extremistische hindoes die misbruik maken van de onrust. De bevolking leeft in een soort spookstad. De gruwelijke video’s uit het gebied vormen slechts het topje van de ijsberg.”
Het geweld voedt de onrust in andere delen van Assam, het moeilijk toegankelijke noordoosten van India. Anjali Lhing*, een lokale partner van Open Doors, liet deze week weten dat in de regio tal van vijandelijkheden plaatsvinden tegen christenen aldaar. “We leven in vrees en beven over wat ons als christenen de komende maanden te wachten staat. Voor de nabije toekomst vrezen we toenemend geweld, botsingen, aanslagen en moorden. Tegelijkertijd weet de christelijke gemeenschap zich verzekerd dat als de wereldwijde kerk ons steunt, voor ons bidt en haar stem verheft, God ons zal beschermen en redden.”
Wapentraining
Intussen trainen hindoe-extremisten honderden jongeren om wapens te gebruiken. Bij de politie van Assam is aangifte gedaan tegen de Rashtriya Bajrang Dal, een hindoe-extremistische groepering wegens een zevendaagse wapentraining. Ruim vierhonderd jonge mannen, tussen de 18 en 30 jaar, oefenden tijdens deze kampweek in het hanteren van wapens, vechtsporten en overlevingsvaardigheden.
Priya Sharma, een lokale partner van Open Doors in India, noemde het “triest dat trainingen worden aangemoedigd in plaats van verzoening en hulp. De toenemende religieuze aanvallen en het verzamelen van kerkelijke gegevens in het afgelopen jaar door de overheid, versterken de vrees dat het christelijk geloof wordt bedreigd en er antibekeringswetten zullen worden opgelegd.”
Sharma is verontrust dat het geweld in Manipur zich verspreidt naar andere deelstaten in Assam. Zo eisen de hindoe-nationalistische partij en stamleiders in Tripura dat bekeerde christenen hun rechten moeten worden ontnomen. In Meghalaya braken gevechten uit over het bezit van grond. “De komende maanden dreigen bloedig te worden”, zegt Sharma. “Het parlement is doof en van vredesbesprekingen tussen religieuze gemeenschappen lijkt geen sprake.”
*= schuilnaam
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.