fbpx

Druk op Indiase christenen neemt toe

In Manipur slaan christenen op de vlucht voor geweld

Niet langer voorbede mogen doen voor zieken of een kruissymbool plaatsen op een schoolgebouw. Indiase christenen voelen zich bedreigd, nu sommige deelstaten wetgeving invoeren die de godsdienstvrijheid in India beperken.

In de centraal gelegen deelstaat Chhattisgarh kondigde de regionale regering in februari een wetsvoorstel aan om gedwongen bekeringen van minderjarigen, vrouwen en leden van tribale gemeenschappen strafbaar te maken. Naast een boete kunnen overtreders een gevangenisstraf krijgen van maximaal tien jaar.

Christelijke leiders vrezen dat de maatregel gevolgen heeft voor het kerkelijk leven in de deelstaat. “Het zal leiden tot een toename van aanvallen op christenen. Kerken moeten hun deuren sluiten. Huwelijks- en begrafenisplechtigheden worden verstoord. Voorgangers lopen een groot risico om gevangen te worden gezet vanwege valse beschuldigingen over het verleiden van mensen om zich tot het christendom te bekeren. Evangeliseren wordt illegaal.”

“Het ontbreken van de juiste definities voor strafbare feiten maakt de wet vatbaar voor misbruik”, meent Lisa*, een woordvoerder van Open Doors. Extremistische groepen die de hindutva-ideologie (‘elke Indiër is een hindoe’) promoten, gebruiken deze wetgeving om minderheden aan te vallen. Bovendien heeft Chhattisgarh een aanzienlijke tribale bevolking (ongeveer 30 procent van de totale bevolking). Als deze stammen zich zouden bekeren tot islam of christendom, kunnen ze hun sociaaleconomische rechten verliezen.

Genezing

In Assam, in het noordoosten van India, is een wet ingevoerd die strenge straffen zet op ‘onmenselijke, kwaadaardige of magische genezingspraktijken’. De premier van Assam liet weten op deze manier “evangelisatie in Assam te willen beteugelen” en noemde de nieuwe stap “een belangrijke mijlpaal”. Lokale kerkleiders zijn het daar echter niet mee eens en verklaarden dat het wetsvoorstel misleidend is.

Het Assam Christian Forum sprak tegen dat genezing synoniem is aan bekering. “Het is een reactie van mededogen op menselijk lijden, ongeacht religieuze overtuigingen”, zo liet de organisatie in een verklaring weten. “We passen geen magie toe om mensen te genezen. Waarom de overheid bidden om genezing illegaal en strafbaar maakt, begrijpen we niet”, zei John Moolachira, voorzitter van het Assam Christian Forum.

Anjali Lhing*, de lokale partner van Open Doors, voegde eraan toe dat het wetsvoorstel zendingswerkers en de christelijke gemeenschap bedreigt. “Dit geeft religieuze groeperingen de kans om valse beschuldigingen tegen christenen en hun instellingen te uiten.” Het wetsvoorstel is volgens haar de opmaat naar de invoering van een antibekeringswet na de algemene verkiezingen later dit jaar.

Ultimatum

Eerder in februari kregen christelijke instituten, kerken en scholen in Assam een ultimatum van vijftien dagen om christelijke elementen te verwijderen. Een hindoenationalistische groep uit Assam plaatste borden met de eis dat kruisen, evenals afbeeldingen van Jezus en Maria, moesten worden verwijderd. “Christelijke missionarissen veranderen scholen en onderwijsinstellingen in religieuze instituten. We zullen het niet toestaan”, waarschuwde Satya Ranjan Borah, voorzitter van de hindoenationalistische groep, tegenover de katholieke nieuwssite UCA News. Scholen hebben de politie om bescherming gevraagd, omdat religieuze fanatici een bedreiging vormen voor de instellingen.

Geweld

In de noordoostelijke staten Assam en Manipur blijft het onrustig door geweld. De regio was ooit een toevluchtsoord voor christenen, maar staat onder steeds grotere druk van religieuze onverdraagzaamheid door pro-hindoeïstische leiders. Vorige maand vielen in Manipur doden bij vuurgevechten tussen de overwegend hindoeïstische Meitei-gemeenschap en de christelijke Kuki-stam.

Hoewel christenen slechts vijf procent van de Indiase bevolking uitmaken, zijn er antibekeringswetten ingevoerd door twaalf deelstaten. Al enkele mensen zijn veroordeeld op grond van deze wetten.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Aardbeving in Nepal treft christenen 20 november 2023

Aardbeving in Nepal treft christenen hard

Veel christelijke gezinnen zijn zwaar getroffen door de aardbeving die begin deze maand het westen van Nepal trof. In het district Jajarkot verloor Usha* haar man en leeft nu met haar drie kinderen in de openlucht. Haar huis is beschadigd en er zijn nog veel naschokken. Zeker 157 mensen kwamen om, toen op vrijdag 3 november een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter het […]

Lees meer
Mannen op scooters in India 22 juni 2023

Indiase deelstaat schrapt antibekeringswet

De regering van de Indiase deelstaat Karnataka trekt een omstreden antibekeringswet in. Christelijke groeperingen hebben fel geprotesteerd tegen de wet, die vorig jaar september onder de voormalige, hindoeïstische BJP-regering was aangenomen. De zogeheten Wet op het recht op vrijheid van godsdienst verbood bekering van de ene religie naar de andere als er een verkeerde voorstelling van zaken was gegeven, of als er sprake was van geweld, fraude, omkoping of huwelijk. […]

Lees meer
India Hoge Raad 16 maart 2020

Indiase Hoge Raad weigert zich te bemoeien met bekeringen

India – De Hoge Raad in Delhi heeft een verzoek van de regerende BJP-partij geweigerd om richtlijnen voor een antibekeringswet op te stellen.   Het hoofdstedelijke rechtscollege in India stelt dat religie een persoonlijke zaak is en beschouwt de overgang naar een andere religie als een individuele keus.  Een kerkleider uit Delhi reageert verheugd op deze uitspraak. “Er is veel verzet tegen christelijke bekeringen in India en er zijn anti-bekeringswetten. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven