Indiase deelstaat schrapt antibekeringswet" />

Indiase deelstaat schrapt antibekeringswet

Mannen op scooters in India

De regering van de Indiase deelstaat Karnataka trekt een omstreden antibekeringswet in. Christelijke groeperingen hebben fel geprotesteerd tegen de wet, die vorig jaar september onder de voormalige, hindoeïstische BJP-regering was aangenomen.

De zogeheten Wet op het recht op vrijheid van godsdienst verbood bekering van de ene religie naar de andere als er een verkeerde voorstelling van zaken was gegeven, of als er sprake was van geweld, fraude, omkoping of huwelijk. Overtreders konden drie tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen of een boete van 25.000 roepies (278 euro).

De wet werd in september 2022 van kracht onder de hindoenationalistische BJP-regering in Karnataka. In de praktijk grepen extremisten de wet vaak aan om christenen aan te vallen en kerken te verwoesten. In Karnataka (60 miljoen inwoners) leidde dat tot een sfeer van angst en onveiligheid.

Bij de recente parlementsverkiezingen in mei in de zuidelijke deelstaat, verloor de BJP van de seculiere Congrespartij. In december verloor de BJP ook al de macht in de kleine deelstaat Himachal Pradesh. Hoewel het gevoelige klappen zijn voor de nationale regering van premier Modi, is het volgens waarnemers nog te vroeg om te speculeren over een nederlaag van de BJP bij de landelijke verkiezingen in 2024.

Opluchting

Indiase christenen halen opgelucht adem, als de wet op 5 juli in het nieuwe parlement wordt herzien. Een lokale partner van Open Doors, Peter*, verklaarde dat “intrekking van de wet tot op zekere hoogte een gemak is. Maar het lost niet het fanatisme op waarmee jongeren in Karnataka zijn geïndoctrineerd’’.

India staat op de elfde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. In elf deelstaten zijn antibekeringswetten ingevoerd door de BJP, onder druk van radicale studenten en hindoenationalistische groeperingen. In India wonen naar schatting 67 miljoen christenen in een land van 1,4 miljard inwoners.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

In Manipur slaan christenen op de vlucht voor geweld 11 maart 2024

Druk op Indiase christenen neemt toe

In sommige Indiase deelstaten neemt de druk op christenen toe. Met valse aantijgingen wordt hun vrijheid om te geloven steeds verder ingeperkt.

Lees meer
Aardbeving in Nepal treft christenen 20 november 2023

Aardbeving in Nepal treft christenen hard

Veel christelijke gezinnen zijn zwaar getroffen door de aardbeving die begin deze maand het westen van Nepal trof. In het district Jajarkot verloor Usha* haar man en leeft nu met haar drie kinderen in de openlucht. Haar huis is beschadigd en er zijn nog veel naschokken. Zeker 157 mensen kwamen om, toen op vrijdag 3 november een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter het […]

Lees meer
India Hoge Raad 16 maart 2020

Indiase Hoge Raad weigert zich te bemoeien met bekeringen

India – De Hoge Raad in Delhi heeft een verzoek van de regerende BJP-partij geweigerd om richtlijnen voor een antibekeringswet op te stellen.   Het hoofdstedelijke rechtscollege in India stelt dat religie een persoonlijke zaak is en beschouwt de overgang naar een andere religie als een individuele keus.  Een kerkleider uit Delhi reageert verheugd op deze uitspraak. “Er is veel verzet tegen christelijke bekeringen in India en er zijn anti-bekeringswetten. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven