Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen" />

Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen

India

Met een oproep tot geweld wakkert een prominente Indiase godsdienstleraar haat aan tegen christenen in zijn land. “Onthoofd hen die komen om zich te bekeren!”, eiste de hindoe-nationalist Swami Parmatmanand tijdens een demonstratie in oktober, zo bericht de Indiase nieuwssite The Wire.

Al maanden vinden er in India demonstraties en massaprotesten plaats tegen christenen en hun vermeende bekeringsactiviteiten in Centraal-India. Hindoe-nationalisten voerden in oktober verschillende aanslagen uit op christenen. De meeste inwoners van India zijn hindoe, de circa 67 miljoen christenen vormen een minderheid.

“Nu zul je zeggen dat ik haat verspreid, ook al ben ik een heilige”, zei Swami Parmatmanand. “Maar soms is het belangrijk om het vuur aan te steken.” Zijn oproep in de Indiase deelstaat Chhattisgarh landt niet op lege grond. De bijeenkomst waar hij sprak, werd bijgewoond door enkele vooraanstaande vertegenwoordigers van de hindoe-nationalistische regeringspartij BJP, blijkt uit videobeelden.

Politici van andere partijen verwerpen de aantijgingen tegen christenen als ongegrond. Mahendra Chhabda, een lid van de huidige deelstaatregering, vertelde het Britse dagblad The Guardian dat er geen sprake was van gedwongen bekeringen. Aan de andere kant verdedigde Brijmohan Agrawal, voormalig minister onder de BJP-regering van 2018 in Chhattisgarh, de campagne tegen gedwongen bekeringen. “We geven hier ruchtbaarheid aan, omdat die [bekeringen] de [religieuze] samenstelling van de bevolking kunnen veranderen, en een bedreiging vormt voor wet en orde.”

Bezorgdheid

Indiase christenen maken zich dan ook zorgen. “De manier waarop [de hindoe-nationalisten] de boodschap van haat verspreiden via deze bijeenkomsten en protesten is ongelooflijk”, vertelde een lokale christen aan Open Doors. “Ze roepen leuzen als ‘Sla die christenen met je schoenen’, ‘Maak een einde aan de bekeringen tot het christendom’, ‘Red je land’ en ‘Red je religie’. Er is ook verbaal geweld. De christenen [in Chhattisgarh] leven in angst en staan onder constante druk.”

Ook in andere Indiase deelstaten vinden aanvallen op christenen plaats. Predikanten en kerken zijn herhaaldelijk doelwit op basis van valse informatie en geruchten over gedwongen bekeringen. Op 19 oktober vielen enkele hindoe-nationalisten een kerk in de zuidelijke staat Karnataka binnen en beschuldigden de voorganger en andere christenen ervan mensen te dwingen zich te bekeren. Op 3 oktober viel een meute van bijna driehonderd mensen een kerk aan in Roorkee (Uttarakhand). Verschillende christenen werden in elkaar geslagen en materiële schade werd aangericht.

Straffeloosheid

De autoriteiten laten aanvallers vaak ongestraft of pakken de slachtoffers aan. Op 10 oktober werden in de noordelijke staat Uttar Pradesh meer dan vijftig christenen gearresteerd wegens vermeende schendingen van de antibekeringswet. Zeven van hen zitten nog vast.

India staat op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging van de landen waar christenen het zwaarst worden vervolgd om hun geloof.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
In Manipur slaan christenen op de vlucht voor geweld 11 maart 2024

Druk op Indiase christenen neemt toe

In sommige Indiase deelstaten neemt de druk op christenen toe. Met valse aantijgingen wordt hun vrijheid om te geloven steeds verder ingeperkt.

Lees meer
Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven