Hof India wijst spoedverzoek voor bescherming christenen af

Christenen in India

Het Indiase hooggerechtshof vindt dat er geen spoed is in de zaak waar christenen bescherming vragen tegen aanvallen van vijandige meutes.

Dit verzoekschrift werd ingediend op 4 maart 2022 naar aanleiding van het toenemende geweld tegen christenen in voorgaande jaren. Volgens het Verenigd Christelijk Forum was 2021 zelfs “het gewelddadigste jaar tegen christenen ooit in India”. De aartsbisschop van Bangalore, Peter Machado had naar aanleiding van dit geweld samen met het National Solidarity Forum en de Evangelical Fellowship of India een verzoekschrift ingediend. De uitspraak van het hooggerechtshof zou bindend zijn voor lagere rechtbanken en autoriteiten.

Het verzoek om de hoorzitting te vervroegen werd echter afgewezen, mede omdat rechtbanken kampen met een grote achterstand in zaken. “Er is geen datum toegewezen, er is geen spoedeisendheid. We hebben een overweging gemaakt en zien geen gat in de bestaande wetgeving op dit moment. In de tussentijd verwachten we niet dat er iets ergs zal gebeuren”, zei een van de opperrechters in een toelichting.

In het verzoekschrift wordt opgeroepen om een speciaal onderzoeksteam in te stellen om strafzaken te registreren. Het vraagt daarnaast om politiebescherming in situaties waar geweld dreigt en welke sociale en politieke groeperingen verantwoordelijk zijn voor het geweld.

“De alarmerende toename van het aantal aanvallen op christenen en hun eigendommen in heel India vraagt om dringende beschermende maatregelen”, aldus Open Doors-woordvoerder Rinzen Baleng. “Als de rechtbanken wachten tot er een bepaalde drempel van nieuwe aanvallen is overschreden voordat er actie wordt ondernomen, zou het wel eens te laat kunnen zijn.”

Toenemend geweld

“Het aantal voorvallen van geweld tegen christenen neemt sterk toe”, signaleert het Verenigd Christelijk Forum. Er werden dat jaar zo’n 486 gevallen geregistreerd – een stijging van 75 procent ten opzichte van 2020. Waarschijnlijk ligt het aantal nog hoger, omdat vaak geen aangifte wordt gedaan.

Behalve het geweld neemt ook deelstaten toe die wetten tegen bekering aannemen. Inmiddels gaat het om elf Indiase deelstaten. “De onduidelijkheid over de gebruikte definities voor fraude, aansporing en misleiding in deze wetgeving geven daarbij ruimte voor misbruik” aldus Baleng. “Bovendien,” zei ze, “ligt de bewijslast volledig bij de beschuldigde, kan de politie arresteren zonder arrestatiebevel en is er geen kans op borgtocht”. Deze wetten worden gebruikt om minderheden aan te vallen door burgerwachten die nu een vrijbrief hebben om straffeloos te handelen.

India staat op de 10e plaats in de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
In Manipur slaan christenen op de vlucht voor geweld 11 maart 2024

Druk op Indiase christenen neemt toe

In sommige Indiase deelstaten neemt de druk op christenen toe. Met valse aantijgingen wordt hun vrijheid om te geloven steeds verder ingeperkt.

Lees meer
Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven