IS eist aanslag tegen kerk Filipijnen op

Verkeersdrukte in Marawi op de Filipijnen

Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag zondag bij een misviering op de Filipijnen opgeëist. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.  

“Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi”, schreef de groep op Telegram. Bij de aanslag, die tijdens het opdragen van de mis plaatsvond, raakten meer dan 45 mensen gewond, meldden de politie en het leger. Drie vrouwen en een man kwamen om het leven. De gewonden werden naar ziekenhuizen gebracht. 

De Filipijnen zijn overwegend katholiek, met een kleine islamitische minderheid (5 procent van de totale bevolking) op de zuidelijke eilanden. De jihadistische organisatie MILF streeft afscheiding van de Filipijnen na om een eigen moslimstaat te kunnen oprichten.  

Mogelijk vergelding 

De Filipijnse president Ferdinand Marcos jr. veroordeelde de dodelijke bomaanslag scherp en zei dat de terreurplegers “vijanden van onze samenleving” zijn. Het Filipijnse leger doodde zaterdag bij een confrontatie elf islamitische militanten; de aanslag van zondag zou een vergelding daarvoor kunnen zijn.  

Marawi ligt op het zuidelijke eiland Mindanao, ongeveer 800 kilometer ten zuiden van hoofdstad Manila. Marawi was al vaker het toneel van geweld: de stad werd in 2017 belegerd door IS-militanten. Daarbij kwamen meer dan 1200 mensen om het leven, onder wie ook burgers. Er raakten circa 200.000 mensen ontheemd en de stad lag in puin. De jihadisten werden na vijf maanden door het leger verdreven. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vrouw in de Filipijnen 30 juni 2022

Filipijnse jongeren moeten afzien van christelijke studie

Zeker vijf tieners op de Filipijnen zijn gedwongen af te zien van een studiebeurs voor discipelschapstraining. Moslimgeestelijken in het overwegend islamitische zuiden hebben ouders onder druk gezet, omdat kinderen ‘gehersenspoeld’ zouden worden in het lesprogramma. Met steun van Open Doors kregen 38 jongeren tussen de 13 en 18 jaar, die zich tot het christendom hadden bekeerd, de kans om te studeren over het christelijk geloof. Maar toen islamitische leiders daar […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven