Keel vrouw doorgesneden vanwege niet dragen hoofddoek" />

Keel vrouw doorgesneden vanwege niet dragen hoofddoek

Egypte

Egypte – Vlakbij haar huis kreeg de Egyptische Catherine Ramzy Mikhail een mes tegen de keel gedrukt. De reden? Ze droeg geen hoofddoek.

De 50-jarige Catherine liep op vrijdag 10 januari op straat toen een man haar plotseling vastgreep. “Hij bedekte mijn ogen met zijn linkerhand, tilde mijn hoofd op en haalde een mes over mijn keel. Hij schreeuwde ‘Allahu Akbar (Allah is groot), ik vermoord je omdat je haar niet bedekt is!’”
Hoewel Catherine veel pijn voelde, wist ze aan de greep van de man te ontkomen. Ze rende weg en probeerde het bloeden met haar sjaal te stoppen. “Toen ik achterom keek zag ik dat de man me woedend na stond te kijken,” vertelt ze.

De aanval is gefilmd door een bewakingscamera. De beelden tonen een man, gekleed in een witte galabia (een traditioneel, meestal door extremisten gedragen gewaad). Hij rent niet weg, maar blijft rustig staan terwijl een groep mensen zich na de aanval om Catherine heen verzamelt.

Catherine wordt meteen naar het ziekenhuis gebracht. “De arts zei dat de snee zo diep was dat hij door mijn spieren was heengegaan. Drie millimeter verder en mijn halsslagader was doorgesneden. Het is een wonder dat ik dit heb overleefd.”

Catherine’s aanvaller zit nog vast op het politiebureau, maar ze vreest dat hij snel wordt vrijgelaten. En dat is niet zo vreemd: in 2017 viel deze 31-jarige Mamdouh A. op dezelfde manier een andere christelijke vrouw aan. Ook zij overleefde de aanval op het nippertje. De aanvaller werd na korte tijd vrijgelaten omdat de politie hem ‘mentaal ziek’ verklaarde. Catherine denkt niet dat de aanval te wijten is aan zijn mentale staat. “Wat mij overkwam is een terroristische aanval”, zegt ze. “Hij is een extremist die handelt naar zijn overtuiging. Als hij wordt vrijgelaten, zullen meer vrouwen het slachtoffer worden van zijn misdaden.”

Voor Catherine was het een traumatische ervaring. Ze durft nog amper de straat op. “Ik voel me niet veilig meer. Bid alstublieft voor mij.”

Egypte staat op plek 16 van de Ranglijst Christenvervolging 2020.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

El Minya, Egypte 30 januari 2023

Aanvallers koptische vrouw niet bestraft

Drie Egyptische mannen die terecht stonden voor het aanvallen van een 70-jarige koptische vrouw in 2016, zijn in hoger beroep vrijgesproken.Het Hof van Cassatie, de hoogste rechtbank van Egypte, verwierp de zaak op 9 januari. De rechtbank kijkt alleen naar de juridische aspecten van de zaak en niet naar de feiten. Zijn oordeel is definitief.In een reactie op het eindvonnis verklaarde het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten, een lokale mensenrechtenorganisatie, […]

Lees meer
St. Bishoy klooster 8 september 2022

Egypte: vader en zoon vermoord bij aanval IS 

Een christelijke vader en zoon zijn op 30 augustus in de Sinaï, in de buurt van het Suezkanaal gedood door vermoedelijke militanten van Islamitische Staat (IS). De laatste weken zijn er al diverse burgerslachtoffers gevallen bij schermutselingen tussen IS en de Egyptische strijdkrachten.   De twee kopten, Salama Moussa Waheeb en zijn zoon Hany, werden doodgeschoten terwijl ze aan het werk waren op het veld in Gelbana, twintig kilometer ten oosten van […]

Lees meer
Man met smartphone in handen 10 februari 2022

Egyptische christen veroordeeld voor blasfemie

Een koptische christen in Egypte is tot vijf jaar celstraf veroordeeld voor blasfemie. Dat meldt de organisatie Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), die hem tijdens de rechtszaak bijstond. Op 29 januari jl. bepaalde het Cairo Economic Court dat Marco Gerges schuldig was aan “minachting van de islam”, “het uitbuiten van religie om extremistische ideeën te promoten” en “het schenden van de waarden van het Egyptisch gezinsleven”. Gerges was in […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven