Meer dan 350 kerken in Manipur aangevallen

Onrust in Manipur

Het geweld tussen de Kuki-stam en de Meitei-gemeenschap legt het leven van christenen in de Indiase deelstaat Manipur grotendeels stil. Kerken durven hun deuren maar een paar uren open te stellen voor hulp aan slachtoffers.  

Bij het etnisch geweld tussen beide groepen spelen ook religieuze verschillen een rol. Begin deze week staken hindoeïstische Meitei-groepen huizen van christenen in brand, roofden achtergelaten bezittingen en terroriseerden de lokale bevolking. Veel christenen zijn naar opvangkampen en veiliger steden gevlucht.  

Lokale bronnen melden dat meer dan 350 kerken in de as zijn gelegd. Gevreesd wordt dat er circa tachtig christenen zijn omgekomen bij het geweld. Het werkelijke aantal kan nog hoger uitvallen, omdat veel getroffen dorpen onbereikbaar zijn. India staat op de 11e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Ondanks een bezoek van de Indiase minister van Binnenlandse Zaken bleef het onrustig in Manipur. Naar verluidt zouden Meitei-groepen voortdurend worden gesteund door de staatstroepen in een poging de tribale gemeenschappen te elimineren. Kerken sluiten hun deuren, internet ligt plat. Het internetverbod is met vijf dagen verlengd. 

Ooggetuigen 

Ngai Elam*, een veldpartner van Open Doors, verklaarde dat Meitei-groepen dagelijks andere, kleinere stammen, waaronder de Kuki, aanvallen. “Vrouwen en meisjes worden lastiggevallen en misbruikt, mannen boven de 18 jaar worden door opstandelingen geronseld om te schieten. De enige veilige plek voor de stammen zijn vluchtelingenkampen.”  

Andere ooggetuigen verklaren dat Meitei-groepen, soms met honderden in aantal, met geavanceerde wapens en mortiergranaten aanslagen uitvoeren. Tegelijk vertellen ze over wonderlijke bewaring, omdat geweren weigeren of aanvallers in de verkeerde richting vuren. “We geloven dat God en Zijn engelen ons beschermen, anders waren we afgeslacht”, zei Muan Samte* tegen Open Doors.   

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
In Manipur slaan christenen op de vlucht voor geweld 11 maart 2024

Druk op Indiase christenen neemt toe

In sommige Indiase deelstaten neemt de druk op christenen toe. Met valse aantijgingen wordt hun vrijheid om te geloven steeds verder ingeperkt.

Lees meer
Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven