Het geweld tussen de Kuki-stam en de Meitei-gemeenschap legt het leven van christenen in de Indiase deelstaat Manipur grotendeels stil. Kerken durven hun deuren maar een paar uren open te stellen voor hulp aan slachtoffers.
Bij het etnisch geweld tussen beide groepen spelen ook religieuze verschillen een rol. Begin deze week staken hindoeïstische Meitei-groepen huizen van christenen in brand, roofden achtergelaten bezittingen en terroriseerden de lokale bevolking. Veel christenen zijn naar opvangkampen en veiliger steden gevlucht.
Lokale bronnen melden dat meer dan 350 kerken in de as zijn gelegd. Gevreesd wordt dat er circa tachtig christenen zijn omgekomen bij het geweld. Het werkelijke aantal kan nog hoger uitvallen, omdat veel getroffen dorpen onbereikbaar zijn. India staat op de 11e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.
Ondanks een bezoek van de Indiase minister van Binnenlandse Zaken bleef het onrustig in Manipur. Naar verluidt zouden Meitei-groepen voortdurend worden gesteund door de staatstroepen in een poging de tribale gemeenschappen te elimineren. Kerken sluiten hun deuren, internet ligt plat. Het internetverbod is met vijf dagen verlengd.
Ooggetuigen
Ngai Elam*, een veldpartner van Open Doors, verklaarde dat Meitei-groepen dagelijks andere, kleinere stammen, waaronder de Kuki, aanvallen. “Vrouwen en meisjes worden lastiggevallen en misbruikt, mannen boven de 18 jaar worden door opstandelingen geronseld om te schieten. De enige veilige plek voor de stammen zijn vluchtelingenkampen.”
Andere ooggetuigen verklaren dat Meitei-groepen, soms met honderden in aantal, met geavanceerde wapens en mortiergranaten aanslagen uitvoeren. Tegelijk vertellen ze over wonderlijke bewaring, omdat geweren weigeren of aanvallers in de verkeerde richting vuren. “We geloven dat God en Zijn engelen ons beschermen, anders waren we afgeslacht”, zei Muan Samte* tegen Open Doors.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.