Moord op christelijke studente schokt Nigeria " />

Moord op christelijke studente schokt Nigeria 

School in Nigeria

Omdat ze ‘godslasterlijke’ taal zou hebben gebruikt op WhatsApp, hebben islamitische studenten in Noord-Nigeria een christelijke studiegenoot doodgeslagen. Nadat beelden van het gruwelijke incident op 12 mei op sociale media waren verschenen, zijn twee verdachten opgepakt. Het voorval past in een onrustbarende tendens van toenemend geweld in Nigeria. 

De studente economie, Deborah Samual Yakubu, had gereageerd op islamitische berichten in een WhatsApp-gespreksgroep voor academische vraagstukken. Naar verluidt zou Deborah “godslasterlijke” taal hebben gebruikt in haar bericht. Volgens bronnen van Open Doors schreef ze “Jezus is de grootste, Hij helpt mij bij mijn examens”.  

Moslimstudenten voelden zich geschoffeerd en zochten haar op. Het personeel van het Shehu Shagari College in Sokoto probeerde haar in veiligheid te brengen, maar dat bleek vergeefs. Deborah werd met stenen bekogeld en bewusteloos geslagen, haar lichaam werd in brand gestoken. Beelden van het incident gaan rond op social media.  

Het college sloot meteen de deuren en stuurde alle studenten naar huis. Twee personen zijn gearresteerd in verband met de dood van Deborah Yakubu.  

Leah Sharibu 

Het incident valt in de week van de verjaardag van Leah Sharibu (14 mei), het christelijke meisje dat in 2018 met tientallen andere scholieren door Boko Haramstrijders is ontvoerd van haar school in de provincie Yobe (Noord-Nigeria). Andere scholieren kwamen al snel vrij, maar omdat Leah als enige weigerde haar christelijke geloof af te zweren, werd zij vastgehouden door de terreurbeweging. Ze was toen 14 jaar oud. Open Doors kreeg in oktober 2021 voor het laatst een teken van leven van haar. 

Escalatie  

De situatie in Nigeria lijkt al enige tijd te escaleren. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er bijna negenhonderd Nigeriaanse burgers om het leven gekomen door geweld – onder wie honderden die werden vermoord om hun geloof.  

Tussen januari en maart van 2022 werden er 896 Nigerianen gedood door aanvallen van islamitische extremisten. Een groot aantal van de aanslagen waren direct gericht op christenen. Dit blijkt uit een rapport samengesteld door SBM Intelligence, een onderzoeksbureau gevestigd in Nigeria. De doden vielen na aanvallen van onder andere Boko Haram en de Islamitische Staat in West Afrika (ISWAP), militante Fulani en andere gewelddadige bendes.  

Explosie van geweld 

“Nigeria is een van de engste landen om christen te zijn op dit moment”, zegt Illia Djadi, een Open Doors-onderzoeker voor de Sub Sahara-regio. “Er is een explosie van geweld tegen christenen de afgelopen maanden. Bijna dagelijks vinden aanslagen plaats. Jammer genoeg is Nigeria een voorbeeld voor wat er gebeurt in heel West-Afrika – de agenda en tactiek van extremistische groeperingen worden overgenomen in andere landen zonder enige consequenties.” 

Nigeria staat op plaats 7 van de Ranglijst Christenvervolging van 2022. Het geweld breidt zich als een olievlek uit naar omringende landen als Tsjaad, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Niger, Mali en Burkina Faso. In 2014 stonden de meeste van deze Sahellanden nog niet vermeld op de ranglijst. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie […]

Lees meer
Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Woningen in Congo 20 januari 2023

‘Aanslag Congo had veel erger kunnen zijn’

De brute bomaanslag afgelopen zondag op een protestantse kerk in Kasindi (DR Congo) had nog veel bloediger kunnen zijn. Slechts een van drie geplaatste bommen ging af. De aanslag kostte zeker zeventien kerkgangers het leven en meer dan zestig raakten gewond. De protestantse koepelorganisatie ‘Église du Christ au Congo’ (ECC) veroordeelde de “laffe en gruwelijke” aanslag scherp en riep de Congolese overheid op de veiligheid van burgers beter te garanderen. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven