Omdat ze ‘godslasterlijke’ taal zou hebben gebruikt op WhatsApp, hebben islamitische studenten in Noord-Nigeria een christelijke studiegenoot doodgeslagen. Nadat beelden van het gruwelijke incident op 12 mei op sociale media waren verschenen, zijn twee verdachten opgepakt. Het voorval past in een onrustbarende tendens van toenemend geweld in Nigeria.
De studente economie, Deborah Samual Yakubu, had gereageerd op islamitische berichten in een WhatsApp-gespreksgroep voor academische vraagstukken. Naar verluidt zou Deborah “godslasterlijke” taal hebben gebruikt in haar bericht. Volgens bronnen van Open Doors schreef ze “Jezus is de grootste, Hij helpt mij bij mijn examens”.
Moslimstudenten voelden zich geschoffeerd en zochten haar op. Het personeel van het Shehu Shagari College in Sokoto probeerde haar in veiligheid te brengen, maar dat bleek vergeefs. Deborah werd met stenen bekogeld en bewusteloos geslagen, haar lichaam werd in brand gestoken. Beelden van het incident gaan rond op social media.
Het college sloot meteen de deuren en stuurde alle studenten naar huis. Twee personen zijn gearresteerd in verband met de dood van Deborah Yakubu.
Leah Sharibu
Het incident valt in de week van de verjaardag van Leah Sharibu (14 mei), het christelijke meisje dat in 2018 met tientallen andere scholieren door Boko Haramstrijders is ontvoerd van haar school in de provincie Yobe (Noord-Nigeria). Andere scholieren kwamen al snel vrij, maar omdat Leah als enige weigerde haar christelijke geloof af te zweren, werd zij vastgehouden door de terreurbeweging. Ze was toen 14 jaar oud. Open Doors kreeg in oktober 2021 voor het laatst een teken van leven van haar.
Escalatie
De situatie in Nigeria lijkt al enige tijd te escaleren. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er bijna negenhonderd Nigeriaanse burgers om het leven gekomen door geweld – onder wie honderden die werden vermoord om hun geloof.
Tussen januari en maart van 2022 werden er 896 Nigerianen gedood door aanvallen van islamitische extremisten. Een groot aantal van de aanslagen waren direct gericht op christenen. Dit blijkt uit een rapport samengesteld door SBM Intelligence, een onderzoeksbureau gevestigd in Nigeria. De doden vielen na aanvallen van onder andere Boko Haram en de Islamitische Staat in West Afrika (ISWAP), militante Fulani en andere gewelddadige bendes.
Explosie van geweld
“Nigeria is een van de engste landen om christen te zijn op dit moment”, zegt Illia Djadi, een Open Doors-onderzoeker voor de Sub Sahara-regio. “Er is een explosie van geweld tegen christenen de afgelopen maanden. Bijna dagelijks vinden aanslagen plaats. Jammer genoeg is Nigeria een voorbeeld voor wat er gebeurt in heel West-Afrika – de agenda en tactiek van extremistische groeperingen worden overgenomen in andere landen zonder enige consequenties.”
Nigeria staat op plaats 7 van de Ranglijst Christenvervolging van 2022. Het geweld breidt zich als een olievlek uit naar omringende landen als Tsjaad, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Niger, Mali en Burkina Faso. In 2014 stonden de meeste van deze Sahellanden nog niet vermeld op de ranglijst.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.