Na vier jaar geen teken van leven van pastor Koh uit Maleisië

Op zaterdag 13 februari is het precies vier jaar geleden dat de Maleisische dominee Raymond Koh verdween. Hij werd op klaarlichte dag klemgereden en meegenomen, en sindsdien hebben zijn vrouw Susanna en hun twee dochters Esther en Elisabeth geen enkel teken van leven meer vernomen. De ontvoering leek op een militaire operatie en werd vastgelegd door beveiligingscamera’s. 

Onderzoek van de Maleisische mensenrechtencommissie Suhakam wijst uit dat het zou gaan om overheidsagenten die de predikant in februari 2017 hebben ontvoerd. Suhakam deed een jaar lang onderzoek naar de zaak. Na Koh’s plotselinge verdwijning ontbreekt ieder spoor van hem. Het is onduidelijk of hij nog in leven is. Van de zijde van de Maleisische politie bleef het stil. 

Wanhoop 

Zijn vrouw Susanna Koh is de wanhoop nabij. “Het is verschrikkelijk om zonder informatie verder te moeten leven. We hebben helemaal nooit meer iets van hem gehoord. Dat is afschuwelijk”, zegt ze. “We hebben het nodig te weten wat er is gebeurd. Mijn man zette zich in voor de armen in onze stad, hij was pastor van een aantal huiskerken in de hoofdstad Kuala Lumpur. Hij was een kerkstichter die letterlijk in de praktijk bracht wat hij preekte. Hij kwam zelfs een keer thuis zonder overhemd. Hij had het weggegeven aan iemand anders die het volgens hem meer nodig had. Zo was hij, heel zorgzaam. Gericht op de noden van anderen.” 

Open Doors vraagt opnieuw aandacht voor de vermissing van Koh, evenals voor drie andere ontvoeringen in Maleisië. De minister-president en de minister van Binnenlandse Zaken worden vanuit diverse landen benaderd om opheldering te geven. 

Ook is er contact met de Ambassade van Maleisië in Nederland en met het ministerie van Buitenlandse Zaken om zo vanuit diverse kanten aandacht te vragen voor deze al jaren schrijnende situatie. Directeur Maarten Dees van Open Doors: “Wij roepen de regering van Maleisië op om haar beloften na te komen en Raymond Koh en de andere verdwenen mensen te lokaliseren en hen te herenigen met hun geliefden. We hopen van harte dat er duidelijkheid komt.” 

‘’We hebben opheldering nodig. De advocaten hebben alle informatie aangeleverd, maar een jaar na dato wachten we nog steeds tevergeefs op een oproep voor verhoor.”

Sussana Koh

Opheldering 

Met de steun van kerken en advocaten probeert Susanna Koh in Maleisië opheldering te krijgen over het lot van haar man. Leeft hij nog? Wat is er met hem gebeurd? “In tegenstelling tot het onderzoek van Suhakam hebben we nog geen enkele update van de politie gehad. Een speciale eenheid onderzocht de verdwijningszaak, maar tot op de dag van vandaag zijn ze niet met een rapport naar buiten gekomen.”  

In februari 2020 heeft Susanna Koh een rechtszaak aangespannen tegen een aantal voormalig politieofficieren in Kuala Lumpur. ‘’We kunnen niet anders. We hebben opheldering nodig. De advocaten hebben alle informatie aangeleverd, maar een jaar na dato wachten we nog steeds tevergeefs op een oproep voor verhoor.” 

Dochter Esther vertelt geëmotioneerd dat ze de periode na de verdwijning al vier jaar lang ervaart als een grote berg die pal voor haar neus staat. ‘’We kunnen helemaal niks doen om hem te verplaatsen.”  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Boeken over Raymond Koh 12 april 2023

Petitie: snel openheid over vermiste Raymond Koh

Nog steeds is de toedracht van de ontvoering van de Maleisische predikant Raymond Koh in 2017 in nevelen gehuld. Een speciale overheidscommissie onderzoekt al vanaf 2019 de zaak, maar stelt de rapportage telkens weer uit. Het geduld van partners van Open Doors in Maleisië raakt op en willen dat het Verenigd Koninkrijk druk op Maleisië zet. Dominee Raymond Koh, die zich inzette voor hulp aan aidspatiënten, werd in februari 2017 […]

Lees meer
Meisje leest uit de Bijbel 22 maart 2023

Actrice die Bijbel doorbladert, schokt moslims in Maleisië

Binnen de islamitische gemeenschap van Maleisië is boosheid ontstaan over de in hun ogen aanstootgevende film ‘Mentega Terbang’ (‘Vlinder’). In de rolprent gaat een jong meisje op ontdekkingsreis naar verschillende godsdiensten en neemt onder andere een Bijbel in handen. Verbolgen moslims eisen een verbod van de film. Mensenrechtenorganisaties waaronder Amnesty International waarschuwen de Maleisische regering “geen heksenjacht” te beginnen. Makers en artiesten zijn al bedreigd door radicale moslims; zij moeten […]

Lees meer
Jongeren in Oost-Maleisië 2 november 2022

Open Doors helpt jongeren in Oost-Maleisië tegen gedwongen bekeringen 

In de plattelandsgebieden van Maleisië zijn jongeren vaak het doelwit van gedwongen bekering, met de intentie de samenleving in de richting van één dominante religie te duwen. Een tegengeluid brengen kost veel moeite en energie. De gebieden zijn vaak ver afgelegen en moeilijk bereikbaar. Toch is Open Doors in samenwerking met lokale partners de afgelopen jaren actief geweest in het jongerenwerk in het oosten van Maleisië.  Anders dan in Nederland […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven