Nieuwe godsdienstwet in Oezbekistan brengt geen verlichting

Open Doors roept de wereldwijde kerk op tot gebed nu Oezbekistan met een aangepaste wet religieuze activiteiten verder aan banden legt. De huidige wet leverde Oezbekistan al kritiek op vanwege de ‘vage’ bepalingen, maar de vernieuwde wet – die vanaf 1 januari 2022 in moet gaan – perkt de godsdienstvrijheid nog meer in.

“Het maken van deze wet verandert in de praktijk niets voor de situatie van christenen in Oezbekistan”, stelt een Open Doors-veldwerker uit Centraal-Azië. “De bewegingsvrijheid van gelovigen is al heel beperkt. We roepen de wereldwijde kerk op te bidden dat politici in Oezbekistan wetten aannemen die meer ruimte aan geloofsvrijheid geven.”

Wet uit 1994

De vernieuwde wet van het Oezbeekse regime moet een wet uit 1994 vervangen. Het wetsvoorstel verbiedt de verspreiding van religieuze lectuur, het samenkomen in een dienst en ‘over geloof praten’. Op het overtreden hiervan staan hoge boetes, taakstraffen, gevangenschap of een heropvoedingscursus.

Net zo streng

Solmaz Akhmedova van de organisatie Human Rights Alliance vertelde de Noorse mensenrechtenorganisatie Forum 18 dat de nieuwe wet net zo streng is als de huidige wet. “Ze brachten voor de vorm wat veranderingen aan en gebruiken minder vaak het woord ‘religie’. Maar dit concept geeft net zo veel ruimte aan vrije interpretatie en straffen voor het uitoefenen van religieuze activiteiten als de oude wet.” Zo is de term ‘religieuze samenkomst’ willekeurig in te vullen en kunnen ook jeugdkampen, bijeenkomsten van religieuze organisaties of trainingen voor kerkleiders verboden worden.

Zowel islamitische als protestantse gemeenschappen in Oezbekistan uiten hun telleurstelling over de wet. Christenen delen dat ze “graag de vrijheid zouden hebben om christelijke lectuur openlijk te delen zonder gestraft te worden en graag in vrijheid samen willen komen zonder toestemming te hoeven vragen”.

Een veldwerker van Open Doors bevestigt dit: “De realiteit is dat er bijna niets verandert met deze wet. We moeten dus blijven bidden voor Centraal-Azië.”

Oezbekistan staat op plek 21 van de Ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 33 miljoen Oezbeken zijn ongeveer 340.000 christen.

Bron: Forum 18 en Open Doors

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk in Oezbekistan 9 mei 2022

Verplichte camera’s bij kerken en gebedshuizen in Oezbekistan

In Oezbekistan zijn alle bij de staat geregistreerde gebedshuizen verplicht bewakingscamera’s te installeren. Dit leidt tot een onveilig gevoel bij gelovigen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aan verschillende geloofsovertuigingen opgedragen door een zogeheten Internet Protocol (IP) de gebedshuizen te voorzien van bewakingscamera’s, zowel binnen als buiten. Dit gold al voor moskeeën sinds 2018 en vanaf begin 2022 ook voor andere religieuze gemeenschappen. Mensenrechtenverdedigers vertelden Forum 18 dat de geheime […]

Lees meer
Uzbekistan 29 november 2021

Politie in Oezbekistan valt scholen en huizen binnen

De politie deed afgelopen weekend een inval in het huis van een voorganger van een huiskerk in Oezbekistan. Om vijf uur in de ochtend stonden politiemannen in burger op de stoep bij de voorganger en doorzochten zijn hele huis. Ze waren op zoek naar christelijke materialen. Ook de woningen van een aantal huiskerkleden werden doorzocht. Datzelfde gebeurde afgelopen week ook op scholen. Politieagenten in burger meldden zich op verschillende middelbare […]

Lees meer
11 november 2020

Open Doors in spotlights bij Family 7

“Doven in Oezbekistan spelen sleutelrol bij kerkgroei,’’ dat vertelt Open Doors-directeur Maarten Dees in het tv-programma Uitgelicht Analyse bij Family7. Verrassend om te horen hoe de kerk in Oezbekistan groeit dankzij de inzet van doven! Bekijk hieronder de aflevering van Uitgelicht Analyse van dinsdagavond 10 november terug. De komende vijf weken besteedt Family7 iedere dinsdagavond om 21.30 uur uitgebreid aandacht aan het werk van Open Doors in het televisieprogramma Uitgelicht […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven