Open Doors roept de wereldwijde kerk op tot gebed nu Oezbekistan met een aangepaste wet religieuze activiteiten verder aan banden legt. De huidige wet leverde Oezbekistan al kritiek op vanwege de ‘vage’ bepalingen, maar de vernieuwde wet – die vanaf 1 januari 2022 in moet gaan – perkt de godsdienstvrijheid nog meer in.

“Het maken van deze wet verandert in de praktijk niets voor de situatie van christenen in Oezbekistan”, stelt een Open Doors-veldwerker uit Centraal-Azië. “De bewegingsvrijheid van gelovigen is al heel beperkt. We roepen de wereldwijde kerk op te bidden dat politici in Oezbekistan wetten aannemen die meer ruimte aan geloofsvrijheid geven.”

Wet uit 1994

De vernieuwde wet van het Oezbeekse regime moet een wet uit 1994 vervangen. Het wetsvoorstel verbiedt de verspreiding van religieuze lectuur, het samenkomen in een dienst en ‘over geloof praten’. Op het overtreden hiervan staan hoge boetes, taakstraffen, gevangenschap of een heropvoedingscursus.

Net zo streng

Solmaz Akhmedova van de organisatie Human Rights Alliance vertelde de Noorse mensenrechtenorganisatie Forum 18 dat de nieuwe wet net zo streng is als de huidige wet. “Ze brachten voor de vorm wat veranderingen aan en gebruiken minder vaak het woord ‘religie’. Maar dit concept geeft net zo veel ruimte aan vrije interpretatie en straffen voor het uitoefenen van religieuze activiteiten als de oude wet.” Zo is de term ‘religieuze samenkomst’ willekeurig in te vullen en kunnen ook jeugdkampen, bijeenkomsten van religieuze organisaties of trainingen voor kerkleiders verboden worden.

Zowel islamitische als protestantse gemeenschappen in Oezbekistan uiten hun telleurstelling over de wet. Christenen delen dat ze “graag de vrijheid zouden hebben om christelijke lectuur openlijk te delen zonder gestraft te worden en graag in vrijheid samen willen komen zonder toestemming te hoeven vragen”.

Een veldwerker van Open Doors bevestigt dit: “De realiteit is dat er bijna niets verandert met deze wet. We moeten dus blijven bidden voor Centraal-Azië.”

Oezbekistan staat op plek 21 van de Ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 33 miljoen Oezbeken zijn ongeveer 340.000 christen.

Bron: Forum 18 en Open Doors