Nigeriaanse moeder riskeert doodstraf

Rhoda Jatau, Nigeriaanse moeder

“We zijn enorm teleurgesteld.” Dat zei de advocaat van Rhoda Jatau, een Nigeriaanse christen die is aangeklaagd voor godslastering. Maandag weigerde de rechtbank de aanklacht tegen haar af te wijzen. Zij riskeert nu de doodstraf.

Jatau, een christelijke gezondheidswerker, zit al anderhalf jaar in voorarrest. Ze werd beschuldigd van godslastering, omdat ze zich in een videobericht aan collega’s had uitgesproken tegen de gruwelijke moord op een christelijke studente, Deborah Yakubu, in mei 2022.   

De hoogste rechter in de noordelijke deelstaat Bauchi wees het verzoek van de verdediging om de aanklacht in te trekken, af. De advocaten hoopten dat intrekking de weg zou vrijmaken voor Jatau’s vrijlating uit de gevangenis. De moeder van vijf kinderen heeft haar familie alleen gezien tijdens rechtszittingen, en na haar arrestatie moest haar gezin voor hun eigen veiligheid onderduiken. 

Volgens de shariawetten van Noord-Nigeria is godslastering een halsmisdaad waarop de doodstraf staat. Nigeriaanse christenen zijn het belangrijkste doelwit van dergelijke wetten sinds 1999, toen twaalf noordelijke staten – waaronder Bauchi – dit islamitische strafrecht invoerden. Critici stellen dat godslastering vaak als argument wordt gebruikt om religieuze minderheden aan te vallen. 

Rhoda Jatau wordt beschuldigd van het aanzetten tot publieke onrust, “ophitsende minachting van religieuze overtuigingen” en cyberstalking. De beschuldiging van ‘minachting’ is het civiele equivalent van godslastering onder de islamitische shariawetgeving. 

Internationale kritiek

Het proces tegen Jatau lokt internationaal veel bezorgdheid en kritiek uit. Mensenrechtenactivisten en VN-waarnemers wezen de Nigeriaanse regering er in oktober op dat de vrouw louter vreedzaam haar recht op vrijheid van meningsuiting en godsdienst uitoefende. Ze legden er de vinger bij dat Jatau herhaaldelijk borgtocht is ontzegd en nauwelijks toegang krijgt tot juridische hulp, terwijl de rechtsgang telkens is vertraagd of uitgesteld. 

Open Doors noemde de rechtsvervolging vorige week ‘onaanvaardbaar’. “Rhoda Jatau oefende op legitieme wijze haar recht op vrijheid van meningsuiting en godsdienst uit op een vreedzame manier”, zei John Samuel, juridisch expert van Open Doors voor Sub-Sahara Afrika. Hij wees erop dat er totaal niet is opgetreden tegen daders en sympathisanten van de lynchpartij van Deborah Yakubu of tegen omstanders die beelden op hun telefoons hebben gefilmd en gedeeld met anderen.

Verstikkend

De aartsbisschop van Abuja, Ignatius Kaigama, hekelde de deelstaatregering van Bauchi regering vanwege haar “ondoordachte reactie op deze gevallen van geweld en schending van de mensenrechten”. De blasfemiewetten hebben in het licht van de internationale mensenrechten “een verstikkend effect op de open dialoog en het publieke debat”, liet hij weten aan nieuwsdienst Crux.

Nigeria moet als land leren godsdienstige verschillen te leren accepteren, aldus de aartsbisschop, “onder één wet die voor iedereen geldt. We moeten oprecht het feit erkennen van de pluraliteit van religies onder één God”, zei hij.

De helft van de 226 miljoen Nigerianen is christelijk (vooral in het zuiden), de andere helft (in het noorden) is islamitisch. Nigeria staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Als het gaat om dodelijk geweld tegen christenen, staat het Afrikaanse land bovenaan met circa vijfduizend doden per jaar.

foto bron: Christian Solidarity International / Masara Kim

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie […]

Lees meer
Met een vredesmars protesteren Nigeriaanse christenen tegen reeks aanslagen in Plateau State. 9 januari 2024

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur

Met een vredesmars protesteerden prominente kerkleiders en de koepelorganisatie Christian Association of Nigeria (CAN) maandag tegen de reeks bloedige aanslagen op christelijke gemeenschappen in de deelstaat Plateau. De Nigeriaanse kerk roept christenen wereldwijd op te bidden voor vrede en recht in hun land. Veel deelnemers voerden in de straten van regiohoofstad Jos spandoeken en protestborden mee met teksten als ‘we kunnen niet eens in vrede rouwen’ en ‘kom ons te […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven