Ruim tweehonderd kerken zijn in brand gestoken, meer dan duizend huizen verwoest en minstens zestig mensen gedood in Manipur. Na het geweld eerder deze maand is het vandaag de dag nog steeds onrustig in de Indiase deelstaat.  

Op woensdag 3 mei escaleerden de langdurige spanningen tussen het Meitei-volk en de Kuki-stam. Het geweld brak uit nadat de deelstaat had besloten het Meitei-volk meer land en voordelen te geven en de Kuki-stam hun voorouderlijk land uit te zetten.  

Nog steeds is de rust niet weergekeerd en zijn ruim 230 kerken verbrand, duizend huizen en instellingen van christenen verwoest en meer dan zestig mensen om het leven gebracht. Daarnaast zijn ruim 10.000 mensen ontheemd. Viren*, een christelijke Meitei, vertelt: “Onze gelovige broeders hebben zich staande gehouden ondanks de voortdurende situatie van onrust. Veel kerken zijn voor onze ogen in brand gestoken, het is erg moeilijk om dit te zien gebeuren. We willen sterk zijn. Bid dat God ons helpt.” 

Misbruik 

Hindoe-extremisten maken misbruik van de spanningen tussen de etnische groepen. Christenen uit beide groepen hebben hun huizen verlaten en worden gedwongen zich te bekeren door de hindoe-extremistische groep Arambai Tenggol. Gelovigen worden geslagen, bedreigd en lastiggevallen. De hindoe-extremistische groepering is actief op zoek naar christelijke leiders en voorgangers. Volgens lokale gelovigen streeft Arambai ernaar om de leiders te doden.  

Lokale partners van Open Doors vrezen dat de situatie alleen maar verslechtert. Volgens sommigen staat Noordoost-India aan de rand van een burgeroorlog. Ook zullen christenen in Manipur naar verwachting meer te maken krijgen met vervolging. India staat op plaats elf van de Ranglijst Christenvervolging