Oordeel Mexicaans hof lichtpuntje voor christenen

Mexico

Het Mexicaanse Hoogste Gerechtshof oordeelde dat een groep Jehova-getuigen en een groep protestantse christenen bescherming moeten krijgen om terug te keren naar hun gemeenschappen waaruit ze in december 2017 waren verbannen. Het is een overwinning maar volgens de betrokken advocaten liggen er nog volop uitdagingen bij de terugkeer.

De christenen en de Jehova-getuigen moesten hun huizen in Jalisco, aan de westkust van Mexico, en Oaxaca, in het zuidwesten, verlaten nadat ze hadden geweigerd deel te nemen aan dorpsbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten kunnen ze niet verenigen met hun geloof.

Christenen in Mexico die het inheemse heidense geloof verwerpen en weigeren deel te nemen aan praktijken waarin verschillende geloofsvormen zijn samengesmolten, worden onder dwang uit hun huizen en dorpen verbannen.

Het hof oordeelde dat de mensenrechten van de verbannen gelovigen waren overtreden. Een woordvoerder van het hof zei: “De inheemse gemeenschappen hadden het recht om dorpsgenoten te verbannen om hun cultuur en inheemse religie te beschermen. Maar dit betekent niet dat ze mensen uit het gebied van de gemeenschap mogen verwijderen. Dat botst met de basis voorwaarden van leven als mensen geen huisvesting, bezittingen en levensonderhoud hebben.”

Een lokale advocaat, die vanwege de situatie anoniem wil blijven, vertelde aan Open Doors: “De uitspraak van het hof is een overwinning, maar de grote uitdaging is de uitwerking er van.” Hij vervolgt: “Lokale autoriteiten verwerpen zulke uitspraken vanwege hun oude tradities.”

Carlos Daniel Rodriguez, een medewerker van Open Doors in Mexico, is van oordeel dat het moeilijk is voor christenen in Jalisco. Hij is benieuwd hoe deze zaak verder verloopt. “Vrijheid van geloof in Mexico is een recht voor iedereen. Maar inheemse gemeenschappen hebben hun eigen regels.”

In een andere zaak werden drie christelijke families in Huejetla, in het oosten van Mexico, verrast toen een ambtenaar, die hen al maanden lastig viel, zijn zaak tegen hen introk. Hij bedreigde de gezinnen met gevangenschap toen ze weigerden financieel bij te dragen aan heidense festivals.

Mexico staat net niet op de Ranglijst Christenvervolging. Christenen hebben te maken met vijandschap in hun gemeenschappen en met geweld van georganiseerde misdaad.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea 25 januari 2024

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden. Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven