Open Doors blij met benoeming nieuwe religiegezant EU

De Europese Commissie heeft christendemocraat Christos Stylianides (63) woensdag benoemd als de nieuwe religiegezant van de Europese Unie. Open Doors is blij dat de vacature anderhalf jaar na het vertrek van Ján Figel weer is opgevuld.

Open Doors-directeur Maarten Dees hoopt dat Stylianides onderzoek zal instellen naar het extreme geweld tegen christenen in Sub-Sahara Afrika, met name in Nigeria, Eritrea en Mozambique. “In dit deel van de wereld vallen de meeste doden. Ook binnen Europa zie ik zoals Ján Figel aangaf drie verontrustende symptomen die geloofsonvrijheid in de hand werken: onverschilligheid, onwetendheid en angst. Dat is een voedingsbodem voor fundamentalisme en extremistisch geweld.”

De 63-jarige Stylianides, afkomstig van Cyprus, ziet de benoeming als een logisch vervolg op zijn “toewijding aan het verdedigen en promoten van godsdienstvrijheid als fundamenteel mensenrecht”. Hij beloofde op social media nauw samen te werken met Europese instellingen en internationale hulporganisaties om de religieuze grondrechten te beschermen en te werken aan dialoog en verzoening.

Vijf jaar, van 2014 tot eind 2019, was Stylianides Europees commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing. Ook was hij ebolacoördinator voor de Europese Unie.

De Europese Commissie draalde na het vertrek van de Slowaakse speciaal gezant Ján Figel in 2019 lang met een nieuwe benoeming. Uiteindelijk ging de commissie overstag voor druk van christendemocraten en verschillende lidstaten in het Eurpese parlement.

Reacties

Europarlementariër Peter van Dalen (Christen Unie) reageerde “blij en dankbaar” en noemde de benoeming “beter laat dan nooit”. Hij hoopt dat Stylianides een vliegende start maakt met zijn werk. “De godsdienstvrijheid staat wereldwijd onder toenemende druk. Rapporten laten jaar op jaar zien dat geweld tegen onder andere christenen toeneemt, maar we horen ook schokkende verhalen over de behandeling van Oeigoeren in China.”

De Intergroep vrijheid van godsdienst of geloof van het Europees Parlement, waarvan Van Dalen covoorzitter is, zal snel contact opnemen met de nieuwe gezant “om de werkzaamheden goed af te stemmen”.

De vorige speciale gezant, Ján Figel, feliciteerde zijn opvolger. Figel was in 2016 de eerste persoon die namens de Europese Unie als speciale religiegezant deze functie drie jaar lang bekleedde. De SGP is tevreden dat de vacature eindelijk vervuld wordt.

Copyright foto: European Union 2014 – European Parliament

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

8 september 2021

Open Doors bezorgd door voortijdig vertrek EU religiegezant

De vreugde rondom de benoeming van christendemocraat Christos Stylianides tot religiegezant van de Europese Unie mei dit jaar was van zeer korte duur. Deze week maakte hij bekend aan de slag te gaan voor de Griekse overheid. “Open Doors is buitengewoon bezorgd door het vertrek van Stylianides”, zegt Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland. “Het duurde heel lang voor de positie in Europa ingevuld werd en nog voor hij […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven