Open Doors-dag trekt meer bezoekers online dan offline" />

Open Doors-dag trekt meer bezoekers online dan offline

De jaarlijkse Open Doors-dag, dit jaar voor het eerst als livestream, trok zaterdag ruim 20.000 bezoekers. Dat is meer dan vorig jaar in de Jaarbeurs in Utrecht. De hoge opkomst laat zien dat geloofsvervolging voor veel christenen een belangrijk thema is, zei directeur Maarten Dees.

Op de vraag van kijkers of de Open Doors-dag fysiek terugkeert, zei Dees dat de livestreams niet meer weg te denken zijn. “De fysieke bijeenkomst komt terug, want er gaat niets boven het elkaar ontmoeten en eenheid te ervaren. Toch zorgt het coronavirus voor een impuls van vernieuwing. We hadden nooit gedacht een livestream neer te zetten en nu doen we dat gewoon.”

Met de ontwikkeling om online mensen te bereiken is een livestream niet meer weg te denken, aldus Dees. “Die krijgt in het vervolg een plek om onze verbinding met de achterban te houden.“ Vorig jaar kwamen circa negenduizend bezoekers naar het Open Doors-evenement in de Jaarbeurs in Utrecht.

Voller dan ooit

“De kerken in Syrië zitten voller dan ooit”, vertelde de Syrische voorganger Walid van de ICF-kerk ‘Oase’ in Amersfoort. In 2015 vluchtte Walid met zijn gezin naar Nederland. Hij gaf op de online Open Doors-dag een inkijkje in de situatie van christenen in Syrië. “In mijn gemeente in Syrië zijn sinds de burgeroorlog uitbrak veel moslims gedoopt. De kerk in Syrië zit nu vol moslims. Syrische christenen zijn in actie gekomen: ze delen voedselpakketten uit.” Walid riep de Nederlandse christenen op te blijven bidden voor hun Syrische geloofsgenoten.

Open Doors zet zich wereldwijd in voor steun en gebed aan de vervolgde kerk. De organisatie is vooral bekend door de Ranglijst Christenvervolging. In dit jaaroverzicht staat in welke vijftig landen christenen het zwaarst vervolgd worden. Naar schatting 260 miljoen christenen lijden onder verdrukking, vervolging, geweld en achterstelling. De coronacrisis heeft in veel landen hun positie nog moeilijker gemaakt door discriminatie bij de hulpverlening.

De Ranglijst Christenvervolging is tevens een belangrijke graadmeter voor de godsdienstvrijheid in de wereld. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Open Doors-dag 2023 25 september 2023

Open Doors-dag 2023 uitverkocht

Alle toegangskaarten voor de Open Doors-dag van zaterdag 21 oktober zijn vergeven. Op het jaarlijkse evenement worden circa 4.000 bezoekers verwacht. Het thema dit jaar is ‘Groot is Uw trouw’. Open Doors-directeur Maarten Dees is blij met de uitverkochte zaal, bijna een maand voordat de dag zal plaatsvinden in de Midden-Nederland Hallen in Barneveld. “De Open Doors-dag is al vele jaren het belangrijkste en meest gewaardeerde event van Open Doors. […]

Lees meer
Poulos in gebed 19 augustus 2022

Father Poulos vergeet nooit de steun die hij uit Nederland kreeg

Tijdens de Open Doors-dag van 8 oktober 2022 is er nog meer ruimte ingeruimd om de vervolgde kerk te ontmoeten. Dit jaar zullen er maar liefst vier sprekers aanwezig zijn. De eerste van de vier sprekers van dit jaar is father Poulos uit Irak. Hij kan zeer goed vertellen over de hulp die Open Doors bracht aan de mensen in zijn omgeving. “De Iraakse regering kwam mij nooit vragen wat […]

Lees meer
Open Doors-dag 6 november 2021

‘Christenen in Nederland moeten hun missie opnieuw uitvinden’

Priester Behnam Benoka uit Irak vertelde zaterdag op de Open Doors-dag in Barneveld hoe zijn kerk en christelijke gemeenschap in Irak waren verwoest door IS. Maar hij deed ook een indringend appel op Nederlandse christenen. “Jullie leven in vrij land. Christenen in Nederland moeten hun christelijke missie opnieuw uitvinden. De immigranten die uit onze landen naar jullie toe komen, zoeken niet alleen een goede kwaliteit van leven. Maar ook echte […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven