Politie in Oezbekistan valt scholen en huizen binnen

Uzbekistan

De politie deed afgelopen weekend een inval in het huis van een voorganger van een huiskerk in Oezbekistan. Om vijf uur in de ochtend stonden politiemannen in burger op de stoep bij de voorganger en doorzochten zijn hele huis. Ze waren op zoek naar christelijke materialen. Ook de woningen van een aantal huiskerkleden werden doorzocht.

Datzelfde gebeurde afgelopen week ook op scholen. Politieagenten in burger meldden zich op verschillende middelbare scholen en namen mobiele telefoons in beslag. Ze waren op zoek naar religieus getinte berichten of apps. Ouders waren zeer verontwaardigd dat de politie zonder instemming van kinderen en ouders inbreuk maakte op de privacy van hun kinderen.

Hoge boetes

Deze incidenten illustreren dat de politie steeds agressiever op zoek gaat naar christelijke informatie. In Oezbekistan wordt per 1 januari 2022 een nieuwe wet van kracht. Die verbiedt de verspreiding van religieuze lectuur, het samenkomen in een dienst en ‘over geloof praten’. Op het overtreden hiervan staan hoge boetes, taakstraffen, gevangenschap of een heropvoedingscursus. Vooral voor christenen met een moslimachtergrond kan dit ernstige gevolgen hebben.

Oezbekistan staat op plek 21 van de Ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 33 miljoen Oezbeken zijn ongeveer 340.000 christen.

Bid voor…

  • bescherming van kerken waar veel ex-moslims komen;
  • wijsheid en bescherming van voorgangers;
  • scholieren die bang zijn geworden na de inval van de politie;
  • de mogelijkheid om digitale Bijbels en christelijke content te kunnen blijven lezen en luisteren in Oezbekistan.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk in Oezbekistan 9 mei 2022

Verplichte camera’s bij kerken en gebedshuizen in Oezbekistan

In Oezbekistan zijn alle bij de staat geregistreerde gebedshuizen verplicht bewakingscamera’s te installeren. Dit leidt tot een onveilig gevoel bij gelovigen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aan verschillende geloofsovertuigingen opgedragen door een zogeheten Internet Protocol (IP) de gebedshuizen te voorzien van bewakingscamera’s, zowel binnen als buiten. Dit gold al voor moskeeën sinds 2018 en vanaf begin 2022 ook voor andere religieuze gemeenschappen. Mensenrechtenverdedigers vertelden Forum 18 dat de geheime …

Verplichte camera’s bij kerken en gebedshuizen in Oezbekistan Lees verder »

Lees meer
24 maart 2021

Nieuwe godsdienstwet in Oezbekistan brengt geen verlichting

Open Doors roept de wereldwijde kerk op tot gebed nu Oezbekistan met een aangepaste wet religieuze activiteiten verder aan banden legt. De huidige wet leverde Oezbekistan al kritiek op vanwege de ‘vage’ bepalingen, maar de vernieuwde wet – die vanaf 1 januari 2022 in moet gaan – perkt de godsdienstvrijheid nog meer in. “Het maken van deze wet verandert in de praktijk niets voor de situatie van christenen in Oezbekistan”, …

Nieuwe godsdienstwet in Oezbekistan brengt geen verlichting Lees verder »

Lees meer
11 november 2020

Open Doors in spotlights bij Family 7

“Doven in Oezbekistan spelen sleutelrol bij kerkgroei,’’ dat vertelt Open Doors-directeur Maarten Dees in het tv-programma Uitgelicht Analyse bij Family7. Verrassend om te horen hoe de kerk in Oezbekistan groeit dankzij de inzet van doven! Bekijk hieronder de aflevering van Uitgelicht Analyse van dinsdagavond 10 november terug. De komende vijf weken besteedt Family7 iedere dinsdagavond om 21.30 uur uitgebreid aandacht aan het werk van Open Doors in het televisieprogramma Uitgelicht …

Open Doors in spotlights bij Family 7 Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven