De politie deed afgelopen weekend een inval in het huis van een voorganger van een huiskerk in Oezbekistan. Om vijf uur in de ochtend stonden politiemannen in burger op de stoep bij de voorganger en doorzochten zijn hele huis. Ze waren op zoek naar christelijke materialen. Ook de woningen van een aantal huiskerkleden werden doorzocht.

Datzelfde gebeurde afgelopen week ook op scholen. Politieagenten in burger meldden zich op verschillende middelbare scholen en namen mobiele telefoons in beslag. Ze waren op zoek naar religieus getinte berichten of apps. Ouders waren zeer verontwaardigd dat de politie zonder instemming van kinderen en ouders inbreuk maakte op de privacy van hun kinderen.

Hoge boetes

Deze incidenten illustreren dat de politie steeds agressiever op zoek gaat naar christelijke informatie. In Oezbekistan wordt per 1 januari 2022 een nieuwe wet van kracht. Die verbiedt de verspreiding van religieuze lectuur, het samenkomen in een dienst en ‘over geloof praten’. Op het overtreden hiervan staan hoge boetes, taakstraffen, gevangenschap of een heropvoedingscursus. Vooral voor christenen met een moslimachtergrond kan dit ernstige gevolgen hebben.

Oezbekistan staat op plek 21 van de Ranglijst Christenvervolging. Van de ruim 33 miljoen Oezbeken zijn ongeveer 340.000 christen.

Bid voor…

  • bescherming van kerken waar veel ex-moslims komen;
  • wijsheid en bescherming van voorgangers;
  • scholieren die bang zijn geworden na de inval van de politie;
  • de mogelijkheid om digitale Bijbels en christelijke content te kunnen blijven lezen en luisteren in Oezbekistan.