Rechter bezoekt plek waar Raymond Koh is ontvoerd

Rechter bezoekt plek waar Raymond Koh is ontvoerd

Opnieuw is er een stapje gezet in het onderzoek naar de mysterieuze ontvoering van de Maleisische predikant Raymond Koh in 2017. Afgelopen maandag bezochten de aanklager, de rechter en enkele advocaten de plek waar dominee Koh werd ontvoerd.

Van de 33 miljoen Maleisiërs is bijna tien procent christen. Als kleine minderheid in een overwegend islamitische samenleving worden christenen behandeld als tweederangs burgers. Vooral Maleisische bekeerlingen hebben het zwaar: als ex-moslim worden ze beschouwd als wetsovertreder en vaak moet hun familie en gemeenschap niets meer van hen hebben.

Raymond Koh was als predikant actief. Hij wilde, ondanks herhaalde waarschuwingen van de politie, niet stoppen met evangeliseren. Op 13 februari 2017 werd hij op klaarlichte dag ontvoerd, wat door bewakingscamera’s is vastgelegd.


Koh’s vrouw Susannah en hun drie kinderen hebben sindsdien niets meer van hem vernomen.

Tot nog toe heeft niemand zich verantwoordelijkheid gesteld voor de verdwijning. In 2019 concludeerde de Mensenrechtencommissie van Maleisië dat overheidsagenten achter de ontvoering zaten. Als reactie op deze ernstige beschuldiging werd nog in hetzelfde jaar een speciale taskforce opgericht. Die zou in december vorig jaar rapporteren, maar de rapportage wordt keer op keer uitgesteld.

‘Geen statistisch geval’

Maandag zagen de rechter, de openbaar aanklager en enkele advocaten het plaats delict met eigen ogen. Zij kregen uitleg over het ontvoeringsdrama en zagen de huizen waar bewakingscamera’s de gebeurtenis hadden vastgelegd.

Suzannah Koh sprak ondanks de spanning van het bezoek van een succesvolle missie. “We stopten op verschillende locaties, vanaf mijn huis tot aan de plek van de ontvoering. Ik hoop dat bij de rechter doordringt wat er werkelijk is gebeurd. Pastor Raymond is niet maar een nummer, een statistisch geval. Ik hoop dat er gerechtigheid komt. De waarheid overwint.”

Ze voegde eraan toe dat ze bezorgd is over het horen van andere getuigen. “Zij krijgen net als ik te maken met allerlei strikvragen, met een kruisverhoor. Bid dat zij wijsheid en kracht ontvangen om mijn verhaal goed te vertellen aan de verdediging.”

In april van dit jaar eiste Open Doors in een online petitie een snellere en rechtvaardige afwikkeling van het onderzoek. Maleisië staat op de 43e plek op de Ranglijst Christenvervolging.

49

Maleisië

Maleisië staat op plek 49 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Ayuba 15 november 2023

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige […]

Lees meer
Rebecca, moeder van ontvoerde Sharibu in Nigeria 3 oktober 2023

Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria

De ouders van het ontvoerde christelijke schoolmeisje Leah Sharibu hebben de regering van Nigeria opnieuw opgeroepen hun dochter te redden uit handen van jihadisten. Leah (20) leeft al zes jaar in gevangenschap en zou inmiddels twee kinderen hebben. Leah was een van de 110 schoolmeisjes die in februari 2018 door Boko Haram werden ontvoerd van hun school in Dapchi, in de staat Yobe. Een maand later liet Boko Haram alle […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven