Soedan terug naar af

Soedan

Het leger in Soedan, een van de grootste landen in Afrika, arresteerde eerder deze week op 25 oktober premier Abdullah Hamduk. De noodtoestand werd uitgeroepen en de premier werd naar huis gestuurd. De militairen namen de macht over.

Duizenden Soedanezen gingen de straat op om te protesteren. “Nee tegen een militaire bewind”, klonk het onder grote delen van de bevolking. Twee jaar geleden deden ze dat ook al. Toen werd dictator Omar Al-Bashir afgezet die het land ruim twintig jaar met ijzeren hand had geregeerd. Nu het leger de macht weer naar zich toe trekt, is de bevolking woedend.

Het Soedanese leger zelf spreekt niet over een staatsgreep, maar beweert dat het wel moest ingrijpen om een burgeroorlog te voorkomen. De bevolking, inclusief de christelijke kerk, verkeert in grote onzekerheid over hun toekomst.

Terwijl op de achtergrond duidelijk hoorbaar schoten werden afgevuurd, sprak een christelijke bron in Soedan die om veiligheidsredenen niet bij name genoemd wil worden, met Open Doors. “Blijf alstublieft bidden voor een ingreep in deze situatie. We hebben het nodig om Gods hand te zien in deze situatie. Dit is extreem moeilijk. Bid voor ons.”

Staatsgreep

Generaal Abdel Fattah al-Burhan, de leider van de staatsgreep, verdedigde zijn greep naar de macht. “We wilden een burgeroorlog voorkomen.” Hij beschuldigde politici dat ze het leger hadden beledigd. Hiermee refereerde hij aan de demonstratie een week eerder waaraan verschillende kabinetsleden hadden deelgenomen. Met hun deelname wilden ze een signaal afgeven tegen de dreigende staatsgreep.

De protestdemonstraties gaan intussen nog steeds door. Een contact van Open Doors deelde een beeld van gebarricadeerde straten. “Op deze manier stopt de bevolking het leger om hun woonwijken binnen te komen. Ze zijn bang dat wanneer dit gebeurt, er veel bloed zal worden vergoten.” De gebeurtenissen leidden er toe dat veel kerkelijke activiteiten deze week tot een stilstand kwamen. Christenen uit Soedan vragen om ons gebed.

Bid dat…

  • vrede en een burgerregering in ere worden hersteld;
  • christenen bescherming en wijsheid ontvangen over hoe ze te midden van deze grote onzekerheden hun koers kunnen bepalen;
  • te midden van de chaos, de naam van Jezus Christus groot gemaakt wordt opdat velen die Hem nog niet kennen, Hem zullen zoeken.

Soedan staat op plek 13 van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Aanzicht-van-de-evangelisch-presbyteriaanse-kerk-in-Wad-Madani-Soedan 22 januari 2024

Soedanese kerk doelwit van brandstichtingen

Voor de tweede maal in korte tijd is een kerk in de Soedanese provincie al-Jazira in brand gestoken. De evangelisch-presbyteriaanse synode van Soedan is bezorgd dat islamitische extremisten achter de gebeurtenissen zitten. De jihadistische militie RSF nam de macht in al-Jazira over, nadat het Soedanese leger zich op 18 december vorig jaar plotseling had teruggetrokken. Na het vertrek van de troepen barstte grof geweld los in al-Jazira. De provincie was […]

Lees meer
Moskee in Soedan 29 juni 2022

Soedanese christenen vrezen voor toenemende druk 

Christenen in Soedan vrezen dat hun land na de staatsgreep van vorig jaar weer in de greep van extremistische moslims komt. Recente incidenten laten een verontrustende tendens zien. Soedan had in 2020 het verbod op afvalligheid – het ene geloof verlaten om een ​​ander geloof aan te nemen – opgeheven: ook niet-moslims mochten met elkaar trouwen. Toch staat sinds kort een christelijk echtpaar terecht voor ‘overspel’, zo meldde de organisatie Christian […]

Lees meer
President Abdalla Hamdok, Soedan 4 januari 2022

Leger Soedan heerst na vertrek president

Na een nieuwe dag van massaprotesten in de Soedanese hoofdstad Khartoem op 2 januari, heeft president Abdalla Hamdok (foto) de handdoek in de ring gegooid. Hij stapt op als president. Duizenden Soedanezen begonnen het nieuwe jaar met massale protesten. Ze waren boos over de overeenkomst die Hamdok had gesloten met het leger om de macht te delen. Het volk protesteerde met leuzen als ‘De macht naar de burgers!’. Daarmee bepleitten […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven