Het leger in Soedan, een van de grootste landen in Afrika, arresteerde eerder deze week op 25 oktober premier Abdullah Hamduk. De noodtoestand werd uitgeroepen en de premier werd naar huis gestuurd. De militairen namen de macht over.

Duizenden Soedanezen gingen de straat op om te protesteren. “Nee tegen een militaire bewind”, klonk het onder grote delen van de bevolking. Twee jaar geleden deden ze dat ook al. Toen werd dictator Omar Al-Bashir afgezet die het land ruim twintig jaar met ijzeren hand had geregeerd. Nu het leger de macht weer naar zich toe trekt, is de bevolking woedend.

Het Soedanese leger zelf spreekt niet over een staatsgreep, maar beweert dat het wel moest ingrijpen om een burgeroorlog te voorkomen. De bevolking, inclusief de christelijke kerk, verkeert in grote onzekerheid over hun toekomst.

Terwijl op de achtergrond duidelijk hoorbaar schoten werden afgevuurd, sprak een christelijke bron in Soedan die om veiligheidsredenen niet bij name genoemd wil worden, met Open Doors. “Blijf alstublieft bidden voor een ingreep in deze situatie. We hebben het nodig om Gods hand te zien in deze situatie. Dit is extreem moeilijk. Bid voor ons.”

Staatsgreep

Generaal Abdel Fattah al-Burhan, de leider van de staatsgreep, verdedigde zijn greep naar de macht. “We wilden een burgeroorlog voorkomen.” Hij beschuldigde politici dat ze het leger hadden beledigd. Hiermee refereerde hij aan de demonstratie een week eerder waaraan verschillende kabinetsleden hadden deelgenomen. Met hun deelname wilden ze een signaal afgeven tegen de dreigende staatsgreep.

De protestdemonstraties gaan intussen nog steeds door. Een contact van Open Doors deelde een beeld van gebarricadeerde straten. “Op deze manier stopt de bevolking het leger om hun woonwijken binnen te komen. Ze zijn bang dat wanneer dit gebeurt, er veel bloed zal worden vergoten.” De gebeurtenissen leidden er toe dat veel kerkelijke activiteiten deze week tot een stilstand kwamen. Christenen uit Soedan vragen om ons gebed.

Bid dat…

  • vrede en een burgerregering in ere worden hersteld;
  • christenen bescherming en wijsheid ontvangen over hoe ze te midden van deze grote onzekerheden hun koers kunnen bepalen;
  • te midden van de chaos, de naam van Jezus Christus groot gemaakt wordt opdat velen die Hem nog niet kennen, Hem zullen zoeken.