‘Soms voelt het leven als een voortdurende hartaanval’" />

‘Soms voelt het leven als een voortdurende hartaanval’

Fr Behnam

De sprekers op de Open Doors-dag van 6 november zijn bekend. Hoofdspreker is priester Behnam Benoka uit Irak. Hij stond voor een enorme uitdaging nadat IS na 2014 in de vlakte van Nineve vele kerken had verwoest. Een deel van de bevolking werd vermoord of sloeg op de vlucht. Van de 850.000 christenen die Irak in 2003 nog telde, zijn er vandaag nog slechts 175.000 over.

Priester Benoka voelt zich geroepen om de kerk door dit dorre dal heen te leiden. “Soms voelt het leven als een voortdurende hartaanval.” Ondanks alle verschrikkingen is hij er rotsvast van overtuigd dat de kerk de taak heeft hoop uit te stralen. Hij staat aan het hoofd van het wederopbouwtraject van de kerk en richtte een kliniek en een hulporganisatie op voor vluchtelingen in de Koerdische regio. Daarnaast doceert hij filosofie aan het Babel College in Ankawa in Irak.

Stokslagen

De tweede spreker is Gideon* uit Eritrea. Hij zat acht keer gevangen vanwege zijn geloof. Hij verbleef in een cel van 1,8 meter lang en 1 meter breed, in het donker. Hij werd met 700 stokslagen afgeranseld totdat hij voor dood werd achter gelaten. Hij wist zijn geloof te behouden en slaagde erin na zijn laatste straf Eritrea te ontvluchten. Pas achttien maanden later zag hij zijn vrouw en zoontje weer. Gideon woont nu met zijn gezin in Europa. Daar doet hij precies hetzelfde werk als hij in Eritrea deed: evangeliseren. Daarnaast ondersteunt hij van afstand de zwaar vervolgde kerk in Eritrea en wil hij een stem geven aan zijn geloofsgenoten in Eritrea die daar geen stem mogen hebben. 

Barneveld

Dit jaar wordt de Open Doors-dag gehouden in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. Bezoekers hebben de keuze om het middag- of een avondprogramma te volgen. Bij beide dagdelen is Nederlandse vertaling aanwezig. Bezoekers kunnen zich via de website aanmelden. Ook is het mogelijk om de dag via de livestream thuis mee te maken. Ook daarvoor geldt nog steeds dat aanmelden nodig is!

* Schuilnaam

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Open Doors-dag 2023 25 september 2023

Open Doors-dag 2023 uitverkocht

Alle toegangskaarten voor de Open Doors-dag van zaterdag 21 oktober zijn vergeven. Op het jaarlijkse evenement worden circa 4.000 bezoekers verwacht. Het thema dit jaar is ‘Groot is Uw trouw’. Open Doors-directeur Maarten Dees is blij met de uitverkochte zaal, bijna een maand voordat de dag zal plaatsvinden in de Midden-Nederland Hallen in Barneveld. “De Open Doors-dag is al vele jaren het belangrijkste en meest gewaardeerde event van Open Doors. […]

Lees meer
Poulos in gebed 19 augustus 2022

Father Poulos vergeet nooit de steun die hij uit Nederland kreeg

Tijdens de Open Doors-dag van 8 oktober 2022 is er nog meer ruimte ingeruimd om de vervolgde kerk te ontmoeten. Dit jaar zullen er maar liefst vier sprekers aanwezig zijn. De eerste van de vier sprekers van dit jaar is father Poulos uit Irak. Hij kan zeer goed vertellen over de hulp die Open Doors bracht aan de mensen in zijn omgeving. “De Iraakse regering kwam mij nooit vragen wat […]

Lees meer
Open Doors-dag 6 november 2021

‘Christenen in Nederland moeten hun missie opnieuw uitvinden’

Priester Behnam Benoka uit Irak vertelde zaterdag op de Open Doors-dag in Barneveld hoe zijn kerk en christelijke gemeenschap in Irak waren verwoest door IS. Maar hij deed ook een indringend appel op Nederlandse christenen. “Jullie leven in vrij land. Christenen in Nederland moeten hun christelijke missie opnieuw uitvinden. De immigranten die uit onze landen naar jullie toe komen, zoeken niet alleen een goede kwaliteit van leven. Maar ook echte […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven