Tackle vervolging tijdens het WK voetbal 

Open Doors voetbalposter

Terwijl wereldwijd de voetbalfans zich klaarmaken voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, ziet Open Doors de kans om steun te vragen voor vervolgde broers en zussen in zeven van de deelnemende landen.  

“We begrijpen dat veel mensen ervoor kiezen om niet naar het WK voetbal te kijken, om verscheidende redenen. Wij geloven als organisatie dat dit evenement wel een waardevolle kans biedt om aandacht te vragen voor de vervolgde kerk”, meent Open Doors-directeur Maarten Dees.

Zeven deelnemers van het WK staan op de Ranglijst Christenvervolging: Iran, Saoedi-Arabië, Marokko, Tunesië, Mexico, Kameroen en het gastland Qatar. “Voor het toernooi hebben we een wedstrijdkalender ontwikkeld, onder de titel ‘tackle vervolging’. We roepen mensen op mee te doen aan de campagne ‘pray when they play’ (bid als zij spelen). Of je nu gaat kijken of niet, zo staan we samen op de bres voor de vervolgde kerk.”  

Uit het zicht 

Nu Qatar in het middelpunt staat van alle aandacht, valt het Open Doors nog meer op dat de officieel geregistreerde kerken in Qatar verborgen zijn op één afgesloten compound. “Terwijl bezoekers de komende tijd worden aangemoedigd musea, cultureel erfgoed en de grote winkelcentra in het land te bezoeken, zullen ze één ding niet kunnen doen: een kerk bezoeken”, zegt Wimco Ester, pleitbezorger van Open Doors. “De christelijke gemeenschap, toch zo’n 370.000 mensen groot, is volledig aan het zicht onttrokken in het land.” 

Alle erkende kerken in Qatar zijn ondergebracht op het  Mesaymeer-complex aan de rand van hoofdstad Doha. Het is open voor de christenen die deel uitmaken van de migrantengemeenschap en voor andere niet-moslims. De kerken mogen aan de buitenkant geen religieuze symbolen laten zien, zoals een kruis. Inheemse Qatarezen kunnen het complex niet betreden. Bij de ingang moet een ID-controle dit voorkomen. Er zijn wel enkele huiskerken in Qatar, maar zij hebben officieel geen rechten om hun geloof uit te dragen.  

“In 2020, tijdens de Covid 19-crisis, heeft de overheid bijeenkomsten buiten het Mesaymeer-complex verboden. Dat betekent dat er nu zo’n kleine honderd kerken zijn die geen vergunning hebben. Nu de pandemie voorbij lijkt, is er nog geen signaal dat deze kerken ook officieel weer hun deuren mogen openen.” 

Inheemse Qatari 

Voor Qatarezen is er helemaal geen ruimte om hun christelijk geloof (na bekering) uit te dragen. Bekering tot een niet-islamitische religie wordt beschouwd als afvalligheid en onder de islamitische wetgeving (sharia) staat er de doodstraf op. In de praktijk komt dit niet voor de laatste jaren, al ervaren bekeerlingen enorme druk van hun familie en leefgemeenschap. Een bekering wordt in het land ook niet officieel erkend, wat vergaande gevolgen kan hebben. “Aan je geloof zijn je rechten verbonden in het land. Of je kinderen bijvoorbeeld officieel erkend zijn en wat er met je erfenis gebeurd”, legt Ester uit. Daarnaast lopen christenen in het land het gevaar gediscrimineerd, geïntimideerd of gevolgd te worden.  

Mesaymeer 

Het Mesaymeer-complex is opgezet door de vader van de huidige emir ‘ter bevordering van het interreligieuze gesprek’ in het land. Wimco Ester beschouwt dat “als een stap in de goede richting. Maar nu zien we dat het complex overbevolkt is geraakt. Met op zondagen continue diensten van allerlei denominaties en talen, waar soms geen ruimte meer is om aan te schuiven. Het barst bijna letterlijk uit zijn voegen. Wij roepen de Qatarese overheid op om door te bouwen op het idee van godsdienstvrijheid, zowel voor de migranten als voor de inheemse bevolking. Vrij van politieke vervolging en inmenging.” 

Help je ook mee om vervolging te tackelen? Download dan het Open Doors’ gebedsschema van het WK voetbal

Qatar staat op plaats 18 op de Ranglijst Christenvervolging

Wil je weten wat je nog meer kan betekenen voor de christenen op het Arabisch schiereiland? Meld je aan voor de virtuele reis naar Qatar.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Ranglijst 15 januari 2020

Deze landen verschuiven op de Ranglijst Christenvervolging

De top-10 van de Ranglijst Christenvervolging laat weinig veranderingen zien ten opzichte van voorgaande jaren. Noord-Korea blijft nipt op nummer 1 staan en heeft die plek al sinds 2002. Tussen de nummers 11 tot en met 50 vinden enkele opvallende verschuivingen plaats. Een aantal stijgers en dalers op de lijst lichten we uit. Stijgers Sri LankaDit Aziatische land steeg maar liefst zestien plaatsen en staat dit jaar op de 30ste […]

Lees meer
Jongeren luisteren 15 januari 2020

Christenen in Afrika steeds vaker vogelvrij

Christenen in Afrika krijgen steeds vaker te maken met zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die vandaag verschijnt. Burkina Faso is de meest opvallende en hoogste nieuwe binnenkomer op 28. In Nigeria werd het hoogste aantal christenen gedood. Eén op de vijf christenen in Afrika heeft te maken met zware, zeer zware of extreme […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven