Uscirf bestempelt India als schender van godsdienstvrijheid

India verkeer

Na een afwezigheid van 16 jaar komt India weer voor op de vooraanstaande Amerikaanse lijst van schenders van religieuze vrijheid. De Commission on International Religious Freedom (Uscirf) stelt dat de vrijheid van godsdienst in India in 2019 sterk is verminderd.

Op 28 april voegde de commissie India toe aan de lijst met ‘landen met bijzondere aandacht’. Het gaat volgens de commissie om landen met ‘systematische, voortdurende en grove schendingen van religieuze vrijheid’. De andere landen op de lijst zijn Myanmar (Birma), China, Eritrea, Iran, Nigeria, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Saudi-Arabië, Syrië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Vietnam.

De commissie constateert dat er wereldwijd verbetering van religieuze vrijheid is, met één uitzondering: India. “In India was er een neerwaartse trend te zien in 2019”, volgens het jaarrapport van de commissie. “De nationale regering maakte gebruik van de meerderheid in het parlement om beleid in te stellen waarmee de godsdienstvrijheid wordt aangetast, vooral die van moslims.” Het gaat hierbij vooral om de wet op het burgerschap (Citizenship Act), die het voor niet-islamitische vluchtelingen mogelijk maakt om het Indiase burgerschap te ontvangen.

Volgens de commissie sluit de nieuwe wet uit dat moslims het burgerschap ontvangen, maar de wet stimuleert ook een vijandige sfeer tegen alle minderheden in dit hindoeland. Een citaat uit het rapport: “De overheid stond toe dat minderheden en hun gebouwen werden aangevallen en dat de daders niet werden bestraft. Ook was de overheid betrokken bij en tolereerde ze hatelijke taal en opruiing tot geweld.”

De Amerikaanse onderzoekscommissie stelt dat “het geweld tegen christenen is toegenomen. In 2019 ging het om 328 incidenten vooral met beschuldigingen van gedwongen bekeringen. De incidenten gaan over aanvallen op christelijke samenkomsten en vernielingen van kerken.”

In december wordt duidelijk of president Trump de lijst overneemt. Als hij dat doet, krijgt een land te maken met economische sancties van de Verenigde Staten als er geen verbeteringen komen voor religieuze vrijheid.

India staat op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging. Ook de andere landen van de USCIRF-lijst staan op de ranglijst vermeld. Achter de landsnaam staat de notering op de ranglijst van Open Doors.

Land Notering op ranglijst China 23 Eritrea 6 Myanmar (Birma) 19 Nigeria 12 Noord-Korea 1 Pakistan 5 Rusland 46 Saudi-Arabië 13 Syrië 11 Tadzjikistan 31 Turkmenistan 22 Vietnam 21

Land Notering op ranglijst
China 23
Eritrea 6
Myanmar (Birma) 19
Nigeria 12
Noord-Korea 1
Pakistan 5
Rusland 46
Saudi-Arabië 13
Syrië 11
Tadzjikistan 31
Turkmenistan 22
Vietnam 21

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
In Manipur slaan christenen op de vlucht voor geweld 11 maart 2024

Druk op Indiase christenen neemt toe

In sommige Indiase deelstaten neemt de druk op christenen toe. Met valse aantijgingen wordt hun vrijheid om te geloven steeds verder ingeperkt.

Lees meer
Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven