Veel opvolgers van de moordenaars van Graham Staines

Verkeer

India – Vandaag – 21 januari – is het 21 jaar geleden dat de Australische zendeling Graham Staines in India werd vermoord. Helaas is er niet veel veranderd in twee decennia.

Graham en Gladys Staines werkten in de provincie Odissa onder de melaatsen. Na een gebedsbijeenkomst keerde Graham met zijn twee zoons terug naar huis. Onderweg besloten ze te stoppen om in de auto te slapen. Ze werden ontdekt door Dara Singh, een lid van de jeugdorganisatie Bajrang Dal. Deze organisatie ondersteunt de Hindutva-leer om van India een hindoeland te maken. Singh en een aantal vrienden staken de auto in brand en duwden met stokken tegen de deuren om te voorkomen dat de inzittenden zouden ontsnappen.

Korte tijd later werd de dader gearresteerd. Maar volgens John Dayal, een India-kenner, journalist en mensenrechtenactivist in India, heeft Dara Singh vele opvolgers. In 2008 vond in het Kandhamal-district in Odissa een massale slachting onder christenen plaats. Fanatieke hindoes beschuldigden christenen van de moord op een lokale hindoeleider.

Meer dan 120 christenen kwamen om het leven. De aanvallers vielen meer dan 6.000 huizen en 320 kerken aan, vele klinieken en scholen gingen in vlammen op. Ruim 60.000 christenen sloegen op de vlucht. Een rauwe werkelijkheid drong zich aan hen op: er was een nieuw India was ontstaan.

In het afgelopen jaar zijn 9 Indiase christenen gedood, 1500 christenen aangevallen door hindoebendes en circa driehonderd gearresteerd. Voor het tweede jaar staat India in de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk […]

Lees meer
Vernielde shelters 7 augustus 2023

Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal willen uitwijken. Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten.   In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens hen biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot […]

Lees meer
Mannen op scooters in India 22 juni 2023

Indiase deelstaat schrapt antibekeringswet

De regering van de Indiase deelstaat Karnataka trekt een omstreden antibekeringswet in. Christelijke groeperingen hebben fel geprotesteerd tegen de wet, die vorig jaar september onder de voormalige, hindoeïstische BJP-regering was aangenomen. De zogeheten Wet op het recht op vrijheid van godsdienst verbood bekering van de ene religie naar de andere als er een verkeerde voorstelling van zaken was gegeven, of als er sprake was van geweld, fraude, omkoping of huwelijk. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven