Verplichte camera’s bij kerken en gebedshuizen in Oezbekistan" />

Verplichte camera’s bij kerken en gebedshuizen in Oezbekistan

Kerk in Oezbekistan

In Oezbekistan zijn alle bij de staat geregistreerde gebedshuizen verplicht bewakingscamera’s te installeren. Dit leidt tot een onveilig gevoel bij gelovigen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aan verschillende geloofsovertuigingen opgedragen door een zogeheten Internet Protocol (IP) de gebedshuizen te voorzien van bewakingscamera’s, zowel binnen als buiten. Dit gold al voor moskeeën sinds 2018 en vanaf begin 2022 ook voor andere religieuze gemeenschappen.

Mensenrechtenverdedigers vertelden Forum 18 dat de geheime politie van de staatsveiligheidsdienst (SSS) vanaf 2018 toezichtcamera’s buiten moskeeën controleerde, maar dat vanaf 2022 het ministerie van Binnenlandse Zaken de algehele controle over deze camera’s op zich heeft genomen. Het vermoeden bestaat dat de geheime politie deze camera’s nog steeds kan gebruiken.

Doopsgezinden – die hun vrijheid van godsdienst en overtuiging uitoefenen zonder daarvoor toestemming van de staat te vragen – hebben geen bevel gekregen om bewakingscamera’s te installeren. Wel zijn er bewakingscamera’s die ofwel rechtstreeks op de deuren van baptistengebouwen zijn gericht, ofwel op afstand kunnen worden verplaatst om overal rond die gebouwen beelden te maken.

Een lid van een andere religieuze gemeenschap vertelde Forum 18: “De politie kan zien wie de gebeden leidt, wie preekt, wie aanwezig is bij onze samenkomsten voor de eredienst, of er jongeren onder de 18 jaar en hun ouders aanwezig zijn.”

“Dit maakt ons zeer kwetsbaar, aangezien de politie nu in staat is om elk van deze mensen te identificeren en hen te straffen als zij daartoe besluiten.” Een andere gemeenschap merkte ook op dat de politie bijzonder geïnteresseerd was in de vraag of er jongeren onder de 18 jaar deelnamen aan de erediensten. “De bewakingscamera’s maken het gemakkelijk om de ouders te vinden en hen te straffen”, zeiden ze.

“De politie houdt alles in de gaten. Dit is verontrustend omdat we ons ervan bewust zijn dat we in de gaten worden gehouden terwijl we bidden of met anderen spreken.” Ze voegden eraan toe dat ze zich graag willen richten op de samenkomsten en niet bang willen zijn.

Een lid van een andere gemeenschap vertelde Forum 18 dat de lokale politie tegen hen beweerde dat ze hen niet online in de gaten zullen houden. De politie verklaarde echter ook dat zij op afstand toegang moet hebben tot de bewakingscamera’s en de opnames om deze te kunnen controleren. Een andere gemeenschap merkte op dat “de politie iedereen wil identificeren die onze eredienst bezoekt, zodat als ze bepaalde mensen willen straffen die onze bijeenkomsten voor erediensten bijwonen, ze dat kunnen doen”.

Oezbekistan staat op plaats 21 van de Ranglijst Christenvervolging.

Bron: Forum 18

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Uzbekistan 29 november 2021

Politie in Oezbekistan valt scholen en huizen binnen

De politie deed afgelopen weekend een inval in het huis van een voorganger van een huiskerk in Oezbekistan. Om vijf uur in de ochtend stonden politiemannen in burger op de stoep bij de voorganger en doorzochten zijn hele huis. Ze waren op zoek naar christelijke materialen. Ook de woningen van een aantal huiskerkleden werden doorzocht. Datzelfde gebeurde afgelopen week ook op scholen. Politieagenten in burger meldden zich op verschillende middelbare […]

Lees meer
24 maart 2021

Nieuwe godsdienstwet in Oezbekistan brengt geen verlichting

Open Doors roept de wereldwijde kerk op tot gebed nu Oezbekistan met een aangepaste wet religieuze activiteiten verder aan banden legt. De huidige wet leverde Oezbekistan al kritiek op vanwege de ‘vage’ bepalingen, maar de vernieuwde wet – die vanaf 1 januari 2022 in moet gaan – perkt de godsdienstvrijheid nog meer in. “Het maken van deze wet verandert in de praktijk niets voor de situatie van christenen in Oezbekistan”, […]

Lees meer
11 november 2020

Open Doors in spotlights bij Family 7

“Doven in Oezbekistan spelen sleutelrol bij kerkgroei,’’ dat vertelt Open Doors-directeur Maarten Dees in het tv-programma Uitgelicht Analyse bij Family7. Verrassend om te horen hoe de kerk in Oezbekistan groeit dankzij de inzet van doven! Bekijk hieronder de aflevering van Uitgelicht Analyse van dinsdagavond 10 november terug. De komende vijf weken besteedt Family7 iedere dinsdagavond om 21.30 uur uitgebreid aandacht aan het werk van Open Doors in het televisieprogramma Uitgelicht […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven