fbpx

Verwarring over gezondheid Noord-Koreaanse leider

Kim jong un Noord-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is mogelijk ernstig ziek. Al wekenlang speculeren internationale media over de gezondheidstoestand van de Noord-Koreaanse leider. Hij zou herstellende zijn van een hartoperatie. Boze tongen beweren dat achter de schermen nu al een machtsstrijd over zijn opvolging wordt uit gevochten.

Het internationale geruchtencircuit kwam op gang nadat Kim afwezig was op de ‘Dag van de zon’, een belangrijke nationale herdenkingsdag op 15 april in zijn eigen land. Wat gebeurt er als hij overlijdt? Wie zal hem opvolgen? En wat is het effect op christenen in Noord-Korea?

Wat weten we?

Kim Jong-un wordt evenals zijn overleden vader en opa in eigen land aanbeden als een godheid. Daarom zal alle informatie over zijn persoon zorgvuldig worden gewogen voordat het via officiële kanalen naar buiten gaat. De Noord-Koreaanse overheid brengt alleen slecht nieuws als het op geen enkele manier kan worden ontkend.

Feit is dat de overheid zich tot op heden in een mysterieus stilzwijgen hult over de gezondheid van Kim Jung-un. Dat is opmerkelijk en een trendbreuk met het verleden. Toen werd bij de minste of geringste aantijging direct een propagandabericht uitgebracht waarmee slecht nieuws werd gepareerd. Dat gebeurt nu niet. Dit is een indicatie dat er wel degelijk iets aan de hand is met de Noord-Koreaanse leider.

Wat gebeurt er als Kim werkelijk overlijdt?

De Noord-Koreaanse president is nog geen veertig jaar en heeft nog geen officiële troonopvolger. Kim Jong-un heeft tenminste een kind, mogelijk zijn het er twee of drie. De kinderen zijn allemaal onder de tien jaar oud en daarom nog niet in staat om hun vader op te volgen.

Ondanks de belangrijke rol die mannen spelen in Noord-Korea is het daarom toch goed voorstelbaar dat zijn zuster Kim Yo-jong de nieuwe leider van het land wordt. Ze studeerde samen met haar broer Kim Jung-un in Zwitserland. In die tijd werd een sterke basis gelegd voor hun vertrouwensband.

Tijdens de Olympische Winterspelen in 2018 betrad ze het wereldtoneel toen ze als eerste lid van de Kim-familie met de Noord-Koreaanse leider afreisde naar Zuid-Korea. Ze had een officiële ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon, en ze speelde een vooraanstaande rol bij de ontmoetingen van Kim Jong-un met de Amerikaanse president Donald Trump. Een waarschijnlijk scenario is dat de zus samen met Choe Ryong-hae, een gezamenlijke leidersrol op zich neemt. Na Kim Jong-un is hij één van de belangrijkste politiek leiders in het land.

Het is duidelijk dat zowel zus Kim Yo-Jung en Choe Ryong-Hae beiden hun vooraanstaande posities binnen de huidige top te danken hebben aan hun loyale opstelling aan het huidige regime. Mochten zij het roer overnemen, dan is de inschatting dat er er niet al te veel verandering van hen te verwachten is.

Wat is de impact als Kim Jong-un sterft voor christenen?

Toen Kim Jong-un het roer in Noord-Korea overnam na het overlijden van zijn vader in 2011, was er tumult in het leiderschap, maar er veranderde weinig voor de gewone man. Kim Jun-un liet zelfs zijn mentor en oom Jang Song-thaek executeren. Een veelzeggende daad.

Wanneer Kim Jong-un zelf zou overlijden, is een nieuwe strijd om de macht waarschijnlijk. Voor christenen en andere groepen in de samenleving die ook gezien worden als staatsvijanden, zijn er weinig tekenen dat hun situatie zal veranderen. Noord-Korea staat al sinds 2002 op de eerste plaats in de Ranglijst Christenvervolging. Het land telt naar schatting 300.000 christenen die geen enkele vrijheid hebben om hun geloof te beleven. Wie betrapt wordt, kan zonder pardon de doodstraf krijgen of voor de rest van zijn leven verdwijnen in een verschrikkelijk werkkamp.

In de afgelopen negen jaar heeft de Noord-Koreaanse leider vooral hard gewerkt om zijn grip op de bevolking te verstevigen. Een eventuele opvolger zal naar verwachting hetzelfde doen. Omdat Kim Jung-un in eigen land weinig vrienden en veel vijanden heeft, is denkbaar dat die groepen zich tegen het regime zullen keren en dat er iets onverwachts gebeurt. Christelijke Noord-Koreanen die gevlucht zijn, uitten grote zorgen over de situatie in hun land, en roepen op tot gebed voor een drastische ommekeer van de leiders in hun land. Een ding is zeker: er valt over Noord-Korea niets met zekerheid te zeggen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Satellietfoto uit 2014 van Noord-Koreaans strafkamp 26 januari 2024

‘Kim Jong-un heropende strafkamp lang geleden’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een gesloten gewaand gevangenenkamp allang weer in gebruik. Kamp 17, dat in 1983 werd gesloten, blijkt al bijna tien jaar weer te fungeren als heropvoedingskamp.   De heropening van Kamp 17 (‘Gaechon’) vond plaats in november 2014, meldt de nieuwssite Daily NK, dat een geheim netwerk heeft in Noord-Korea. Daarmee zette Kim Jong-un de tactiek van zijn voorgangers, Kim Il-sung en Kim Jong-il, voort om […]

Lees meer
Rivier Tumen 1 september 2023

China verscherpt bewaking langs grens Noord-Korea

China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.” De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties […]

Lees meer
Vrouwen in Noord-Korea 9 juni 2023

Vijf christenen in Noord-Korea opgepakt en verdwenen

Noord-Korea heeft vijf christenen opgepakt bij een geheime gebedssamenkomst. De politie was getipt door een informant. Over het lot van het vijftal is niets bekend. De vijf familieleden kwamen op zondag 30 april, nog voor het ochtendgloren, bijeen om samen uit de Bijbel te lezen en te bidden op een boerderij in Tongam, een dorp midden in het land. Dat deden ze vaker, maar dit keer wachtte de politie hen […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven