Virtueel op bezoek bij de kerk in Irak

Pastor Thabet uit Irak

Open Doors heeft een recordaantal van 770 aanmeldingen voor de virtuele reis naar Irak op 20 en 21 september. De digitale deelnemers gaan vanaf hun eigen bank twee avonden achter elkaar op reis naar Bagdad, Erbil en Basra. Ze maken kennis met de Iraakse pastor Daniel die vertelt over de uitdagingen van de kerk in zijn land.

“Het aantal aanmeldingen overtreft al onze verwachtingen”, licht directeur Maarten Dees toe. “Het idee voor virtuele reizen is geboren in coronatijd, toen onze fysieke reizen naar landen met een vervolgde kerk kwamen te vervallen. Maar via de digitale snelweg kunnen we nu een veelvoud van mensen bekend maken met de uitdagingen van de kerk in Irak.”

In februari dit jaar organiseerde Open Doors al een virtuele reis naar Noord-Korea waarvoor 539 mensen zich intekenden; in maart namen 430 bezoekers deel aan een reis naar Egypte.

Golfoorlog

Op 20 september reizen de bezoekers via de digitale snelweg eerst naar Bagdad, een stad waar hard werd gevochten in de jaren ’90 tijdens de Golfoorlog en in de Irakoorlog die daarna volgde van 2003 tot 2011. De kerk heeft standgehouden maar heeft het zwaar te verduren gehad in de oorlog. Dat bewijst ook de avondmaalsbeker die priester Thabet uit Noord-Irak tijdens de virtuele reis zal laten zien. Hij vond de zwartgeblakerde avondmaalsbeker terug tussen de puinhopen van zijn verwoeste kerk. IS was in 2014 zijn dorp Karamles binnengevallen en had toen alle christenen verjaagd. Toen de terreurbeweging in 2016 werd verdreven, vond de priester tussen het puin van zijn kerk de avondmaalsbeker terug. “Deze beker vertelt het verhaal van de kerk in Irak.”

Behalve deze priester vertellen andere Iraakse christenen tijdens de virtuele reis hun verhaal en laten de bezoekers kennismaken met christenen in dat land. Hun ervaringen maken duidelijk voor welke uitdagingen de kerk in Irak staat.

Op 13 en 14 december staat een virtuele reis naar Nigeria gepland. Later volgt daarover meer informatie op de website van Open Doors.

Tot en met zaterdag 18 september kun je je nog aanmelden voor de virtuele reis naar Irak.

Ik wil mee op virtuele reis naar Irak

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Een volle kerkzaal bij kerstdienst in Erbil 7 december 2023

Iraakse kerken schrappen kerstviering  

De Iraakse kerken hebben alle kerst- en nieuwjaarsvieringen geannuleerd. Dat doen zij uit respect voor de slachtoffers van de dodelijke brand bij een bruiloft in Qaraqosh en voor de slachtoffers in het Heilige Land, bij de strijd tussen Israël en Hamas.   De vieringen zullen beperkt blijven tot gebeden en kerkelijke rituelen, aldus Iraakse kerkleiders die bijeen waren in Erbil (Noord-Irak). Alle andere plechtigheden zijn afgeblazen. Tijdens de bijeenkomst werd een […]

Lees meer
Kerk in Noord-Irak 29 maart 2023

Bisschop in Irak vlucht na bedreigingen

De Iraakse bisschop Bahzad Mziri is door bedreigingen zijn land ontvlucht. Een uitlating op Facebook over de islam werd als beledigend beschouwd en moslims reageerden woedend. De bisschop wordt beschuldigd van godslastering en de kerkdeuren blijven gesloten.  Middle East Concern (MEC) publiceerde onlangs een artikel over deze bisschop van de doopsgezinde kerk in Irak. MEC is een organisatie die christenen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ondersteunt die vanwege hun geloof […]

Lees meer
Simon Visser spreekt op de Open Doors-dag 9 oktober 2022

‘God gebruikt gewone mensen om zijn plan uit te voeren’

“Het overlijden van Anne van der Bijl doet me meer dan ik dacht”, zei Open Doors-directeur Maarten Dees zaterdag tijdens de opening van de Open Doors-dag 2022 in Barneveld. “Anne’s liefde voor God en zijn werk in de wereld was aanstekelijk. Anne was een echte evangelist: hij greep iedere kans aan om te vertellen over Jezus. Hij was een inspirerend en confronterend voorbeeld.´  Daaruit leren we, aldus Dees, “dat we […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven