Vrijlating christenen Soedan, maar kerk blijft dicht 

Soedan heeft vier christenen vrijgelaten, die voor de rechter waren gedaagd wegens afvalligheid van de islam. De aanklacht is ingetrokken, omdat afvalligheid sinds 2021 niet meer strafbaar is. Hun kerkgebouw blijft, evenals andere kerken, gesloten wegens dreigementen

Het viertal was in juni gearresteerd na een politie-inval in de baptistenkerk van Zallengei in de Soedanese provincie Darfur. Deze kerk was met toestemming van de autoriteiten gesticht tijdens de door burgers geleide overgangsperiode.

De vier mannen werden beschuldigd van geloofsafvalligheid en tijdens het politieverhoor mishandeld. Daarna kwamen ze op borgtocht vrij, maar zouden op 30 augustus in de rechtbank moeten verschijnen. De rechter gaf echter aan dat de aanklachten waarschijnlijk zouden worden afgewezen omdat afvalligheid niet langer een strafbaar feit is. Daarop is de zaak geseponeerd. 

Open Doors verwelkomt de afwijzing van aanklachten, maar blijft de regering van Soedan oproepen de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging te respecteren. “De ontwikkeling in Darfur geeft aan dat deze rechten worden bedreigd door ambtenaren die de vele positieve veranderingen tijdens de overgangsperiode (naar een burgerregering, red.) ongedaan willen maken.” 

Kerken dicht

Volgens Christian Solidarity Worldwide (CSW) hoeven de mannen niet langer hoeven te voldoen aan de voorwaarden van borgtocht. De officier van justitie heeft bevolen de inbeslaggenomen bezittingen terug te geven. 

Vanwege de bedreigingen en aanvallen die de vier hebben ondergaan door extremisten in de gemeenschap, blijft de wettelijk erkende kerk echter gesloten. Ook drie andere kerken in Zallingei houden dit jaar hun deuren dicht, omdat het aantal bedreigingen en gewelddaden tegen lokale christenen toeneemt. 

Respect nodig 

Een woordvoerder van Open Doors zei dat de kerksluiting aantoont dat “de maatschappelijke druk op gelovigen – en dan vooral bekeerlingen met een moslimachtergrond – in bepaalde gebieden zo intens blijft, dat christenen hun geloof niet openlijk kunnen belijden, tenzij deze rechten worden afgedwongen door lokale autoriteiten.” De internationale gemeenschap moet Soedanese militaire leiders blijven betrekken bij deze zaken “om ervoor te zorgen dat de vorderingen op het gebied van mensenrechten die vóór de staatsgreep zijn gemaakt, overeind blijven en door alle overheidsniveaus worden gerespecteerd.” 

Soedan staat op de Ranglijst Christenvervolging op de dertiende plaats. De bijna twee miljoen christenen vormen een minderheid op een bevolking van 45 miljoen mensen.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

21 november 2023

Kerken bloedrood vanwege geloofsvervolging

Kerken wereldwijd worden woensdag rood verlicht om aandacht te vragen voor geloofsvervolging. De jaarlijkse Red Wednesday is een actie van de katholieke organisatie Kerk in Nood (ACN). Wereldwijd zullen rond 22 november honderden beroemde kathedralen, kerken, kloosters, monumenten en openbare gebouwen bloedrood worden verlicht. In Nederland doen zeker 155 kerken mee, meldt Kerk in Nood. “Door het toegenomen geweld in andere landen zijn mensen zich meer bewust van de lastige …

Kerken bloedrood vanwege geloofsvervolging Lees verder »

Lees meer
20 november 2023

Aardbeving in Nepal treft christenen hard

Veel christelijke gezinnen zijn zwaar getroffen door de aardbeving die begin deze maand het westen van Nepal trof. In het district Jajarkot verloor Usha* haar man en leeft nu met haar drie kinderen in de openlucht. Haar huis is beschadigd en er zijn nog veel naschokken. Zeker 157 mensen kwamen om, toen op vrijdag 3 november een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter het …

Aardbeving in Nepal treft christenen hard Lees verder »

Lees meer
3 november 2023

We bekommeren ons om christenen in Gaza en Israël

Terwijl de oorlog tussen Hamas en Israël de Gazastrook verwoest, roepen Palestijnse en Israëlische broeders en zusters de wereld op om aandacht te schenken aan deze zorgwekkende situatie. De partners van Open Doors in de regio zeggen dat in het bijzonder Palestijnse christenen klem zitten tussen twee vuren: dat van hun identiteit als Arabier en dat van hun geloof als christen. Op dezelfde manier voelen zij zich door het Westen …

We bekommeren ons om christenen in Gaza en Israël Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven