Vrijlating christenen Soedan, maar kerk blijft dicht 

Dorp in Soedan

Soedan heeft vier christenen vrijgelaten, die voor de rechter waren gedaagd wegens afvalligheid van de islam. De aanklacht is ingetrokken, omdat afvalligheid sinds 2021 niet meer strafbaar is. Hun kerkgebouw blijft, evenals andere kerken, gesloten wegens dreigementen

Het viertal was in juni gearresteerd na een politie-inval in de baptistenkerk van Zallengei in de Soedanese provincie Darfur. Deze kerk was met toestemming van de autoriteiten gesticht tijdens de door burgers geleide overgangsperiode.

De vier mannen werden beschuldigd van geloofsafvalligheid en tijdens het politieverhoor mishandeld. Daarna kwamen ze op borgtocht vrij, maar zouden op 30 augustus in de rechtbank moeten verschijnen. De rechter gaf echter aan dat de aanklachten waarschijnlijk zouden worden afgewezen omdat afvalligheid niet langer een strafbaar feit is. Daarop is de zaak geseponeerd. 

Open Doors verwelkomt de afwijzing van aanklachten, maar blijft de regering van Soedan oproepen de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging te respecteren. “De ontwikkeling in Darfur geeft aan dat deze rechten worden bedreigd door ambtenaren die de vele positieve veranderingen tijdens de overgangsperiode (naar een burgerregering, red.) ongedaan willen maken.” 

Kerken dicht

Volgens Christian Solidarity Worldwide (CSW) hoeven de mannen niet langer hoeven te voldoen aan de voorwaarden van borgtocht. De officier van justitie heeft bevolen de inbeslaggenomen bezittingen terug te geven. 

Vanwege de bedreigingen en aanvallen die de vier hebben ondergaan door extremisten in de gemeenschap, blijft de wettelijk erkende kerk echter gesloten. Ook drie andere kerken in Zallingei houden dit jaar hun deuren dicht, omdat het aantal bedreigingen en gewelddaden tegen lokale christenen toeneemt. 

Respect nodig 

Een woordvoerder van Open Doors zei dat de kerksluiting aantoont dat “de maatschappelijke druk op gelovigen – en dan vooral bekeerlingen met een moslimachtergrond – in bepaalde gebieden zo intens blijft, dat christenen hun geloof niet openlijk kunnen belijden, tenzij deze rechten worden afgedwongen door lokale autoriteiten.” De internationale gemeenschap moet Soedanese militaire leiders blijven betrekken bij deze zaken “om ervoor te zorgen dat de vorderingen op het gebied van mensenrechten die vóór de staatsgreep zijn gemaakt, overeind blijven en door alle overheidsniveaus worden gerespecteerd.” 

Soedan staat op de Ranglijst Christenvervolging op de dertiende plaats. De bijna twee miljoen christenen vormen een minderheid op een bevolking van 45 miljoen mensen.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven