Achterover leunen kan nog lang niet, als het om godsdienstvrijheid gaat. Daarom moet het mandaat van de EU-religiegezant snel verlengd worden, betoogt Maarten Dees van Open Doors namens andere organisaties.
Door Maarten Dees
Zeker, het gaat hier en daar beter met de vrijheid van godsdienst. In Soedan bijvoorbeeld, en Bhutan en Indonesië. ’s Werelds bekendste vervolgde christen, Asia Bibi uit Pakistan, leeft ook alweer een tijd in vrijheid. In eigen land is de aanstelling van Jos Douma als speciaal gezant voor religie en levensovertuiging een positieve ontwikkeling.
Reden tot feeststemming is er echter allerminst. Begin dit jaar meldde Open Doors dat er wereldwijd 260 miljoen christenen vanwege hun geloofsovertuiging vervolgd worden; dat zijn er 15 miljoen meer dan vorig jaar. Duidelijke verslechteringen werden gesignaleerd in Sri Lanka en Algerije, en militante islam ontwricht het leven in sub-Sahara Afrika. China sluit Oeigoeren op in heropvoedingskampen en Iran poogt het bahaigeloof uit te roeien. Zogenaamde ongelovigen in talloze landen zijn vogelvrij. Een recent rapport van de gezaghebbende godsdienstcommissie in de Verenigde Staten, de USCIRF, bevestigt die verontrustende trend.
Europese Unie blijft stil
Daarom is het op zijn zachtst gezegd vreemd dat de Europese Unie zo stil is over de positie van haar speciaal gezant voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging buiten de EU. Aan de betrokkenheid en invloed van Jan Figel, de speciaal gezant die van mei 2016 tot eind december 2019 deze positie innam, zal het niet liggen. Keer op keer onderstreepte hij het belang van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en hij benoemde in heldere taal misstanden buiten Europa. Figel speelde een cruciale rol in de vrijlating van Asia Bibi.
Na jaren constructief werk van de speciaal gezant is het nu al een half jaar stil over een mogelijke voortzetting van deze functie. Dat is merkwaardig, gezien de leidende rol van de EU rond godsdienstvrijheid. Bovendien tonen alarmerende onderzoeken aan dat de vrijheid van geloven nog meer onder druk staat dan vijf jaar geleden.
Omdat de nood groeit, roepen de gezamenlijke organisaties voor godsdienstvrijheid – Open Doors, SDOK, Jubilee Campaign, Hulp Vervolgde Christenen en Middle East Concern – de Nederlandse regering op om bij de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan te dringen op handhaving van het mandaat van de EU-religiegezant.
Europa geeft met het vasthouden aan deze cruciale post een onmiskenbaar signaal af: helaas, het gaat niet ¬beter met de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.
Dit artikel is exclusief geplaatst in Trouw.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.