fbpx

We bekommeren ons om christenen in Gaza en Israël

Olijftakken

Terwijl de oorlog tussen Hamas en Israël de Gazastrook verwoest, roepen Palestijnse en Israëlische broeders en zusters de wereld op om aandacht te schenken aan deze zorgwekkende situatie.

De partners van Open Doors in de regio zeggen dat in het bijzonder Palestijnse christenen klem zitten tussen twee vuren: dat van hun identiteit als Arabier en dat van hun geloof als christen. Op dezelfde manier voelen zij zich door het Westen met argwaan behandeld.
Messiasbelijdende Joden ervaren hetzelfde; als christen voelen ze zich afgeschilderd als verraders van het jodendom en als Israëliër soms onbegrepen door hun buren.

Open Doors is niet tegen welke nationaliteit, overheid of religie dan ook. Wij zijn pro-Jezus Christus, wat betekent dat we proberen te handelen in opofferende nederigheid richting het doel van verzoening – trouw blijven aan onze roeping om ‘te versterken wat overblijft en dreigde te sterven’ (Openbaring 3:2). Dat is de reden waarom Open Doors al tientallen jaren in het Heilige Land werkt, en onze partners en lokale kerken helpt druk en vervolging te doorstaan.

Net als andere christenen over de hele wereld zijn wij geschokt door de brute terreuraanvallen van Hamas op Israël. Wij veroordelen dergelijk gruwelijk geweld met alle kracht.
Wij maken ons zorgen over de aanhoudende oorlog en de gevolgen ervan voor de burgerbevolking. Het is duidelijk dat burgers gewond raken en gedood worden door de voortdurende bombardementen en beschietingen.

Wij zijn vooral bezorgd over de 1.070 christenen in Gaza en de ruim 45.000 gelovigen op de Westelijke Jordaanoever, de Arabische christenen en de messiaanse gelovigen in Israël. Open Doors is ervan overtuigd dat het opnieuw tijd is voor de wereldwijde kerk om een licht te zijn in de duisternis van het huidige conflict.

Drie manieren

Wij nodigen jou uit om mee te doen door:

  • te luisteren naar de stemmen van onze broeders en zusters in de regio;
  • te bidden met en voor hen;
  • te zoeken naar eenheid in de kerk.
  1. Luisteren
    Open Doors is bezorgd dat de voortdurende druk op het Palestijnse volk het christelijke getuigenis in het Heilige Land bedreigt. “Ik denk dat we allemaal geschokt zijn na het zien van alles wat er op de televisie en op sociale media te zien is”, vertelt een Palestijnse christen op de Westelijke Jordaanoever. “Ik heb dagelijks contact met onze broeders en zusters die onderdak hebben gevonden in de twee kerken in Gaza-stad. Ze zijn erg bang. Een van hen vertelde dat ze de dood kunnen ‘ruiken’.”
    “Iedereen in Israël kent wel iemand van wie familieleden zijn vermoord, zwaargewond geraakt of gegijzeld”, zegt een voorganger van een Messiasbelijdende gemeente. “Wij zijn een natie in shock, verdrietig en diep bezorgd dat onze regering en strijdkrachten er niet in zijn geslaagd dit te voorkomen.” Hij voegt eraan toe: “We staan in nauw contact met onze Arabisch-christelijke gemeenschappen. Eensgezind bidden we regelmatig samen en bemoedigen elkaar in ons wederzijdse verdriet.”
  2. Bidden
    Een van de kernwaarden van Open Doors is dat we ‘mensen van gebed’ zijn. Daarom staan we naast de gelovigen in het Midden-Oosten en roepen we christenen over de hele wereld op om te bidden voor vrede in de regio.
    Een christen die vroeger moslim was, zegt het zo: “Ons gebed is dat God Zijn vrede in de regio zal brengen. Onze gedachten gaan uit naar de vele Joodse families die dierbaren hebben verloren of rouwen om hun kinderen, hun vrouwen en echtgenoten die gegijzeld zijn, en degenen die getraumatiseerd zijn door deze verschrikkelijke aanval. Maar onze harten zijn ook bij de onschuldige mensen die in Gaza wonen, mannen en vrouwen, kinderen die geen deel uitmaken van deze strijd. Ons gebed is dat de Heer genadig is.”
  3. Eenheid zoeken
    Open Doors deelt de roep om eenheid van christenen in het Midden-Oosten. In een recente preek deed een evangelische voorganger in Egypte een hartstochtelijke oproep tot eenheid: “Onze buurlanden bevinden zich in een ernstige crisis. In het Nieuwe Testament zien we dat God alle naties evenveel liefheeft, joden en heidenen, slaven en meesters, arm en rijk; in Christus is er geen man en vrouw, Jood en Griek, Hij houdt van iedereen evenveel.”
    Open Doors-oprichter Anne van der Bijl (1928-2022) geloofde in de noodzaak om aan de zijde van Israëlische en Palestijnse christenen te staan. Hij demonstreerde dit door talloze keren naar de regio te reizen. En bij het zien van zelfmoordaanslagen in het Midden-Oosten zei hij: “Wie ging er naar de terroristen? Was iemand bereid hen te confronteren en hen een reden te geven om te leven? Een reden die groter was dan hun motivatie om te sterven? Hoe kunnen ze iets over de Vredevorst weten als niemand het hen gaat vertellen?”

Radicale liefde

Die radicaliteit van geloven wil ook Open Doors nastreven. Wij hebben de volgelingen van Jezus lief, ongeacht aan welke kant zij staan. Wij hebben mensen lief die zijn gemaakt naar het beeld van God, ongeacht hun nationale, religieuze of etnische identiteit. Jezus stierf voor Zijn bruid die één kerk, één Lichaam is.

Wij bidden voor en met volgelingen van Christus – Arabische en Palestijnse christenen en Messiasbelijdende Joden – omdat we er sterk van overtuigd zijn dat God Zijn kerk juist dáár heeft. Om het evangelie door Zijn volk te bevorderen, om moslims en Joden de hoop en liefde van Jezus te laten zien, en om Zijn vergeving, liefde, verzoening en gerechtigheid aan te bieden.

Wij roepen de kerk over de hele wereld dringend op om wakker te worden en zich bij ons aan te sluiten als we luisteren, bidden en eenheid zoeken.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven