Wijzigingen nieuwe Soedanese grondwet zijn ontoereikend

Sudan

Huwelijken voor tienjarige kinderen nog steeds legaal 

Soedan – Ondanks de recente afschaffing van de Wet op Geloofsafvalligheid zeggen 29 Soedanese organisaties dat de nieuwe voorstellen voor grondwetswijziging niet toereikend zijn. De groep zegt dat de overgangsregering heeft verzuimd naar de bevolking en mensenrechtengroepen te luisteren, meldt World Watch Monitor. 

De organisaties presenteren zich als een paraplugroep zonder hun namen te noemen. Ze stellen vast dat er op de Strafwet uit 1991 vijfendertig aanpassingen zijn ingebracht. Ze zien positieve ontwikkelingen zoals de afschaffing van artikel 126 ‘de doodstraf voor het verlaten van de islam’. Verder constateren ze dat er veel persoonlijke vrijheden onbeschermd zijn en dat er zelfs mensenrechten in het gedrang komen. 

Als voorbeeld noemen ze een amendement dat erin voorziet dat niet-moslims alcohol mogen kopen, verkopen en drinken. Maar andere wijzigingen ‘banen de weg voor een nieuwe golf van racisme en discriminatie van burgers’. 

De ‘29’ ontmaskeren het gerucht dat de Wet op de Voogdij (Guardian Law) is afgeschaft. Onder deze wet moeten vrouwen toestemming hebben van een mannelijke voogd om naar het buitenland te reizen. Ze zien een voorgestelde wijziging in de wet, maar ze stellen vast dat de Persoonlijke Status Wet uit 1991 nog steeds voorschrijft dat ‘een vrouw toestemming van een mannelijke voogd nodig heeft’. Deze status betekent dat vrouwen nog steeds kwetsbaar zijn voor mishandeling van hun man en de politie. De ‘29’ vrezen een nieuwe vorm van discriminatie op basis van religie, en een aantasting van vrijheid van geloof die vooral vrouwen treft. 

De Persoonlijke Status Wet en de Wet op Bewijsvoering (Evidence Law) blijven intact. De laatste gaat over het bewijs van de misdaad van overspel en geweld tussen man en vrouw. Ook een huwelijk tussen kinderen vanaf tien jaar blijft geldig. Volgens de organisaties verandert er weinig en blijven de islamitische principes in de wetten zoals ze al dertig jaar zijn.  

De overgangsregering heeft wel twee vrouwen op hoge posities in de Sovereign Council, die de transitieperiode overziet, benoemd. Het zijn een moslim- en een christenvrouw. Verder wordt 25 december als een nationale feestdag beschouwd en de zondag als een vrije dag voor scholen die door kerken worden bestuurd. 

President al-Bashir werd in april 2019 afgezet en sindsdien wordt er gewerkt aan een nieuw Soedan. Soedan staat op nummer 7 van de Ranglijst Christenvervolging. Als de wetswijzigingen gunstig uitpakken voor de kerk, bestaat de kans dat Soedan gaat zakken op de lijst. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven