Kerken en huizen zijn verbrand, meerdere christenen gedood en duizenden mensen gevlucht. Het geweld tussen het voornamelijk hindoeïstische Meitei-volk en de overwegend christelijke Kuki-stam houdt de Indiase deelstaat Manipur al dagen in zijn greep.

Op woensdag 3 mei liepen de langdurige spanningen tussen de etnische groepen uit tot geweld. Inheemse groepen protesteren tegen de erkenning van de Meitei als stam in hun deelstaat; die zou als grootste etnische groep het meest gaan profiteren van overheidssteun voor onderwijs en werk.

Volgens partners van Open Doors zijn zeventien christenen gedood, andere bronnen spreken van ten minste 34 christenen. Daarnaast zijn meer dan honderd kerken verbrand en verwoest. Ook zijn meer dan driehonderd huizen en christelijke instellingen in vlammen opgegaan. Alle inwoners zijn op de vlucht geslagen en meer dan 15.000 mensen verblijven in opvangkampen in het noordoosten van India.

Angst

Neha*, partner van Open Doors, vertelt: “De situatie is gruwelijk, huizen en gebouwen staan in brand. Mensen leven in angst en zijn sceptisch over de toekomst. We hebben uw hulp nodig om onze stem te verheffen tegen het onrecht en de wreedheden waarmee de christenen te maken hebben.”

India heeft duizenden militairen gestuurd om de rust te herstellen. Hoewel de situatie momenteel gekalmeerd is, kan deze snel escaleren. Meer levens kunnen verloren gaan en gebouwen vernield worden. Er wordt gebed gevraagd voor vrede in de getroffen gebieden nu de botsingen tussen de etnische groepen omslaan in religieuze vervolging.
India staat op de elfde plaats van de Ranglijst Christenvervolging.