Zeventien christenen gedood bij etnisch geweld India

Kerk in vuur en vlam in Manipur

Kerken en huizen zijn verbrand, meerdere christenen gedood en duizenden mensen gevlucht. Het geweld tussen het voornamelijk hindoeïstische Meitei-volk en de overwegend christelijke Kuki-stam houdt de Indiase deelstaat Manipur al dagen in zijn greep.

Op woensdag 3 mei liepen de langdurige spanningen tussen de etnische groepen uit tot geweld. Inheemse groepen protesteren tegen de erkenning van de Meitei als stam in hun deelstaat; die zou als grootste etnische groep het meest gaan profiteren van overheidssteun voor onderwijs en werk.

Volgens partners van Open Doors zijn zeventien christenen gedood, andere bronnen spreken van ten minste 34 christenen. Daarnaast zijn meer dan honderd kerken verbrand en verwoest. Ook zijn meer dan driehonderd huizen en christelijke instellingen in vlammen opgegaan. Alle inwoners zijn op de vlucht geslagen en meer dan 15.000 mensen verblijven in opvangkampen in het noordoosten van India.

Angst

Neha*, partner van Open Doors, vertelt: “De situatie is gruwelijk, huizen en gebouwen staan in brand. Mensen leven in angst en zijn sceptisch over de toekomst. We hebben uw hulp nodig om onze stem te verheffen tegen het onrecht en de wreedheden waarmee de christenen te maken hebben.”

India heeft duizenden militairen gestuurd om de rust te herstellen. Hoewel de situatie momenteel gekalmeerd is, kan deze snel escaleren. Meer levens kunnen verloren gaan en gebouwen vernield worden. Er wordt gebed gevraagd voor vrede in de getroffen gebieden nu de botsingen tussen de etnische groepen omslaan in religieuze vervolging.
India staat op de elfde plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie […]

Lees meer
Peter en Marije Fris wonen met hun gezin in Ecuador. 12 januari 2024

In onrustig Ecuador staan ook kerken onder druk 

“In Ecuador hebben kerkdeuren altijd opengestaan. Dat wordt steeds moeilijker.” Met lede ogen zien Peter en Marije Fris aan hoe het geweld Ecuador in zijn greep krijgt. Toch ziet het zendingsechtpaar wonderen gebeuren. “We merken dat God zeer aanwezig is te midden van duisternis.”  Het buitensporige bendegeweld in Ecuador werd deze week ‘ineens’ wereldnieuws. Na de ontsnapping van de beruchte drugsbaas Fito uit de gevangenis, verkeert het Zuid-Amerikaanse land in […]

Lees meer
Brand in Manipur 17 mei 2023

Onrust in Indiase deelstaat houdt aan

Ruim tweehonderd kerken zijn in brand gestoken, meer dan duizend huizen verwoest en minstens zestig mensen gedood in Manipur. Na het geweld eerder deze maand is het vandaag de dag nog steeds onrustig in de Indiase deelstaat.   Op woensdag 3 mei escaleerden de langdurige spanningen tussen het Meitei-volk en de Kuki-stam. Het geweld brak uit nadat de deelstaat had besloten het Meitei-volk meer land en voordelen te geven en de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven