fbpx

Angst en geweld in Syrië: christenen vrezen voor hun leven.

Syrië

Een nieuwe golf van geweld heeft zich de afgelopen dagen over Syrië verspreid. Geweld dat vooral is gericht tegen de Alawitische minderheid. Christenen in het land zijn bang. In het weekend werden kerkdiensten afgelast. Steeds meer christenen denken erover om het land te verlaten.

Meer dan duizend mensen, vooral burgers, zijn de afgelopen paar dagen gedood in het kustgebied van Syrië. Volgens een Britse mensenrechten monitor werden vrijdag en zaterdag 830 burgers gedood in “bloedbaden” tegen Alawieten aan de westkust.

Op sociale media circuleren niet-bevestigde berichten over moordpartijen op christenen. Volgens onze gegevens zijn een vader en zoon donderdag om het leven gekomen. Vrijdag kwam een andere christen in zijn huis om toen hij werd geraakt door een verdwaalde kogel tijdens gevechten tussen de veiligheidstroepen van de nieuwe regering en aanhangers van de oude regering.

Christenen zijn bang te midden van al dit geweld. Talloze kerken besloten niet bij elkaar te komen voor de mis of kerkdienst. In steden als Latakia en Tartous zijn ook veel winkels en bijna alle restaurants gesloten. Een christen uit het gebied zegt dat ze bang is dat er een periode van wraak en terreur zal aanbreken.

Al het geweld herinnert de vele getraumatiseerde Syriërs aan de gruwelijke tijden tijdens de misdaden van ISIS. “Alle christenen die ik ken, willen nu het land verlaten”, zegt een van onze bronnen in het kustgebied van Syrië.

Op donderdag 6 maart braken gevechten uit in gebieden met een Alawitische meerderheid in het westelijke kustgebied van Syrië. De voormalige president al-Assad behoorde tot de Alawitische minderheid in Syrië. Alawieten zijn een stroming binnen de sjiitische islam. In dit gebied van Syrië wonen de meeste Alawieten, het was een bolwerk van het voormalig Assad-regime. Donderdag namen aanhangers van het oude regime de wapens op en vielen de veiligheidstroepen van het nieuwe regime aan, waarbij verschillende doden vielen. De nieuwe leider van het land Syrië Ahmed al-Sharaa stuurde versterkingen naar het gebied om een einde te maken aan het geweld.

Er werd een avondklok ingesteld in Homs, Tartous en Latakia. De afgelopen dagen circuleerden berichten dat de Syrische veiligheidstroepen 830 Alawitische burgers zouden hebben gedood. Daarnaast stelt de BBC, die het Syrische Observatorium voor Mensenrechten citeert, dat “231 leden van de veiligheidstroepen en 250 pro-Assad strijders” zijn omgekomen.

Verklaring van patriarchen

De drie patriarchen van de grootste kerken in Syrië kwamen zaterdag met een gezamenlijke verklaring over het geweld. “In de afgelopen dagen is Syrië getuige geweest van een gevaarlijke escalatie van geweld, wreedheid en moorden, resulterend in aanvallen op onschuldige burgers, waaronder vrouwen en kinderen. Huizen zijn geschonden, hun heiligheid genegeerd en eigendommen geplunderd – beelden die het immense lijden van het Syrische volk weerspiegelen,” schreven ze. “De christelijke kerken veroordelen elke daad die de vrede onder de burgers bedreigt, veroordelen de moordpartijen op onschuldige burgers en roepen op tot onmiddellijke beëindiging van deze afschuwelijke daden, die lijnrecht ingaan tegen alle menselijke en morele waarden.”

De kerkleiders vragen om “het scheppen van omstandigheden die bevorderlijk zijn voor het bereiken van nationale verzoening onder het Syrische volk.” Ze vragen om een “staat die al zijn burgers respecteert” op basis van “gelijk burgerschap en echt partnerschap, vrij van wraak en uitsluiting.”

Ze benadrukken ook dat ze staan voor “de eenheid van het Syrische grondgebied en verwerpen alle pogingen om het te verdelen.” De verklaring is ondertekend door de Grieks-orthodoxe patriarch Johannes X, Mor Ignatius Aphrem II, patriarch van de Syrisch-orthodoxe kerk en patriarch Youssef Absi van de Melkitische Grieks-katholieke kerk.

Uiterst verontrustend

Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, gaf zondag in een persbericht aan dat “er onmiddellijk een einde moet komen aan het doden van burgers in kustgebieden in het noordwesten van Syrië”. In zijn verklaring zegt hij: “Naar aanleiding van een reeks gecoördineerde aanvallen die naar verluidt zijn uitgevoerd door elementen van de voormalige regering en andere lokale gewapende mannen, ontvangen wij zeer verontrustende berichten over het doden van hele families, waaronder vrouwen, kinderen en ‘hors de combat’-strijders (bijvoorbeeld krijgsgevangenen of gewonde soldaten). Er zijn berichten over standrechtelijke executies op sektarische basis door niet-geïdentificeerde daders, door leden van de veiligheidstroepen van de overgangsregering en door elementen die banden hebben met de voormalige regering.”

Hij roept op tot “onmiddellijke, transparante en onpartijdige onderzoeken naar alle moorden en andere schendingen. De verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen, in overeenstemming met de normen en standaarden van het internationaal recht. Groepen die burgers terroriseren moeten ook ter verantwoording worden geroepen.”

In maart 2011 begon de Syrische oorlog toen Syriërs de straat op gingen om te protesteren tegen het regime van al-Assad. Al snel reageerde de Syrische regering met geweld op de vreedzame protesten. Dit escaleerde in een burgeroorlog waarbij honderdduizenden Syriërs omkwamen en ongeveer de helft van de Syrische bevolking ontheemd raakte. Tot eind november 2024 controleerden de oppositie slechts een klein deel van het Syrische grondgebied rond de stad Idlib. Eind november begonnen ze een verrassend en succesvol offensief in de richting van de stad Aleppo. Op 8 december gooiden ze het al-Assad regime omver toen Bashar al-Assad het land ontvluchtte naar Rusland.

Open Doors roept op tot gebed voor de situatie in Syrië. Bidt alsjeblieft dat het recente geweld niet het beginpunt zal zijn van een nieuwe burgeroorlog in het land dat zoveel heeft geleden in de afgelopen veertien jaar. Bid dat gerechtigheid geschiedt en dat het doden van onschuldige mensen stopt. Bid ook voor de bescherming van onze broers en zussen in Syrië. Bid dat dit niet zal leiden tot een nieuwe uittocht van christenen uit Syrië.

18

Syrië

Syrië staat op plek 18 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen 17 januari 2024

Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd. Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie […]

Lees meer
Peter en Marije Fris wonen met hun gezin in Ecuador. 12 januari 2024

In onrustig Ecuador staan ook kerken onder druk 

“In Ecuador hebben kerkdeuren altijd opengestaan. Dat wordt steeds moeilijker.” Met lede ogen zien Peter en Marije Fris aan hoe het geweld Ecuador in zijn greep krijgt. Toch ziet het zendingsechtpaar wonderen gebeuren. “We merken dat God zeer aanwezig is te midden van duisternis.”  Het buitensporige bendegeweld in Ecuador werd deze week ‘ineens’ wereldnieuws. Na de ontsnapping van de beruchte drugsbaas Fito uit de gevangenis, verkeert het Zuid-Amerikaanse land in […]

Lees meer
Brand in Manipur 17 mei 2023

Onrust in Indiase deelstaat houdt aan

Ruim tweehonderd kerken zijn in brand gestoken, meer dan duizend huizen verwoest en minstens zestig mensen gedood in Manipur. Na het geweld eerder deze maand is het vandaag de dag nog steeds onrustig in de Indiase deelstaat.   Op woensdag 3 mei escaleerden de langdurige spanningen tussen het Meitei-volk en de Kuki-stam. Het geweld brak uit nadat de deelstaat had besloten het Meitei-volk meer land en voordelen te geven en de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven