Zogenaamde gedwongen bekeringen Uttar Pradesh

India verkeer

India – Pastors in Uttar Pradesh worden wegens vermeende gedwongen bekeringen in de gaten gehouden door ambtenaren. In deze noordelijke staat beschuldigen hindoe-nationalisten christenen ervan dat ze kwetsbare mensen onder dwang bekeren.

De World Assembly of Hindus, bekend als de VHP, heeft dertig locaties in kaart gebracht in het oosten van Uttar Pradesh waar volgens hen ‘gedwongen bekeringen’ plaatsvinden. De VHP is net als de BJP-partij van Modi onderdeel van de hindoe-nationalistische Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) beweging.

Hoewel er in Uttar Pradesh nog geen anti-bekeringswet van kracht is, is er al wel een conceptwet in behandeling. In de acht Indiase staten waar de wet al wel geldt, kan de ‘dader’ een boete of gevangenisstraf opgelegd krijgen.

“Vele pastors en kerkleiders in de dertig gebieden zijn al vals beschuldigd en gevangen gezet”, aldus een lokale bron. “Vorig jaar waren er meerdere arrestaties en kerksluitingen.”
De bisschop van Allahabad, Raphy Manjaly, meent dat de beschuldigingen vals en misleidend zijn. “De kerk in India propageert geen religieuze bekeringen”, zei hij waarna hij vroeg om bewijs van zulke bekeringen.

“Uttar Pradesh is de meest bevolkte staat in India en momenteel de moeilijkste staat voor christenen om te wonen”, zegt een onderzoeker van Open Doors International. “Sinds de BJP er in maart 2017 aan de macht kwam is de situatie voor christenen verslechterd”, volgens hem. “De staat kent het meeste geweld tegen christenen in India”.

De VHP wil dat er voor 2024 een einde komt aan deze bekeringen. De VHP-president zei tegen het nieuwsagentschap Newsd: “Elke hindoe-familie moet secuur de religieuze tradities naleven (bedoeld wordt de hindoe-tradities – red.) en niet het Westen kopiëren”.

De onderzoeker van Open Doors legt uit dat hindoe-extremisten bekeringen problematisch vinden als een hindoe christen wordt. “Maar niet als het andersom is. Terugkeren naar het hindoeïsme wordt een ‘thuiskomen’ (in het Hindi ‘Ghar Vapsi’) genoemd.”

India staat voor het tweede jaar op rij op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging.

Bron: Open Doors en Newsd

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk […]

Lees meer
Vernielde shelters 7 augustus 2023

Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal willen uitwijken. Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten.   In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens hen biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot […]

Lees meer
Mannen op scooters in India 22 juni 2023

Indiase deelstaat schrapt antibekeringswet

De regering van de Indiase deelstaat Karnataka trekt een omstreden antibekeringswet in. Christelijke groeperingen hebben fel geprotesteerd tegen de wet, die vorig jaar september onder de voormalige, hindoeïstische BJP-regering was aangenomen. De zogeheten Wet op het recht op vrijheid van godsdienst verbood bekering van de ene religie naar de andere als er een verkeerde voorstelling van zaken was gegeven, of als er sprake was van geweld, fraude, omkoping of huwelijk. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven