Zuid-Indiase staat versnelt anti-bekeringswetsvoorstel

Karnataka

De lokale regering van de deelstaat Karnataka in Zuid-India heeft de invoering van een anti-bekeringswetvoorstel versneld. Het wetsvoorstel stelt met name bekering vanuit het hindoeïsme aan de kaak. Dit gebeurt in dezelfde maand nadat elders in het land gedemonstreerd werd om een wet van vergelijkbare strekking op te nemen in de Indiase grondwet. Soortgelijke wetgeving is al van kracht in tien van de 28 staten.

Op 17 mei ondertekende de gouverneur van de deelstaat het bevel dat uitvoering geeft aan het in december 2021 aangenomen wetsvoorstel Vrijheid van Godsdienst in Karnataka. Ondanks de naam verbiedt de wet de bekering vanuit het hindoeïsme. De wet zou nog besproken worden in het parlement, maar de regeringspartij wil deze stap overslaan omdat de vergaderingen van het parlement zijn geschorst. Nu de wet is getekend door de gouverneur, heeft de raad nog zes maanden om de wet te overwegen. De regeringspartij komt daarbij slechts één zetel te kort om gelijk een meerderheid te behalen.

Een dag voor de ondertekening hadden christelijk leiders uit de regio nog een gesprek met de gouverneur van Karnataka. Ze riepen hem daarbij tevergeefs op af te zien van de ondertekening. De strekking van de wet wordt in andere regio’s van India gebruikt om christenen aan te vallen en hen te beschuldigen van gedwongen bekeringen van hindoes en Dalits.

Christenen wordt vaak verweten dat ze massaal hindoes bekeren. Uit cijfers blijkt echter dat maar twee procent van de bevolking in Karnataka christen is, en dat dit cijfer gelijk is aan de volkstelling van 2011. “De christelijke gemeenschap wordt bedreigd”, zegt een bron die uit veiligheid anoniem wil blijven. “Dominees worden aangevallen en vals beschuldigd dat ze mensen aanzetten tot bekering. Kerkdiensten worden per definitie bestempeld als een bekeringsritueel.” Vele diensten worden daarom ook verstoord. Tegelijkertijd worden er openbaar ‘herbekeringsbijeenkomsten’ gehouden om mensen terug te brengen naar het hindoeïsme. “Christenen leven in angst door de vele arrestaties en valse beschuldigingen aan hun adres. Sommigen worden verbannen uit hun gemeenschap, en kerken worden vernield of worden gedwongen te sluiten.”

Eerder deze maand werd er in Kandagaon, in Oost-India, al opgeroepen anti-bekeringswetgeving op te nemen in de grondwet. Mensen die christen zijn geworden zouden moeten worden uitgesloten van sociale voorzieningen waar ze nu recht op hebben. Dit zou christenen nog meer isoleren en bemoeilijken hun geloof uit te dragen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

In Manipur slaan christenen op de vlucht voor geweld 11 maart 2024

Druk op Indiase christenen neemt toe

In sommige Indiase deelstaten neemt de druk op christenen toe. Met valse aantijgingen wordt hun vrijheid om te geloven steeds verder ingeperkt.

Lees meer
Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk […]

Lees meer
Vernielde shelters 7 augustus 2023

Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal willen uitwijken. Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten.   In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens hen biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven