Tijdlijn geschiedenis Open Doors
- Jaren ’50
1955 – Het werk van Open Doors begint als Anne van der Bijl een reis maakt door Polen.
1957 – Anne vertrekt naar Moskou in een Volkswagen Kever, wat 35 jaar lang hét beeldmerk blijft van de organisatie.
- Jaren ’60
1965 – Anne reist voor het eerst naar China. Achter het ‘bamboegordijn’ hebben christenen het nog zwaarder dan in Oost-Europa.
1967 – God’s Smuggler, de Engelstalige biografie van Anne komt uit onder de naam Brother Andrew.
- Jaren ’70
1972 – Een aardappelfabriek in Ermelo dient als thuisbasis voor het organiseren van reizen waarbij Bijbels naar Oost-Europa en Rusland worden gesmokkeld.
1975 – In Manilla vindt het ‘Love China-congres’ plaats, op initiatief van Open Doors. Het congres brengt organisaties bij elkaar die in China willen werken.
1976 – Anne van der Bijl schrijft het boek ‘De ethiek van het smokkelen’ en legt uit dat het smokkelen van Bijbels is toegestaan.
1976-1978 – Verschillende Afrikaanse landen vallen in handen van atheïstische regimes. In 1978 organiseert Open Doors het ‘Love Africa-congres’, met als doel geestelijke leiders toerusten.
- Jaren ’80
1981 – ‘Project Parel’: Met een schip worden één miljoen bijbels naar de kust van China gebracht.
1984 – Start van de gebedsactie ‘Zeven jaar bidden voor de Sovjet-Unie’. Tot 1989 smokkelt Open Doors miljoenen Bijbels naar de vervolgde kerk in Oost-Europa en Rusland.
1985 – In Latijns-Amerika start ‘Project Kruisvuur’: Open Doors deelt vijf miljoen boeken uit en traint duizenden jongeren om te leren hun geloof uit te dragen.
1986 – In Zuid-Afrika start project ‘Timotheüs’. Duizenden pastors ontvangen een Bijbelse opleiding. Het werk breidt zich daarna uit in Afrika.
1989 – Open Doors schenkt officieel één miljoen nieuwe-testamenten aan de Russisch Orthodoxe Kerk. In 1990 en 1991 levert Open Doors ze publiekelijk met vrachtwagens af.
- Jaren ’90
1990 – De gebedsactie voor de Sovjet-Unie loopt af en de Sovjet-Unie kondigt de vrijheid van godsdienst af.
1991 – Open Doors lanceert een nieuwe gebedsactie: ‘Tien jaar bidden voor de Kerk in de Moslimwereld’. De naam Kruistochten verandert officieel in Open Doors.
1993 – De Ranglijst Christenvervolging komt voor het eerst uit. In de jaren erna groeit deze lijst wereldwijd uit tot betrouwbaar instrument dat christenvervolging in kaart brengt.
1994 – Anne van der Bijl spreekt tijdens een vijfdaagse evangelisatiecampagne in Pakistan.
1994 – Drie vooraanstaande Iraanse kerkleiders zijn vermoord. Haik Hovsepian, Mehdi Dibaj en Tateos Michaëlian.
1995 – De tweede Open Doors-film verschijnt: ‘Behind the Sun’. De film vertelt het verhaal van een moslim die zich tot het christendom bekeert.
1998 – Project ‘Noodhulp Soedan’ begint als studenten door de gevolgen van ondervoeding niet komen opdagen. Open Doors neemt vanaf dat moment praktische hulpverlening op als vast onderdeel van het werk.
1998 – Er ontstaat een inheemse kerk in Centraal-Azië. Het is een jonge, kleine kerk, die bestaat uit moslimbekeerlingen.
- Vanaf 2000
2002 – Open Doors introduceert het nieuwe logo waarin het symbool van christenvervolging in de Romeinse tijd (Ichtus-vis) en het symbool van vervolging in deze tijd (prikkeldraad) zijn gecombineerd.
2005 – Start van de driejarige gebedsactie voor Noord-Korea.
2006 – Nadat Anneke Companjen twee boeken over vrouwen van de vervolgde kerk schreef, start het internationale vrouwenwerk Women to Women van Open Doors.
2008 – Open Doors start een campagne voor christenen in de Moslimwereld onder de naam ‘Geheime Gelovigen’. Anne van der Bijl brengt een nieuw boek uit met dezelfde titel.
2009 – Open Doors brengt studiemateriaal uit voor de kerk in Nederland en Vlaanderen: 12 ontdekkingen van de vervolgde kerk.
2018 – Anne van der Bijl viert z’n negentigste verjaardag. De organisatie heeft wereldwijd 1.400 medewerkers in 25 kantoren. In zestig landen worden vervolgde christenen ondersteund.
2022 – In september 2022 overleed Anne van der Bijl op 94-jarige leeftijd. Uiteraard zullen we hem erg missen. Het werk dat hij begon gaat via collega’s wereldwijd onverminderd door.