Muskatleten hand in hand

De impact van een Muskathlon 

‘Dat vergeet je nooit meer’

Kerk in een snelkookpan, dat is hoe Wieger Sikkema (56) de Muskathlon omschrijft. Hij is voorganger van de Evangelische Gemeente in Apeldoorn en inmiddels vier keer mee geweest met de Muskathlon. “Wat er in die week gebeurde in de levens van mensen, is echt onbeschrijfelijk.”  

“Open Doors heeft altijd mijn belangstelling en hart gehad”, vertelt Wieger. “Het verhaal van mensen die om hun geloof vervolgd worden heeft me altijd gefascineerd en geboeid.”

De ontmoeting met de vervolgde kerk heeft alles in zich.

In 2015 deed hij voor het eerst mee met de Muskathlon, een sportieve prestatie op een extreme locatie. “De ontmoeting met de vervolgde kerk heeft alles in zich. Het is confronterend, hartverscheurend en afschuwelijk maar ook heel rijk, mooi en prachtig tegelijk.”  

In de jaren die volgden nam Wieger drie keer deel als geestelijk leider. De Muskathlon van Zuid-Korea vorig jaar heeft de meeste indruk gemaakt. Wieger: “Dat had alles te maken met de groep, met hoe de week verliep en de eenheid die er ontstond. We waren echt een beetje kerk voor één week met elkaar. Een soort kerk in een snelkookpan.” 

Muskatleten lezen samen de Bijbel

Gebed 

De verbondenheid tijdens deze reis werd zichtbaar toen de groep uitkeek op de gedemilitariseerde zone, richting Noord-Korea. “We baden hand in hand, Nederlanders en Koreanen, in onze eigen taal en door elkaar heen, voor Noord-Korea. Ook zongen we een aantal liederen en spraken we een zegen uit. Dat was wel het hoogtepunt van de reis”, vertelt Wieger.  

Tijdens de Muskathlon kwam de groep oog in oog te staan met mensen die de situatie in Noord-Korea van binnenuit kennen. Zo hoorden ze het verhaal van een vrouw die gevlucht is en nu in Zuid-Korea woont. “In mensenogen ben je machteloos. Je kunt niks aan de situatie veranderen maar je voelt wel, we staan hier nu met het machtigste wapen dat we hebben en dat is gebed.” Onder hen waren ook Koreanen die Noord-Korea zijn ontvlucht. “Zij waren tot tranen toe bewogen. Dan zie je hoe diep zoiets gaat, dat vergeet je nooit meer. Wat er in die week gebeurde in de levens van mensen, is echt onbeschrijfelijk.” 

Muskatleten hand in hand
Muskatleten bij de start van de Muskathlon

Motivatie 

De Muskathlon is een sportieve uitdaging gecombineerd met een reis naar de vervolgde kerk. Deelnemers hebben de keuze uit wandelen, hardlopen of mountainbiken. De bijzondere ontmoetingen en ervaringen, maken de sportdag extra bijzonder.

Wieger: “Je bent dan zo gemotiveerd door alles wat je in zo’n week hebt meegemaakt. Je bouwt echt naar die sportdag toe. Iedereen was tot op het bot gemotiveerd.” Zo ook een van de deelnemers die geblesseerd was. Hij kon het grootste gedeelte van de marathon vanwege de pijn alleen maar wandelen. Toch weerhield dit hem er niet van om te genieten. “Hij was helemaal in de gloria en liep daar te zingen. Er gebeurde ook iets in hemzelf. Hij wist: ik mag hier lopen als kind van God en ik ben geliefd. Het maakt niet uit, ook al heb ik pijn. Ik ga door, want ik ben met Hem. Dat was echt prachtig om te zien.”

In zijn geest

Op diezelfde dag, 27 september 2022, overleed Anne van der Bijl. “We stonden ’s morgens vroeg op en kregen het bericht dat Anne van der Bijl was overleden. We gaven de deelnemers mee: laten we in zijn geest gaan. Draag mee in je hart hoe hij opkwam voor broers en zussen en voor de lijdende kerk.” Het overlijden van Anne van der Bijl had een grote impact op de deelnemers. “Het maakte de motivatie alleen maar groter. Om in zijn geest het werk voort te zetten en daar een klein onderdeel van te mogen zijn”, aldus Wieger. 

Muskatleet Wieger Sikkema zittend op een rots

Tranen en juichkreten 

Samen met God bezig zijn, het strijden voor gerechtigheid en de ontmoetingen met de mensen, is wat de Muskathlon volgens Wieger zo bijzonder maakt. “Je kunt van die elementen niet eentje uitschakelen, ze horen bij elkaar.” Het begint al vanaf het moment dat mensen zich opgeven, trainen en fondsenwerven. “Het is één geheel, dat maakt het juist zo bijzonder. De ontlading als mensen dan over de finish komen is prachtig om te zien”, vertelt hij. “Daar zie je het allemaal gebeuren, in de tranen, in de juichkreten of hoe mensen dan ook over die streep gaan.” 

“Ik zou het iedere christen gunnen om eens zoiets mee te maken. Om een keer in zo’n snelkookpan te gaan zitten en te merken wat het met je geloofsleven doet. Wat het doet in de wereld. Als je ziet hoe belangrijk mensen het vinden dat er broers en zussen vanuit de westerse wereld de moeite nemen om hen op te zoeken, dan slaat de balans door dat het goed is om te gaan.” 

Wieger Sikkema, Muskatleet Zuid-Korea

Muskathlon Irak 2025

Muskathlon Irak
Oktober 2025

In oktober 2025 reizen we naar Irak. Kom jij in beweging voor dit land? Bemoedig hen met jouw Muskathlon en reis mee!

Lees meer
Lachende jongen met voetbal

Muskathlon Colombia
november 2024

In november 2024 reizen we naar Colombia. Kom jij in beweging voor de kinderen in dit land? Bemoedig hen met jouw Muskathlon en reis mee!

Lees meer
Muskathlon hardlopen

Muskathlon Zuid-Korea
oktober 2024

In oktober 2024 reizen we naar Zuid-Korea en ontmoeten we daar geheime gelovigen en lokale partners van Open Doors.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven