Open Doors start actie voor Maleisische ontvoerden

Open Doors voert actie voor vier Maleisiërs die onder verdachte omstandigheden zijn ontvoerd. Onder de ontvoerden zijn een christelijk echtpaar en een pastor. De vierde persoon is een moslim. Met de actie wil Open Doors bij de nieuwe Maleisische regering vragen om snel werk te maken van deze ontvoeringszaken en de waarheid boven tafel te krijgen door beter onderzoek.

Download de brief

U kunt de situatie van de vier ontvoerden onder de aandacht brengen van de Maleisische door de pleitbezorgingsbrief te downloaden en ondertekend naar de ambassade sturen. Deze Engelstalige brief kunt u printen en voorzien van uw naam en handtekening sturen naar: 

Embassy of Malaysia
Rustenburgweg 2
2517 KE DEN HAAG

U kunt de ondertekende brief ook per e-mail sturen naar: mwthehague@kln.gov.my en malaysia@euronet.nl. Open Doors probeert daarnaast op korte termijn een ontmoeting te regelen met de ambassadeur van het land om voor de vier ontvoerde Maleisiërs te pleiten. 

Waarom nu actie?

De ontvoeringen dateren van eind 2016 en begin 2017. Dat is al ruim anderhalf jaar geleden. Toch zijn er drie redenen waarom Open Doors juist nu een actie start:
 1. Maleisië heeft een nieuwe regering. 
  De oppositiepartijen behaalden de overwinning, waarmee een einde kwam aan het zestigjarig leiderschap van regeringspartij UMNO. Maleisië kan nu laten zien hoe ze bekend wil staan: als land waarbij inwoners moeten vrezen voor de overheid, omdat ze zonder reden kunnen worden ontvoerd of als land dat goed zorgt voor zijn inwoners.
   
 2. De regering heeft het onderzoek naar de ontvoeringen heropend. 
  De Commissie voor de Mensenrechten in Maleisië besloot het onderzoek te heropenen op basis van informatie die door de politie en advocaten van de familie was ingediend. 
   
 3. Er is een klokkenluider opgestaan. 
  Een politiesergeant meldde in mei dat de ontvoeringen een geheime missie waren van een speciale eenheid van de politie. Dat zou betekenen dat de ontvoeringen van Koh, Che Mat, Hilmy en Sitepu gecoördineerde acties waren onder gezag van de overheid en niet het werk van willekeurige criminelen die uit zijn op losgeld.
De echtgenotes van de ontvoerde pastor Raymond Koh en de ontvoerde moslimactivist Amri Che Mat schreven zelf ook al een brief naar de minister-president van Maleisië.

Internationale samenwerking

Open Doors werkt internationaal samen om de handen op elkaar te krijgen voor de Maleisische voorganger. Zo kaartte Open Doors USA de situatie aan bij de Verenigde Naties en voeren andere Open Doors-kantoren actie via sociale media. 
Download de brief