Jurjen ten Brinke in gesprek met een christen in Irak

EO Vervolgd

Met een priester in een speedboot door drugskartelgebied in Colombia of met de enige overlevende van een IS-aanval langs de graven van zijn familieleden en dorpsgenoten in Irak. In de vijfdelige serie Vervolgd bezoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke onderdrukte gelovige minderheden in Colombia, Irak, Maleisië en Bangladesh. Vervolgd wordt gemaakt in samenwerking met Open Doors.

Geraakt door deze verhalen van vervolgde gelovigen zoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke deze mensen op, luisteren we naar hun verhalen en zoeken we naar tekenen van licht en hoop. Dit programma geeft je een uniek inkijkje in het leven van vervolgde christenen en laat de rauwe werkelijkheid zien van de situatie waarin ze leven.

Colombia

Colombia

Nummer 22 op de Ranglijst Christenvervolging

Colombia is weliswaar een christelijk land, maar er zijn regio’s waar dat geloof je in gevaar kan brengen. Regio’s waar drugskartels de dienst uitmaken en geen boodschap hebben aan de christelijke opdracht tot naastenliefde. Jurjen reist per boot met een priester naar zo’n kartelgebied om te zien hoe deze priester inheemse jongeren probeert te weerhouden van aansluiting bij gewapende bendes.

De crisis aan de oostkust van Colombia is verergerd. Veel mensen, onder wie veel christenen, zijn het slachtoffer van drugsgeweld, bendeoorlogen en illegale mijnbouw.

Wie als inheemse Colombiaan christen wordt, kan ook rekenen op discriminatie en zelfs geweld. Christelijke vrouwen kunnen gedwongen worden met een niet-christen te trouwen. Voor de inheemse bevolking is christen-zijn een daad van verraad aan de traditionele cultuur.

Irak

Nummer 18 op de Ranglijst Christenvervolging

In Irak breidde het christendom zich al heel vroeg uit naar de rest van het Midden-Oosten. Eeuwenoude kloosters getuigen hiervan. Toch wil dit niet zeggen dat christenen een vanzelfsprekende plek in de Iraakse maatschappij hebben. Velen twijfelen of ze moeten blijven of beter hun heil in het buitenland kunnen zoeken. Jurjen spreekt met enkele christenen over hun ervaringen onder IS-heerschappij en is getuige van de verwoestingen die de terreurgroep aanrichtte.

Wie christen is, wordt behandeld als tweederangsburger. De grotendeels islamitische bevolking is niet tolerant jegens christenen en radicaalislamitische groepen en invloedrijke leiders hebben het vaak op hen gemunt.

Er zijn nog maar weinig christenen over in steden als Bagdad en Basra. De meeste christenen wonen in Noord-Irak. Ook na het verjagen van Islamitische Staat (IS) zijn er nog steeds conflicten in het land. De christelijke minderheid is hiervan de dupe en hoeft niet te rekenen op bescherming van de lokale overheden.

Irak
Maleisië

Maleisië

Nummer 43 op de Ranglijst Christenvervolging

Maleisië lijkt op het eerste gezicht een open en tolerant land; een toeristenparadijs dat bijna westers oogt met backpackers en een moderne economie. In de grondwet is geloofsvrijheid gewaarborgd, maar onder dat dunne laagje vernis broeit het. Het land raakt hoe langer hoe meer in de greep van de politieke islam, waardoor het voor minderheden steeds lastiger wordt hun geloof in vrijheid te belijden.

Jurjen spreekt een aantal christenen over hun gedwongen leven in de schaduw en de vergaande consequenties daarvan.

Maleisiërs die zich bekeren tot het christendom kunnen rekenen op flinke tegenstand uit hun familie en lokale gemeenschap. Bekeerlingen worden gezien als verrader van alles waar de Maleisische cultuur voor staat. Alle groeperingen die niet-islamitisch zijn, worden door de autoriteiten nauwlettend in de gaten gehouden. Vooral op protestantse groeperingen is de overheidscontrole streng, want zij zijn vaak actiever in het uitdragen van hun geloof. En dat is verboden.

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven