32 doden na aanval op kamp Nigeria

Kamp in Nigeria

Zeker 32 christenen zijn om het leven gekomen bij een aanval op een vluchtelingenkamp in de Nigeriaanse deelstaat Benue. De aanslag vond plaats op vrijdagavond 7 april en de daders zijn vermoedelijk Fulani-herders. In het kamp waren voornamelijk vrouwen en kinderen aanwezig.

“Het incident vond plaats terwijl de mensen sliepen”, vertelt de voorzitter van het vluchtelingenkamp. “De militanten vielen het kamp binnen en slachtten mensen af. Toen ze merkten dat de mensen bewust werden van hun aanwezigheid, begonnen ze lukraak te schieten. Dit resulteerde in 32 doden.”

In het vluchtelingenkamp wonen bijna 30.000 Nigerianen, voornamelijk christenen. Zij ontvluchtten hun dorp na eerdere aanvallen van Fulani-extremisten en hoopten hier veilig te zijn. Het grootste gedeelte van hen zijn vrouwen en kinderen. De mannen zijn gedood of teruggekeerd naar de boerderijen om geld te verdienen voor hun ontheemde gezinnen. De mannen die wel in het kamp verblijven, waren gewond of al op leeftijd.

Vluchtelingenstroom

De vluchtelingenstroom in Nigeria is op gang gekomen door overvallen op christelijke dorpen en andere uitingen van geweld. Militante Fulani-herders, maar ook strijders van Boko Haram en ISWAP, lijken steeds meer samen te werken tegen christenen en moslims die hun ideeën niet delen. Deze militanten vormen in het bijzonder een gevaar voor vrouwen en meisjes. Zij lopen het risico aangerand of gedwongen uitgehuwelijkt te worden. Om deze reden hebben grote aantallen christenen geen andere keuze dan om in vluchtelingenkampen te leven.

Eerdere aanslagen

Dit is de derde keer in korte tijd dat Nigeriaanse christenen aangevallen worden door Fulani-extremisten. Zo vonden er een aantal weken geleden in een ander deel van Nigeria, in Kaduna, ook aanslagen plaats. Hierbij vielen 27 doden.
Nigeria staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De aanvallen door extremistische groeperingen nemen sinds 2015 alleen maar toe, maar de regering slaagt er niet in om dit een halt toe te roepen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea 25 januari 2024

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden. Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven