32 doden na aanval op kamp Nigeria

Kamp in Nigeria

Zeker 32 christenen zijn om het leven gekomen bij een aanval op een vluchtelingenkamp in de Nigeriaanse deelstaat Benue. De aanslag vond plaats op vrijdagavond 7 april en de daders zijn vermoedelijk Fulani-herders. In het kamp waren voornamelijk vrouwen en kinderen aanwezig.

“Het incident vond plaats terwijl de mensen sliepen”, vertelt de voorzitter van het vluchtelingenkamp. “De militanten vielen het kamp binnen en slachtten mensen af. Toen ze merkten dat de mensen bewust werden van hun aanwezigheid, begonnen ze lukraak te schieten. Dit resulteerde in 32 doden.”

In het vluchtelingenkamp wonen bijna 30.000 Nigerianen, voornamelijk christenen. Zij ontvluchtten hun dorp na eerdere aanvallen van Fulani-extremisten en hoopten hier veilig te zijn. Het grootste gedeelte van hen zijn vrouwen en kinderen. De mannen zijn gedood of teruggekeerd naar de boerderijen om geld te verdienen voor hun ontheemde gezinnen. De mannen die wel in het kamp verblijven, waren gewond of al op leeftijd.

Vluchtelingenstroom

De vluchtelingenstroom in Nigeria is op gang gekomen door overvallen op christelijke dorpen en andere uitingen van geweld. Militante Fulani-herders, maar ook strijders van Boko Haram en ISWAP, lijken steeds meer samen te werken tegen christenen en moslims die hun ideeën niet delen. Deze militanten vormen in het bijzonder een gevaar voor vrouwen en meisjes. Zij lopen het risico aangerand of gedwongen uitgehuwelijkt te worden. Om deze reden hebben grote aantallen christenen geen andere keuze dan om in vluchtelingenkampen te leven.

Eerdere aanslagen

Dit is de derde keer in korte tijd dat Nigeriaanse christenen aangevallen worden door Fulani-extremisten. Zo vonden er een aantal weken geleden in een ander deel van Nigeria, in Kaduna, ook aanslagen plaats. Hierbij vielen 27 doden.
Nigeria staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De aanvallen door extremistische groeperingen nemen sinds 2015 alleen maar toe, maar de regering slaagt er niet in om dit een halt toe te roepen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Moslim in gebed in moskee tijdens ramadan 12 maart 2024

Syrische christenen zijn voorzichtig tijdens ramadan

De ramadan is begonnen. Voor christenen die te midden van moslims leven, is het vaak een spannende periode.

Lees meer
Kinderen in Oaxaca (Mexico) volgen training Open Doors 11 maart 2024

Dertig Mexicaanse christenen tijdelijk uit dorpen verdreven

Na een evangelisatie-actie ondervinden evangelische christenen in Mexico weerstand van katholieke en burgerlijke leiders. Ze zijn niet langer welkom in hun eigen dorpen.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven