Zeker 32 christenen zijn om het leven gekomen bij een aanval op een vluchtelingenkamp in de Nigeriaanse deelstaat Benue. De aanslag vond plaats op vrijdagavond 7 april en de daders zijn vermoedelijk Fulani-herders. In het kamp waren voornamelijk vrouwen en kinderen aanwezig.

“Het incident vond plaats terwijl de mensen sliepen”, vertelt de voorzitter van het vluchtelingenkamp. “De militanten vielen het kamp binnen en slachtten mensen af. Toen ze merkten dat de mensen bewust werden van hun aanwezigheid, begonnen ze lukraak te schieten. Dit resulteerde in 32 doden.”

In het vluchtelingenkamp wonen bijna 30.000 Nigerianen, voornamelijk christenen. Zij ontvluchtten hun dorp na eerdere aanvallen van Fulani-extremisten en hoopten hier veilig te zijn. Het grootste gedeelte van hen zijn vrouwen en kinderen. De mannen zijn gedood of teruggekeerd naar de boerderijen om geld te verdienen voor hun ontheemde gezinnen. De mannen die wel in het kamp verblijven, waren gewond of al op leeftijd.

Vluchtelingenstroom

De vluchtelingenstroom in Nigeria is op gang gekomen door overvallen op christelijke dorpen en andere uitingen van geweld. Militante Fulani-herders, maar ook strijders van Boko Haram en ISWAP, lijken steeds meer samen te werken tegen christenen en moslims die hun ideeën niet delen. Deze militanten vormen in het bijzonder een gevaar voor vrouwen en meisjes. Zij lopen het risico aangerand of gedwongen uitgehuwelijkt te worden. Om deze reden hebben grote aantallen christenen geen andere keuze dan om in vluchtelingenkampen te leven.

Eerdere aanslagen

Dit is de derde keer in korte tijd dat Nigeriaanse christenen aangevallen worden door Fulani-extremisten. Zo vonden er een aantal weken geleden in een ander deel van Nigeria, in Kaduna, ook aanslagen plaats. Hierbij vielen 27 doden.
Nigeria staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De aanvallen door extremistische groeperingen nemen sinds 2015 alleen maar toe, maar de regering slaagt er niet in om dit een halt toe te roepen.