320 jongens ontvoerd in Nigeria, meesten weer vrij" />

320 jongens ontvoerd in Nigeria, meesten weer vrij

Nigeria

De radicaalislamitische beweging Boko Haram heeft de ontvoering van 320 jongens in Nigeria opgeëist. De ontvoering vond vrijdag 11 december plaats in Kankara, in de noordelijke provincie Katsina.

Er is nog geen hard bewijs dat Boko Haram daadwerkelijk achter de ontvoering zit. Normaal gesproken verschijnen er namelijk ook videobeelden van de ontvoering. Het is mogelijk dat de ontvoerders de kinderen verkocht hebben aan Boko Haram. Gevreesd wordt dat als Boko Haram inderdaad achter de ontvoering zit, er een nieuwe golf van religieus extremisme over Nigeria spoelt.

‘De islam promoten’

Verschillende media berichtten dat Abubakar Shekau – die zichzelf identificeerde als leider van Boko Haram – de verantwoordelijkheid van de ontvoering heeft opgeëist. Via een audiobericht verklaarde hij: “Wat in Katsina gebeurde, gebeurde om de islam te promoten. Het gebeurde om de on-islamitische insteek van het westerse onderwijs te ontmoedigen. Dit soort onderwijs is niet toegestaan door Allah en zijn heilige profeet.” In 2014 ontvoerde Boko Haram ruim 270 schoolmeisjes, van wie nog ruim honderd vermist worden.

Een paar jongens ontkwamen aan de ontvoering door over het hek van de school te springen en het bos in te vluchten. Zij vertelden dat de aanvallers gewapend waren met AK-47-geweren en dat ze hun slachtoffers omsingelden en vervolgens bij de school wegdreven. De Nigeriaanse overheid zegt contact te hebben gehad met de ontvoerders, die van ten minste één ouder losgeld hebben geëist.

Onder de ontvoerde kinderen bevindt zich een aantal christelijke jongens. Hoe het met hen en de andere jongens is, is onbekend. Het land waar hun ontvoering plaatsvond, Nigeria, staat op plaats 12 van de Ranglijst Christenvervolging. De Verenigde Staten hebben de ontvoering scherp veroordeeld.

Update 23 december 2020
Enkele dagen na hun ontvoering zijn vrijwel alle jongens weer op vrije voeten gekomen als gevolg van overheidsingrijpen en verdeeldheid onder de ontvoerders. Een aantal scholieren wordt nog vermist.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven