Bij een aanslag zondag 30 januari in Pakistan is een priester omgekomen en de ander gewond geraakt.

De priesters verlieten de Shaheedan-e-all Saints’ Church in het noordwesten van Peshawar na het leiden van de zondagse eredienst. Twee mannen op een motor reden naar de auto waar de priesters inzaten en schoten priester William Siraj door zijn hoofd. Hij overleed ter plekke. Priester Patrick Naeem raakte bij de aanslag gewond en is naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Niemand heeft tot nog toe de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bisschop Azad Marshall, leider van de Kerk van Pakistan, een unie van protestantse kerken in het land, veroordeelde in een tweet de aanslag in scherpe bewoordingen. Hij eiste van de Pakistaanse overheid om recht en bescherming te verlenen aan christenen.

De priesters hadden vooraf geen bedreigingen gekregen. De manier waarop de aanslag werd uitgevoerd “wijst op een moedwillige en geplande aanslag, een daad van intimidatie en bedreiging aan hen die zich inzetten voor de rechten, bescherming en vrijheid van de christelijke minderheid in Pakistan”, vertelt een lokale bron, die vanwege veiligheid anoniem wil blijven.

Toename geweld

Peshawar ligt dicht bij de grens met Afghanistan en sinds augustus 2021 is er een toename te zien van geweld en aanslagen door de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), een groep die zich aangemoedigd voelt door de snelle machtsovername van de taliban in Afghanistan. De terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan heeft geleid tot een exodus aan vluchtelingen naar buurlanden zoals Pakistan.

Een ander lokaal contact vertelt: “Duizenden vluchtelingen komen naar Pakistaanse steden als Peshawar en Quetta. Deze steden kunnen die stroom niet aan; de vluchtelingen worden geconfronteerd met geld dat minder waard is, geen dak boven hun hoofd en hongersnood. Helaas zien we daarnaast ook een toename in moordaanslagen. Families uit christelijke wijken worden beschoten, er vinden gedwongen bekeringen [tot de islam] plaats en ook bomaanslagen. De aanslag op de priesters is weer een voorbeeld van dit soort geweld.”

Pakistan staat op plaats 8 van de Ranglijst Christenvervolging. Afghanistan staat op plaats 1.