Aanslag op priesters in Pakistan staat niet op zichzelf

Wagen in Pakistan

Bij een aanslag zondag 30 januari in Pakistan is een priester omgekomen en de ander gewond geraakt.

De priesters verlieten de Shaheedan-e-all Saints’ Church in het noordwesten van Peshawar na het leiden van de zondagse eredienst. Twee mannen op een motor reden naar de auto waar de priesters inzaten en schoten priester William Siraj door zijn hoofd. Hij overleed ter plekke. Priester Patrick Naeem raakte bij de aanslag gewond en is naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Niemand heeft tot nog toe de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bisschop Azad Marshall, leider van de Kerk van Pakistan, een unie van protestantse kerken in het land, veroordeelde in een tweet de aanslag in scherpe bewoordingen. Hij eiste van de Pakistaanse overheid om recht en bescherming te verlenen aan christenen.

De priesters hadden vooraf geen bedreigingen gekregen. De manier waarop de aanslag werd uitgevoerd “wijst op een moedwillige en geplande aanslag, een daad van intimidatie en bedreiging aan hen die zich inzetten voor de rechten, bescherming en vrijheid van de christelijke minderheid in Pakistan”, vertelt een lokale bron, die vanwege veiligheid anoniem wil blijven.

Toename geweld

Peshawar ligt dicht bij de grens met Afghanistan en sinds augustus 2021 is er een toename te zien van geweld en aanslagen door de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), een groep die zich aangemoedigd voelt door de snelle machtsovername van de taliban in Afghanistan. De terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan heeft geleid tot een exodus aan vluchtelingen naar buurlanden zoals Pakistan.

Een ander lokaal contact vertelt: “Duizenden vluchtelingen komen naar Pakistaanse steden als Peshawar en Quetta. Deze steden kunnen die stroom niet aan; de vluchtelingen worden geconfronteerd met geld dat minder waard is, geen dak boven hun hoofd en hongersnood. Helaas zien we daarnaast ook een toename in moordaanslagen. Families uit christelijke wijken worden beschoten, er vinden gedwongen bekeringen [tot de islam] plaats en ook bomaanslagen. De aanslag op de priesters is weer een voorbeeld van dit soort geweld.”

Pakistan staat op plaats 8 van de Ranglijst Christenvervolging. Afghanistan staat op plaats 1.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven