Afghanistan een maand na de inval…

Vrouw in Afghanistan

Het is een maand geleden dat Kabul in handen van de taliban is gevallen. De camera’s die het wereldnieuws registreerden zijn weer ingepakt. Journalisten zijn vertrokken. De taliban hebben de touwtjes stevig in handen. Wat betekent dit voor de kerk in dat land?

Officieel is er geen christelijke kerk in Afghanistan. Het laatste kerkgebouw werd meer dan 50 jaar geleden verwoest. Er zijn weinig christenen. Naar schatting gaat het om enkele duizenden Afghanen. Het is bijzonder moeilijk en voor hen niet zonder gevaar om in contact te treden met internationale organisaties. In de ogen van de taliban ben je dan direct verdacht.

Wordt er op hen gejaagd? Ja, christenen zijn een doelwit. De taliban gaan van deur tot deur om te onderzoeken of de bewoners wel goede moslims zijn naar de maatstaven van de taliban. Christenen worden niet alleen beschouwd als slechte moslims, maar ook als afvalligen van het ware geloof: de islam. Als dat in de openbaarheid komt, betekent het dat je je leven niet zeker bent in Afghanistan. Sharifullah, een Afghaanse christen, zegt: ”De taliban vernietigen onze ziel en onze geest. Ze hebben geen geweer nodig om ons de pijn te laten voelen. De taliban vernietigen alles wat mooi is in het leven. Ze vermoorden op die manier de zielen van onze kinderen.”

Het is een misverstand te menen dat het de laatste twintig jaar beter is gegaan met de kerk in Afghanistan. Dat de kerk is gegroeid is zeker, maar daarmee is het er niet veiliger op geworden. Voor de machtsovername door de taliban was het al dramatisch slecht gesteld met christenen in dit land. In de laatste twintig jaar is het land gestegen op de Ranglijst Christenvervolging naar de tweede plaats. Alleen in Noord-Korea is het nog gevaarlijker om christen te zijn.

Zijn christenen bang? Absoluut! Ze proberen hun geloof te verbergen. Ze vragen zich af: “Hoeveel weten de taliban over mij? Hoeveel weten mijn buren? Zouden ze mij verraden?” Ondanks de moeilijkheden zijn Sharifullah en zijn christelijke vrienden vastberaden om hun geloof niet op te geven. Hij herinnert zich de woorden van zijn moeder die hem vertelde: “Jezus is tot ons gekomen door dromen. Hij heeft in het verborgene tot ons gesproken. Dat is een deur die geopend is, en die nooit meer gesloten kan worden.”

Met ons gebed kunnen wij Sharifullah en andere Afghaanse christenen ondersteunen. Bid voor hun veiligheid en bescherming. Bid dat ze zich in deze moeilijke omstandigheden aan de Here Jezus kunnen blijven toevertrouwen. Bid dat ze de moed zullen hebben om Hem na te volgen, wat er ook gebeurt. Ons gebed is een machtig wapen, krachtiger dan de wapens van de taliban!

Copyright foto: IMB.ORG

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven