Amerikaanse non ontvoerd in Burkina Faso 

Burkina Faso

Een 83-jarige Amerikaanse non in Burkina Faso is door gewapende mannen ontvoerd. Over het lot van Suellen Tennyson is niets bekend. De christelijke gemeenschap is geschokt, liet het bisdom Kaya vrijdag weten. 

Het is niet bekend waar zij nu is. “Vijf vrouwelijke religieuzen uit de gemeenschap verkeren in shock. We hebben om veiligheidsredenen hun overplaatsing naar Kaya geregeld”, zei bisschop Teophile Narè van deze stad die ruim honderd kilometer ten zuidwesten van Yalgo ligt. Het bisdom is vaker doelwit geweest van terreuraanslagen, maar niet eerder is een non ontvoerd. 

Verdreven 

De gewapende groepering zou deel uitmaken van een van de verschillende radicaalislamitische groeperingen die in het noorden actief zijn. Noord-Burkina Faso heeft het afgelopen jaar verschillende aanslagen meegemaakt. In tal van dorpen in het noorden zijn de christenen verdreven. 

Eerder dit jaar leidde de onveiligheid en het onvermogen van de regering om de islamitische opstand te beteugelen ertoe dat het leger de regering van president Roch Kabore omverwierp. De coupleider, kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba,  werd beëdigd als de nieuwe president. 

De christelijke gemeenschap in Burkina Faso is volgens waarnemers hevig verontrust. “De situatie in Burkina Faso wordt steeds zorgwekkender. Veel christenen weten niet meer waar ze heen moeten, omdat zelfs in verschillende toevluchtsoorden de dreiging blijft. De gevaren worden steeds groter.” 

Burkina Faso staat op plaats 32 van de Ranglijst Christenvervolging. Bijna een kwart van de 21 miljoen Burkinezen is christen. Het West-Afrikaanse land gold lang als voorbeeld van harmonieus samenleven van moslims en christenen. Toenemend extreemislamitisch geweld en de coronacrisis hebben de situatie in het land verslechterd. Open Doors helpt christenen met voedselhulp, pastorale steun en traumazorg. 

Gebedspunten 

  • Bid om bewaring van zuster Suellen, dat ze ongedeerd wordt teruggevonden en dat Gods Geest haar troost en bemoedigt.  
  • Bid ook voor haar medezusters in het klooster en de inwoners van het dorp Yalgo. 
  • Vraag de Here God om wijsheid en moed voor de nieuwe president en regering om de islamitische opstand in te dammen. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven