Bijna alle leerlingen van christelijke school in Nigeria weer vrij" />

Bijna alle leerlingen van christelijke school in Nigeria weer vrij

Kinderen spelen bij christelijke school in Nigeria

Op één na zijn alle 121 ontvoerde kinderen van een christelijke school in Nigeria weer vrijgekomen. De leerlingen waren op 5 juli vorig jaar gekidnapt door gewapende mannen. Voor hun vrijlating is losgeld betaald.

Dat heeft voorzitter John Hayab van de Christian Association of Nigeria (CAN) in de deelstaat Kaduna, vandaag bekendgemaakt. De meeste leerlingen kwamen in het najaar weer op vrije voeten, de laatsten volgden op 28 december en nieuwjaarsdag. Nog één student is in handen van de bandieten, aldus Hayab.

De leerlingen van de Bethel Baptist High School kwamen in groepen vrij, nadat er losgeld was betaald. Volgens de Nigeria Baptist Convention (NBC) is er in totaal 250 miljoen naira (ruim een half miljoen euro) betaald voor hun vrijlating.

Een woordvoerder gaf aan dat de NBC aanvankelijk niet wilde ingaan op de eisen van de ontvoerders, maar dat de organisatie uiteindelijk niet anders kon dan toegeven. “Toen onze kinderen na een maand niet terugkwamen en de bandieten dreigden hen een voor een te vermoorden, stonden we voor een zware afweging. We wilden geen cent betalen, maar zijn er ten slotte toe gedwongen. De overheid zou ons niet helpen, we moesten onszelf maar redden. Dus verloren we liever ons geld dan onze kinderen.”

Zachte doelwitten

Scholen zijn ‘soft targets’ voor criminele bendes in het noorden van Nigeria. Sinds de opmars van schoolontvoeringen kozen veel ouders ervoor hun kinderen niet langer naar school te sturen, omdat het risico van ontvoering en afpersing te groot werd. Zeshonderd scholen in het noordwesten van Nigeria hielden tot voor kort hun deuren gesloten uit angst voor ontvoeringen.

Steeds vaker nemen bendes hun toevlucht tot het terroriseren van complete dorpen en gemeenschappen, door studenten of inwoners te ontvoeren of te vermoorden. In sommige gevallen persen de bandieten ‘belastingen’ af om zo een dorpsgemeenschap te “beschermen” tegen verdere aanvallen.

Het geweld tegen christenen in Nigeria verloopt steeds bloediger. Extremisten vermoordden afgelopen jaar 4.650 christenen in Nigeria om hun geloof, een kwart meer dan het jaar daarvoor. Het Afrikaanse land steeg van de 9e naar de 7e plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Gebedspunten

  • Bid voor de inwoners van Nigeriaanse deelstaten die lijden onder ontvoeringen en aanslagen van criminele bendes en de extremistische beweging Boko Haram.
  • Dank de Here God dat veel ontvoerde schoolkinderen zijn vrijgelaten.
  • Bid voor alle slachtoffers, vrijgelaten of niet. Ouders en kinderen zijn ernstig getraumatiseerd. Zij voelen zich vaak niet gezien of beschermd door de autoriteiten.
  • Bid voor de regering en leiders van Nigeria. Vraag de Here God om wijsheid, dat er duurzame en effectieve oplossingen komen om de onveiligheid te stoppen en de vrede in Nigeria te herstellen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven