Bijna alle leerlingen van christelijke school in Nigeria weer vrij

Kinderen spelen bij christelijke school in Nigeria

Op één na zijn alle 121 ontvoerde kinderen van een christelijke school in Nigeria weer vrijgekomen. De leerlingen waren op 5 juli vorig jaar gekidnapt door gewapende mannen. Voor hun vrijlating is losgeld betaald.

Dat heeft voorzitter John Hayab van de Christian Association of Nigeria (CAN) in de deelstaat Kaduna, vandaag bekendgemaakt. De meeste leerlingen kwamen in het najaar weer op vrije voeten, de laatsten volgden op 28 december en nieuwjaarsdag. Nog één student is in handen van de bandieten, aldus Hayab.

De leerlingen van de Bethel Baptist High School kwamen in groepen vrij, nadat er losgeld was betaald. Volgens de Nigeria Baptist Convention (NBC) is er in totaal 250 miljoen naira (ruim een half miljoen euro) betaald voor hun vrijlating.

Een woordvoerder gaf aan dat de NBC aanvankelijk niet wilde ingaan op de eisen van de ontvoerders, maar dat de organisatie uiteindelijk niet anders kon dan toegeven. “Toen onze kinderen na een maand niet terugkwamen en de bandieten dreigden hen een voor een te vermoorden, stonden we voor een zware afweging. We wilden geen cent betalen, maar zijn er ten slotte toe gedwongen. De overheid zou ons niet helpen, we moesten onszelf maar redden. Dus verloren we liever ons geld dan onze kinderen.”

Zachte doelwitten

Scholen zijn ‘soft targets’ voor criminele bendes in het noorden van Nigeria. Sinds de opmars van schoolontvoeringen kozen veel ouders ervoor hun kinderen niet langer naar school te sturen, omdat het risico van ontvoering en afpersing te groot werd. Zeshonderd scholen in het noordwesten van Nigeria hielden tot voor kort hun deuren gesloten uit angst voor ontvoeringen.

Steeds vaker nemen bendes hun toevlucht tot het terroriseren van complete dorpen en gemeenschappen, door studenten of inwoners te ontvoeren of te vermoorden. In sommige gevallen persen de bandieten ‘belastingen’ af om zo een dorpsgemeenschap te “beschermen” tegen verdere aanvallen.

Het geweld tegen christenen in Nigeria verloopt steeds bloediger. Extremisten vermoordden afgelopen jaar 4.650 christenen in Nigeria om hun geloof, een kwart meer dan het jaar daarvoor. Het Afrikaanse land steeg van de 9e naar de 7e plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Gebedspunten

  • Bid voor de inwoners van Nigeriaanse deelstaten die lijden onder ontvoeringen en aanslagen van criminele bendes en de extremistische beweging Boko Haram.
  • Dank de Here God dat veel ontvoerde schoolkinderen zijn vrijgelaten.
  • Bid voor alle slachtoffers, vrijgelaten of niet. Ouders en kinderen zijn ernstig getraumatiseerd. Zij voelen zich vaak niet gezien of beschermd door de autoriteiten.
  • Bid voor de regering en leiders van Nigeria. Vraag de Here God om wijsheid, dat er duurzame en effectieve oplossingen komen om de onveiligheid te stoppen en de vrede in Nigeria te herstellen.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Ayuba 15 november 2023

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige […]

Lees meer
Rebecca, moeder van ontvoerde Sharibu in Nigeria 3 oktober 2023

Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria

De ouders van het ontvoerde christelijke schoolmeisje Leah Sharibu hebben de regering van Nigeria opnieuw opgeroepen hun dochter te redden uit handen van jihadisten. Leah (20) leeft al zes jaar in gevangenschap en zou inmiddels twee kinderen hebben. Leah was een van de 110 schoolmeisjes die in februari 2018 door Boko Haram werden ontvoerd van hun school in Dapchi, in de staat Yobe. Een maand later liet Boko Haram alle […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven