Boeddhisten winnen verkiezingen Sri Lanka dankzij aanslagen in 2019

Sri Lanka

De overwinning van de People Front Party in de parlementaire verkiezingen zorgt voor angst bij christenen en andere minderheden in Sri Lanka. De boeddhistische nationalistische partij won op 5 augustus met een twee derde meerderheid in het parlement.

De leider van het People Front is Mahinda Rajapaksa, die eerder president was van het land. Zijn broer Gotabaya is nu president en Mahinda is premier. 

Met een parlementaire meerderheid en de steun van de boeddhisten kunnen de twee broers hun machtspositie verder uitbouwen. Naar verwachting zullen er grondwetswijzigingen volgen. Sinds de aanstelling van Gotabaya is de vrijheid van meningsuiting in het gedrang, het leger krijgt meer invloed en er zijn zorgen om de mensenrechten. De regering daarvoor – geleid door Mahinda – stond bekend om haar autoritaire optreden en militaire dominantie en Gotabaya was als minister van Defensie verantwoordelijk voor schending van mensenrechten tijdens de burgeroorlog in het land.

Geïnspireerd door Modi en Xi Jinping
Vorige maand kwam hun jongere broer Basil in het nieuws. Hij leidt ook een politieke partij en hij zei: “We hebben veel geleerd van politieke partijen in het buitenland. De beste zijn de BJP van Modi in India en de Communistische Partij van Xi Jinping in China.”

Boeddhistisch nationalisme
Mahinda werd op 9 augustus tijdens een ceremonie in een boeddhistische tempel ingezworen. Dit geeft het signaal dat een echte Sri Lankaan een boeddhist is. Minderheden zoals christenen en moslims worden getolereerd, maar bekeerlingen uit het boeddhisme niet.

Een onderzoeker van Open Doors legt uit: “Rapporten over aanvallen op kerken en pastors blijven binnenkomen. Deze incidenten zullen toenemen nu de boeddhistische nationalisten zo’n overwinning hebben behaald. Hun grootste doelwit zullen echter de moslims zijn [in verband met de aanslagen in 2019]. Boeddhistische religieuze leiders hebben de aanslagen gebruikt om een nationalistische regering te promoten, want “alleen een boeddhistische regering kan het land beschermen tegen extremisme.” 

Sri Lanka staat op plaats 30 van de Ranglijst Christenvervolging. Vanwege de aanslagen op hotels en kerken in 2019 maakte het land een sprong van plaats 46 naar 30 in 2020.

Foto: Sri Lanka – De moeder van Dukashini and Sharkesh kwam om het leven tijdens de aanslag in 2019 – Foto Open Doors

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven